print
Gheorghe Brega a înregistrat astăzi în Parlament un Proiect de Lege cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor
28.11.2013
1066 Accesări
Deputatul Gheorghe Brega a înregistrat astăzi în Parlament un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 113  din  18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor.

Potrivit notei informative a Proiectului, morbiditatea populației prin salmoneloze în ultimii ani este în creștere (15,6 la 100 mii populație în anul 2000 și 33,6 - anul 2012). Concomitent crește și numărul izbucnirilor de toxiinfecții alimentare. Iar această situație în mare măsură este determinată și de faptul că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, instituită în anul 2012 în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, nu-și onorează pe deplin atribuțiile de inspecție și control în vederea garantării siguranței produselor alimentare, inclusiv de origine animalieră, din motivul lipsei specialiștilor.

Pentru a  preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, dar și a altor maladii provocate de produsele alimentare, Deputatul Liberal  a propus modificarea cadrului legislativ în vigoare cu atribuirea Ministerului Sănătății (Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice) a unor competențe de supraveghere a unităților de alimentație publică și comerț, inclusiv în școli și grădinițe, unde de obicei se înregistrează cele mai multe izbucniri de toxiinfecții alimentare.

„În asemenea țări ca Belgia, Italia, SUA, Austria, Spania, Irlanda ș.a. autoritatea de inofensivitate a circuitului alimentar este în cadrul Ministerului Sănătății, fiind instituită sau transferată în acest minister și ca rezultat al situațiilor de criză (problema dioxinelor în Belgia, melaminei în China, legumelor în Germania etc.).
Cu atât mai mult că, competențele și atribuțiile Ministerului Sănătății privind monitoringul permanent al maladiilor infecțioase și non-transmisibile, inclusiv a intoxicațiilor alimentare determinate de factorul alimentar, precum și consolidarea structurilor din cadrul Ministerelor Sănătății în domeniul siguranței produselor alimentare sunt recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege.

În proiectul de lege se solicită  modificarea și completarea Legii nr. 113  din  18 mai 2012, cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor.

Aici puteți vedea Proiectul
Departamentul Imagine și Comunicare al PL
28 noiembrie 2013
Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.