În perioada 23 și 26 mai Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova și Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, împreună cu o delegaţie de parlamentari moldoveni, s-a aflat într-o vizită de lucru în capitala Italiei la invitaţia omologului său, preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Italiei, Gianfranco Fini.
Programul a fost unul intens şi a prevăzut, la insistenţa lui M. Ghimpu, o întâlnire cu diaspora, chiar în seara sosirii la Roma. A urmat vizita la Papa Benedict al XVI-lea, întrevederea de lucru cu Gianfranco Fini, cu parlamentari şi senatori italieni, reprezentanţi ai Regiunii Lazio, oameni de afaceri italieni şi reprezentanţii ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie. În timpul aflării sale la Camera Deputaţilor Preşedintele interimar M. Ghimpu a acordat în exclusivitate un interviu pentru ”Gazeta Basarabiei”(publicaţie a comunităţii moldovenilor din Italia) în timpul vizitei sale la Roma.
“Moldovenii aflaţi peste hotare şi actuala putere văd lucrurile la fel“
Reporter: Domnule Preşedinte, la întâlnirea cu diaspora s-a discutat despre numeroasele probleme cu care se confruntă cetăţenii noştri aflaţi în Italia, cum va încerca noua guvernare să rezolve cel puţin unele dintre ele?
Mihai Ghimpu: Da, cetăţenii noştri au o mulţime de probleme care trebuie soluţionate. La momentul actual se lucrează în vederea semnării unui acord interguvernamental moldo–italian în domeniul securităţii sociale, care va asigura un cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi originari din Republica Moldova şi va elimina consecinţele negative care intervin la revenirea lor în ţară. Cred că acest document va da răspuns la o bună parte din problemele migranţilor.
Reporter: Se vorbeşte de mult timp despre acest acord. Când să ne aşteptăm la semnarea şi ratificarea lui?
Mihai GHIMPU: Eu cred că în timpul apropiat acest proiect va fi definitivat. Vom depune eforturi ca să fie semnat şi ratificat în scurt timp.
Reporter: La 24 mai aţi avut o întrevedere cu Papa Benedict al XVI-lea, despre ce aţi discutat cu Sanctitatea Sa?
Mihai GHIMPU:Am discutat despre relaţiile dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă, despre dezvoltarea acestor relaţii. Se ştie că în perioada sovietică comunistă aceste raporturi au fost foarte reci. Întrucât în R. Moldova avem 20.000 de credincioşi catolici, s-a vorbit despre biserica catolică de la noi. Am discutat despre contribuţia bisericii la stabilitatea politică şi rolul bisericii în relaţiile dintre popoare. De multe ori, acolo unde politicienii nu găsesc o soluţie, intervine biserica, rolul căreia rămâne în continuare unul pacificator. Această întâlnire ne-a făcut să ne simţim mai luminoşi şi mai curaţi, mai creştini. Sanctitatea Sa este o persoană de o inteligenţă deosebită şi sper că va da curs invitaţiei de a vizita ţara nostră odată cu vizita sa în România.
Reporter: Ce prevedea întâlnirea cu omologul Dumneavoastră, Gianfranco Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor a Italiei?
Mihai GHIMPU: Preşedintele Parlamentului italian este un om al dreptăţii şi al democraţiei, noi am discutat mai multe aspecte ale politicii moldo-italiene. În primul rând, am convenit asupra semnării unui acord de colaborare între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul italian. Acesta va viza nu doar relaţiile dintre cele două parlamente, ci va prevedea şi cooperarea în vederea soluţionării diverselor probleme, cum ar fi cele de natură economică. Republica Moldova este într-o criză profundă şi depăşirea acesteia depinde de relansarea economiei, iar aceasta, la rândul său, poate avea loc mai rapid cu ajutorul investiţiilor străine. Am înţeles că în rândul oamenilor de afaceri italieni există mulţi doritori să investească în economia ţării noastre. Domnul Gianfranco Fini a răspuns la invitaţia mea şi a anunţat ca în timpul apropiat va vizita Republica Moldova împreună cu un grup de oameni de afaceri italieni.
S-a vorbit şi despre moldovenii care muncesc în Italia, am transmis mulţumiri din partea cetăţenilor noştri pentru deschiderea manifestată de autorităţile italiene faţă de comunitatea moldovenilor.
Reporter: Şi ce v-a spus despre moldovenii din Italia?
Mihai GHIMPU: Mi-a spus că sunt cei mai buni. Muncitori, oameni liniştiţi, oameni care au venit în Italia din cauza crizei profunde din Republica Moldova, pentru a munci şi a rezista în această perioadă grea.
Reporter: Noi, alegătorii moldoveni de peste hotare, ar trebui să ne aşteptăm la alegeri anticipate?
Mihai GHIMPU: Nealegerea preşedintelui înseamnă dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate. Însă desfăşurarea alegerilor anticipate fără schimbarea mecanismului care a dus la acest blocaj constituţional nu are sens. Este clar că avem nevoie de un referendum: în situaţia când aleşii nu pot lua decizia, trebuie să hotărască cei care au delegat puterea în mâinile noastre, adică cetăţenii. Cum vor decide cetăţenii noştri, pentru alegeri anticipate sau nu, aşa vom face.
Referendumul poate însemna alegeri, dacă cetăţenii se pronunţă pentru alegerea directă a preşedintelui prin votul acordat.
Apoi rămâne problema alegerilor anticipate în Parlamentul Republicii Moldova. În acelaşi timp, peste câteva luni, vom avea alegeri generale locale pe întreg teritoriul republicii. Într-un an de zile este complicat să ai trei campanii electorale, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punctul de vedere al rezistenţei cetăţenilor şi a celor care trebuie să organizeze aceste campanii electorale.
De aceea problema rămâne să fie discutată, vom consulta şi Comisia de la Veneţia pentru a lua o hotărâre definitivă. Eu personal mă pronunţ împotriva alegerilor anticipate: noi avem mandatul oferit de cetăţenii noştri la alegerile din 29 iulie 2009 pentru o perioadă de 4 ani şi ar fi bine să ne ocupăm de reforme, nu de alegeri la infinit.
Reporter: Care sunt rezultatele majore ale vizitei în Italia?
Mihai GHIMPU: A fost o vizită foarte productivă. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa înseamnă mult pentru creştinii din Republica Moldova. Întrevederile cu G. Fini, cu reprezentanţii regiunii Lazio şi oficialii de la ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie ne-au convins că Italia este deschisă, este alături de cetăţenii Republicii Moldova, cunoaşte problemele ţării noastre şi este gata să ne susţină în depăşirea acestor probleme şi în realizarea obiectivului principal, integrarea europeană.
Reporter: Care ar fi mesajul Dumneavoastră pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Italia?
Mihai GHIMPU: Desigur că cel mai plăcut mesaj pentru ei ar fi să le spun: ”Veniţi acasă, să fiţi alături de copii, de părinţi, în familie”. Dar nu pot face acest lucru, deoarece situaţia în care ne aflăm încă nu permite întoarcerea celor care au plecat la muncă peste hotare. Acum i-aş ruga să susţină cursul pe care l-am stabilit împreună la 29 iulie 2009, să susţină puterea democratică, reformele, căci numai aşa vom putea depăşi criza şi aceasta va facilita întoarcea lor acasă.
Vreau să mulţumesc moldovenilor din Italia pentru votul acordat partidelor democratice şi, în special, celor care au votat pentru Partidul Liberal. Voturile obţinute de noi în afara Republicii Moldova au demonstrat că cetăţenii şi actuala putere văd lucrurile la fel.
Gazeta Basarabiei