La 6 martie Parlamentul Republicii Moldova, a adoptat în două lecturi, cu unanimitate de voturi a deputaților AIE și a celor neafiliați (fapt pentru care le mulțumesc foarte mult), un proiect, pe care l-am inițiat în vara anului trecut, privind modificarea Codului Penal, în vederea introducerii sancţiunii de castrare chimică obligatorie pentru autorii infracţiunilor sexuale contra minorilor şi facultativă pentru alţi violatori. Necesitatea acestei legi reiese din numărul mare de recidivişti în rândul infractorilor sexuali care, în majoritatea cazurilor, imediat după ispăşirea pedepsei revin la vechile “obiceiuri” spurcate.
Adoptarea acestei legi era imperios necesară deoarece potrivit datelor Procuraturii Generale, se constată o tendinţă de creştere din an în an, a numărului crimelor sexuale cu implicarea minorilor şi, cu regret, de cele mai multe or, pedepsele aplicate nu depăşesc 2 ani privaţiune de libertate.
Sunt sigur că această modificare le va tăia apetitul şi “turiştilor sexuali” care, tot mai des, alături de ţări exotice precum Thailanda sau Filipine aleg Republica Moldova pentru satisfacerea poftelor sale morbide. Cu siguranţa adoptarea acestei legi va descuraja şi va ţine departe de R. Moldova aceşti subiecţi ai infracţionalităţii transnaționale.
Trebuie să mai spun, că castrarea chimică este pe larg aplicată într-o mulţime de state europene, precum Germania, Danemarca, Polonia, Suedia or, mai nou, Rusia, al fel ca şi în SUA ori Canada.
Deşi imediat după adoptarea de către Parlament a modificărilor la Codul Penal, unele organizaţii s-au grăbit să califice măsurile introduse drept tratamente inumane şi au început deja presiunile asupra instituţiilor statale în vederea renunţării la aplicarea legii adoptate, sunt convins că viitorul copiilor noştri, este mult mai important decât interesele finanţatorilor internaţionali ai acestor organizaţii care, culmea!, provin în majoritate anume din statele care au adoptat şi ele o asemenea politici, pentru protejarea fondului genetic naţional.
Cunoaştem cu toţii că datorită imperfecţiunilor existente în sistemul judecătoresc, pot fi comise şi erori judiciare şi orice intervenţie medicală asupra infractorilor va fi ireversibilă în cazul demonstrării nevinovăţiei posterior condamnării. Anume din aceste considerente castrarea chimică va fi aplicată în ultimele 3 luni ale ispăşirii pedepsei, atunci când deja toate căile şi mijloacele posibile de revizuire a sentinţei vor fi fost epuizate.
Legea adoptată va intra în vigoare de la 1 iulie 2012, astfel sper să vedem deja, din a doua jumătate a anului o scădere considerabilă a numărului de infracţiuni sexuale cu implicarea minorilor.