print
Președintele PL, Mihai Ghimpu a avut o întrevedere de curtoazie cu noul Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin
28.11.2018
1663 Accesări

 

Mihai Ghimpu a salutat prezența noului oficial european în R. Moldova și i-a dorit mult succes în activitatea sa. Liderul PL a făcut o incursiune în evoluția politică a R.Moldova, din perspectiva alegerilor parlamentare.

La rândul său, dl William Massolin s-a arătat plăcut surprins de faptul că Mihai Ghimpu a fost unul dintre membrii delegației parlamentare, în anul 1995, când R. Moldova a devenit stat membru al #APCE, prin care atunci R.Moldova şi-a asumat un şir de obligaţiuni şi angajamente statutare.

În cadrul discuției, s-a făcut un schimb de păreri referitor la situația social-politică din republică, justiția selectivă și imparțială care erodează tot mai mult instituția drepturilor omului, dar și degradarea democrației în ansamblu. 
Mihai Ghimpu și-a exprimat regretul că, în pofida celor două Rezoluții adoptate de #CongresulAutoritatilorLocaleșiRegionale cu privire la înlăturarea ilegală a primarului ales Dorin Chirtoacă și erodarea democrației locale în R. Moldova în general, autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările stipulate în Rezoluții, încâlcând totodată și angajamentele asumate în #CartaEuropeanăaAutonomieiLocale.

Președintele PL a accentuat că suspendarea ilegală a ex-primarului Dorin Chirtoacă cu demisia ulterioară a acestuia și invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău reprezintă o încălcare crasă a dreptului de exercitare a voinței populare și acapararea abuzivă a primăriei mun. Chișinău de către V. Plahotniuc.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a menționat că provocarea cea mai mare o constituie alegerile parlamentare în baza noului sistem mixt, care a fost adoptat fără a se ține cont de recomandările #ComisieidelaVeneția, ceea ce pune în pericol desfășurarea alegerilor în mod liber și corect. Mai mult ca atât, suspendarea asistenței macro-financiare din partea #UE este un semnal clar că guvernarea, prin acțiunile sale, a dus la deteriorarea democrației și a statului de drept. Din aceste considerente, readucerea R. Moldova în albia democrației poate fi posibilă doar prin constituirea unui bloc electoral al partidelor active pro-europene pentru a demola regimul Plahotniuc-Dodon.

Noul Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin a precizat că instituțiile Comisiei Europene urmăresc atent ultimele evoluții politice din R. Moldova și au exprimat aceste numeroase îngrijorări în rapoartele cu referire la R. Moldova, cu toate acestea, înaltul oficial a reiterat suportul #ComisieiEuropene în vederea îmbunătățirii situației în domeniile de interes ale societății și de susținere a R. Moldova în parcursul său european.

Copyright © 2021 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.