print
DEMERS în adresa Parlamentului pentru a declanșa procesul de suspendare și demitere din funcție a lui Igor Dodon
07.01.2020
7793 Accesări

DEMERS

Parlamentul Republicii Moldova
Delegația Uniunii Europene în RM
Consiliul Europei
Procurorul șef al Uniunii Europene
Ambasadele țărilor membre UE în RM
Ambasada SUA în RM
OSCE Moldova

Prin prezenta, ne adresăm Parlamentului să declanșeze procesul de suspendare și demitere din funcție a lui Igor Dodon.

În perioada 29-30 decembrie 2019, Igor Dodon a efectuat o vizită oficială în Turcia, la Ankara, având mai multe întâlniri, inclusiv cu Recep Erdogan, președintele Turciei.
În discursul său, https://fbwat.ch/16S1kceTrwFKsAhZ, Recep Erdogan i-a mulțumit lui Dodon pentru expulzarea, în anul 2018, a celor 7 profesori turci, de la liceul “Orizont”, acuzați în mod absurd de terorism și, care, în urma scoaterii forțate și ilegale a lor din RM, se află din acel moment, în detenție, în Turcia.

Igor Dodon nu a avut nicio obiecție cu privire la mulțumirea pe care a primit-o din partea lui Erdogan, nici atunci la Ankara și nici după, la revenirea sa în Republica Moldova.
Astfel, Dodon recunoaște că fie a organizat, fie a participat direct sau tacit la expulzarea celor 7 profesori turci, alături de Plahotniuc și regimul pe care-l formau împreună în acel moment. Această recunoaștere tacită a lui Dodon, înseamnă
automat încălcarea Constituției RM, în partea care ține de drepturile și libertățile omului.

Trebuie amintit faptul că, pe data de 11 iunie 2019, CEDO a constatat încălcarea drepturilor omului prevăzute de Convenție și Constituție, cu privire la expulzarea celor 7 profesori turci din RM: https://hudoc.echr.coe.int/eng…
Astfel, RM a fost condamnată de CEDO și obligată să achite fiecăreia dintre cele 7 victime ale regimului Dodon - Plahotniuc, câte 25000 Euro.

Astfel, suntem în fața unei situații când Dodon a încălcat art. 4, 8, 19, 25 și 28 din Constituție, urmând a fi suspendat de Parlament, pe baza art. 89 din Constituție.

Faptele sunt constatate de Justiția Europeană, loc de dubii nu există, prin constatarea încălcării articolelor similare, prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Convenție care face parte din Constituție, și chiar și prevalează asupra acesteia, în caz de neconcordanțe.

Ne adresăm Parlamentului să declanșeze procedura de suspendare și demitere a lui Igor Dodon din funcția de președinte al RM.

În realitate, Dodon cu Plahotniuc, în acest caz, au făcut trafic de persoane.

Menționăm că această cerere a fost expediată și pe adresa electronică: proc-gen@procuratura.md


Cu respect,

Dorin CHIRTOACĂ,
Președinte PL

Chișinău, 7 ianuarie

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.