print
Procesul de încorporare a tinerilor în armată în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu
25.07.2012
2410 Accesări

”Armata a fost întotdeauna o școală a bărbăției, în care tinerii au acumulat o experiență bogată de viață, astfel devenind mai pregătiţi în fața provocărilor zilnice, încrezuți în forțele proprii și devotați valorilor de patriotism și responsabilitate civică”. Declarația a fost făcută de viceprim - ministrul Mihai Moldovanu în cadrul unei vizite de familiarizare la Centrul militar teritorial Bălţi, unde s-a documentat cu procesul de încorporare în Armata Națională.

Vicepriemierul a apreciat înalt efortul autorităților militare în pregătirea tinerilor pentru încorporare și asigurarea acestora cu toate cele necesare pentru efectuarea la nivel a serviciului militar în unitățile Armatei Naționale. Oficialul a chemat părinții recruților la colaborare cu efectivul militar responsabil. ”Vă îndemn să aveți toată încrederea că armata le va schimba viața feciorilor dumneavoastră spre bine, pentru că, după un an de serviciu militar, aceștia se vor reîntoarce acasă mai rezistenţi din punct de vedere fizic, moral și psihologic”, a spus Moldovanu în adresarea către părinții și rudele recruților prezenți la eveniment.

Totodată, Mihai Moldovanu a vizitat Centrul de Instruire Iniţială a Brigăzii I Infanterie Motorizată “Moldova”, unde a verificat condițiile de încorporare a soldaţilor în armată, inclusiv punctele de primire a documentelor, de studiere a datelor personale, control psihologic, precum și punctele de asigurare logistică a tinerilor încorporați. Vicepremierul, de asemenea, s-a familiarizat cu condiţiile de cazare, alimentare şi instruire militară ale ostaşilor.

Comandantul brigăzii „Moldova”, locotenent – colonelul Valeriu Chilaru, l-a informat pe vicepremier despre adaptarea ostaşilor la rigorile cazone şi pregătirea militară în primele luni de armată. ”Pe parcursul celor șase săptămîni de instruire inițială, tinerii din municipiul Bălți, precum și raioanele Sîngerei, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, vor însuși arta militară, după care vor fi repartizați în unitățile militare din țară. Datorită susținerii autorităților guvernamentale, soldaţii vor avea parte de toate condițiile și facilitățile necesare, astfel încît să depășească barierele psihologice și comportamentale de cazarmă”, a specificat Chilaru.

Colonelul Eduard Ohladciuc, şef J1, Direcţia Personal a Marelui Stat Major, a comunicat că în perioada aprilie-iulie 2012, în Forţele Armate au fost încorporaţi 1111 recruţi, dintre care 481 în Armata Naţională și 630 în Trupele de Carabinieri, ceea ce constituie 100% din sarcina stabilită.

Potrivit legislaţiei naţionale, încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen se desfăşoară de patru ori pe an, iar durata stagiului militar în Forţele Armate este de 12 luni.

www.army.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.