print
DOC // PL sesizează Curtea Constituțională: Decretul lui Dodon de organizare a unui regerendum este neconstituțional
03.04.2017
3074 Accesări

Deputații din Partidul Liberal depun sesizare la Curtea Constituțională pe marginea Decretului președintelui Igor Dodon privind convocarea referendumului consultativ. Președintele PL a prezentat astăzi argumentele pe fiecare din cele patru subiecte care ar urma să fie incluse la referendum.

Abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, acest subiect este deja consumat, iar efectele juridice nu mai pot fi modificate, cu atât mai mult că la acest subiect Curtea Constituțională s-a pronunțat deja.

Atribuții noi pentru președinte.

„Un președinte care are atribuții zero nu poate să ceară atribuții privind dizolvarea Parlamentului. Actul guvernării și-l asumă Parlmentul. Răspunderea în fața cetățenilor o poartă Parlamentul și Guvernul format. Unii muncesc, dar alții vor să pună notă. Nu este corect”, a declarat Președintele PL. 

Reducerea numărului de deputați.

„Dacă nu pricepi, solicită părerea juriștilor. Dacă vrei să modifici această cifră trebuie să modifci și alte prevederi. Pentru că numărul de 101 de deputați a fost calculat în funcție de alte cifre. Să-și pună pofta-n cui. Este o cerință care nu poate fi argumentată juridic și constituțional”, a mai adăugat Mihai Ghimpu.

Studierea istoriei Moldovei în școli.

„Aici e clar că a depășit toate normele. În primul rând, dlui trebuie să învețe istoria adevărată. RM este așezată pe pământ românesc și istoria noastră se numește Istoria Românilor”, a conchis Ghimpu.  

În sesizare, deputații PL, solicită respectuos înaltei Curți Constituționale:

  1. Primirea spre examinare și declararea admisibilă a prezentei sesizări;
  2. Suspendarea până la soluționarea în fond a cauzei acțiunii decretului Președintelui RM privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor problem de interes național;
  3. Fixarea examinării sesizării într-un termen cât mai restrâns posibil;
  4. Exercitarea controlului constituționalității și declararea neconstituțională a decretului Președintelui RM privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național nr. 105 din 28.03.2017.
Imagini video de la Conferința de Presă:

Declarația Dlui  Ion Casian, deputat PL după ce a depus sesizarea fracțiunii PL la Curtea Constituțională.Serviciul de Presă al PL
3 aprilie 2017
Copyright © 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.