print
Poetul Grigore Vieru comemorat de liberali la Chișinău
18.01.2018
640 Accesări

Un chip blând, o minte strălucită, un om bun şi iubitor de oameni, iubitor de ţară. Aşa era Grigore Vieru, poetul român născut dincolo de Prut. Aşa l-au perceput nu doar apropiaţii, ci şi aceia care şi-au intersectat drumul cu al său. Există trei prilejuri de a te cunoaşte pe tine însuţi: munca, iubirea şi cumpăna. Patria este ca un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă. Sunt două dintre credinţele poetului de la a cărui plecare în veşnicie se împlinesc nouă ani.

Cu această ocazie tristă, deputați și aleși locali ai PL au depus flori la mormântul marelui Poet de la Cimitirul Central din Chișinău.

La sfârşitul anilor 80, Grigore Vieru se afla în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, alături de Mihai Ghimpu și Gheorghe Ghimpu și alții, fiind unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

Poezia lui Grigore Vieru, la fel ca piesele muzicale scrise pe versurile lui, rămân nu doar în patrimoniul literaturii sau al muzicii din Republica Moldova, ci şi în memoria tuturor românilor, pentru că Vieru a fost poetul român de dincolo de Prut pentru care trecerea peste Podul de flori a fost cea mai mare bucurie.

 

 

Copyright © 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.