print
Dorin Chirtoacă a prezentat Raportul pentru 10 ani de activitate la Primăria Municipiului Chișinău
05.04.2018
1067 Accesări

„Rezultatele din 10 ani de activitate pot fi respirate, consumate, admirate, în ele poți circula, în ele te poți plimba, poți trăi, te poți muta și îți pot lumina calea”, a precizat Dorin Chirtoacă în debutul discursului de prezentare a raportului de activitate pentru 10 ani în Primărie.

Dorin Chirtoacă a trecut în revistă realizările din cele 2 mandate și jumătate în care s-a aflat la Primăria mun. Chișinău, subliniind că, ”În anul 2007, Chişinăul era într-o situaţie precară: incapacitate de plată, majoritatea întreprinderilor în prag de faliment, instabilitatea prestării serviciilor publice (furnizarea apei, a agentului termic etc), datorii de sute de milioane de lei fără acoperire financiară, uzura totală a infrastructurii şi a utilajelor, lipsa proiectelor de dezvoltare, mirosul urât din oraş de la stația de epurare, lacul-ruină din parcul “Valea Morilor” etc. Chiar şi în aceste condiţii, în perioada 2007-2017, administraţia centrală, toate Guvernele, precum și Consiliul Municipal Chişinău (CMC), au găsit de cuviinţă să blocheze activitatea primăriei, acţionând astfel, de fapt, împotriva locuitorilor municipiului”, a subliniat Dorin Chirtoacă. 
Cu toate acestea, a fost evitat falimentul, au fost achitate datorii în valoare de 800 milioane (mln.) lei, a fost stabilizată situația economico – financiară, au fost efectuate reforme și, anual, au fost acumulate rezultate și derulate proiecte importante precum:

 • crearea a circa 35000 locuri de muncă;
 • rezolvarea după 42 de ani a problemei mirosului urât provocat de stația de epurare;
 • eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile și introducerea dezinfectantului - hipoclorit de sodiu (NaClO);
 • procurarea și asamblarea  a peste 207 de troleibuze la standarde europene, inclusiv fără fir, pe baterii;reconstrucția și amenajarea lacului „Valea Morilor” și reconstrucția Scării cu Cascade;
 • reparaţia integrală a circa 35 străzi și drumuri, inclusiv: bd Ștefan cel Mare, bd. Mihai Viteazul, bd. Negruzzi, str. Alecu Russo, str. Vadul lui Vodă, str. Muncești etc);
 • construcția primei străzi pietonale din Chișinău, str. Eugen Doga;
 • ridicarea și inaugurarea monumentului în Memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupație și reabilitarea scuarului gării;
 • reparația și redeschiderea muzeului orașului;
 • construcția iluminatului public spre Aeroport și or. Sângera;
 • implementarea de proiecte pentru fluidizarea traficului: săgeata verde, sensuri giratorii etc;
 • investiții în spitale, școli și grădinițe, asigurarea susținerii și finanțării suburbiilor în suma de peste 2,0 miliarde lei timp de 10 ani  (cea mai mare suma investită la nivel de 20 de localități rurale ale Republici Moldova din 1991 încoace), proiectele europene BERD, BEI, UE cu privire la transport, drumuri, apă, deșeuri și eficiență enegetică (izolarea termică a clădirilor) etc.

Trebuie menționat, însă, că în toți acești ani, din păcate, municipiul Chișinău a avut doar un buget de supraviețuire și a fost blocat, practic din toate părțile. Totuși, am reusit să evităm falimentul orașului, să aducem proiecte europene și să așezăm Chișinăul pe calea dezvoltării durabile.”, a concluzionat Dorin Chirtoacă. Mai multe informatii despre rezultate, precum si imagini, pot fi gasite pe site-urile: www.dorinprimar.md și https://www.facebook.com/106244906075994/videos/1722575107776291/
Dorin Chirtoacă a ținut să adreseze mulțumiri locuitorilor capitalei pentru încrederea acordată pe durata celor trei mandate încredințate la 17 iunie 2007, 19 iunie 2011 si 28 iunie 2015, colegilor din primărie, angajaților din direcții, întreprinderi şi regii municipale, consilierilor municipali din Consiliul Municipal Chişinău, primarilor şi consilierilor locali din localităţile din componenţa municipiului pentru contribuţia adusă la consolidarea municipiului Chişinău.
Mulțumiri aparte și sentimente de recunoștință au fost aduse colegilor din Partidul Liberal, președintelui partidului, domnului Mihai Ghimpu, la inițiativa căruia, încă în anul 2005, Dorin Chirtoacă a decis să candideze pentru Primăria Chișinău.
Totodată, au fost aduse mulțumiri presei, în mod special celor care au reflectat obiectiv activitatea primăriei și au contribuit la formarea unei percepții corecte a comunității asupra realității.
„Dezvoltarea durabilă a Chișinăului trebuie să continue și ea va continua, respectiv, ceea ce s-a făcut până acum și prioritățile pe care le avem vor putea fi continuate, din punctul meu de vedere, de colegul meu, Valeriu Munteanu, care poate face și mai multe, atât în acest an, cât și în perioada următorului mandat, astfel, predau ștafeta, îți doresc să faci mai mult și să continui cu succes ceea ce am început”, a conchis Dorin Chirtoacă.


Imagini video:


Serviciul de presă al PL
5 aprilie 2018

Copyright © 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.