• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Ne aflăm în a doua zi de recensământ
  09.04.2024     
  Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
  02.03.2024     
  Partidul Liberal condamnă
  29.02.2024     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DEMERS în adresa Parlamentului pentru a declanșa procesul de suspendare și demitere din funcție a lui Igor Dodon

  DEMERS în adresa Parlamentului pentru a declanșa procesul de suspendare și demitere din funcție a lui Igor Dodon

  07.01.2020  

  DEMERS

  Parlamentul Republicii Moldova
  Delegația Uniunii Europene în RM
  Consiliul Europei
  Procurorul șef al Uniunii Europene
  Ambasadele țărilor membre UE în RM
  Ambasada SUA în RM
  OSCE Moldova

  Prin prezenta, ne adresăm Parlamentului să declanșeze procesul de suspendare și demitere din funcție a lui Igor Dodon.

  În perioada 29-30 decembrie 2019, Igor Dodon a efectuat o vizită oficială în Turcia, la Ankara, având mai multe întâlniri, inclusiv cu Recep Erdogan, președintele Turciei.
  În discursul său, https://fbwat.ch/16S1kceTrwFKsAhZ, Recep Erdogan i-a mulțumit lui Dodon pentru expulzarea, în anul 2018, a celor 7 profesori turci, de la liceul “Orizont”, acuzați în mod absurd de terorism și, care, în urma scoaterii forțate și ilegale a lor din RM, se află din acel moment, în detenție, în Turcia.

  Igor Dodon nu a avut nicio obiecție cu privire la mulțumirea pe care a primit-o din partea lui Erdogan, nici atunci la Ankara și nici după, la revenirea sa în Republica Moldova.
  Astfel, Dodon recunoaște că fie a organizat, fie a participat direct sau tacit la expulzarea celor 7 profesori turci, alături de Plahotniuc și regimul pe care-l formau împreună în acel moment. Această recunoaștere tacită a lui Dodon, înseamnă
  automat încălcarea Constituției RM, în partea care ține de drepturile și libertățile omului.

  Trebuie amintit faptul că, pe data de 11 iunie 2019, CEDO a constatat încălcarea drepturilor omului prevăzute de Convenție și Constituție, cu privire la expulzarea celor 7 profesori turci din RM: https://hudoc.echr.coe.int/eng…
  Astfel, RM a fost condamnată de CEDO și obligată să achite fiecăreia dintre cele 7 victime ale regimului Dodon - Plahotniuc, câte 25000 Euro.

  Astfel, suntem în fața unei situații când Dodon a încălcat art. 4, 8, 19, 25 și 28 din Constituție, urmând a fi suspendat de Parlament, pe baza art. 89 din Constituție.

  Faptele sunt constatate de Justiția Europeană, loc de dubii nu există, prin constatarea încălcării articolelor similare, prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Convenție care face parte din Constituție, și chiar și prevalează asupra acesteia, în caz de neconcordanțe.

  Ne adresăm Parlamentului să declanșeze procedura de suspendare și demitere a lui Igor Dodon din funcția de președinte al RM.

  În realitate, Dodon cu Plahotniuc, în acest caz, au făcut trafic de persoane.

  Menționăm că această cerere a fost expediată și pe adresa electronică: proc-gen@procuratura.md


  Cu respect,

  Dorin CHIRTOACĂ,
  Președinte PL

  Chișinău, 7 ianuarie

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com