print
Sergiu Ciobanu: Ar trebui să valorificăm relațiile bilaterale cu Slovacia
10.05.2010
1116 Accesări

La această concluzie a ajuns Sergiu Ciobanu, viceministrul economiei în cadrul Forul oamenilor de afaceri moldo-slovac care s-a desfășurat la 7 mai  în incinta Centrului Conferenţial „SUMMIT Conference Centre”, sala ”SUMMIT Red”. Derularea evenimentului a fost organizată de către Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova în comun cu Agenţia Slovacă pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor ”SARIO” şi cu suportul Ministerului Economiei al Republicii Moldova.

Forul este parte componentă a programului vizitei oficiale a Dlui Miroslav LAJČÁK, Ministru al Afacerilor Externe a Republicii Slovace în RM, în perioada 6-8 mai 2010. Delegaţia oficială a fost însoţită de un grup de 13 agenţi economici, cu următoarele domenii de activitate:  industria agrară, farmaceutică, construcţiile, producerea echipamentului bancar, echipament pentru filtrarea si curăţarea apei, importul fructelor şi legumelor şi a uleiului, etc.

Din partea Republicii Moldova la For au participat 40 companii autohtone avînd sfere de activitate relavante celor slovace.  Forul a fost inaugurat şi moderat de  Andrei TIMUŞ, Director Executiv OPEM.

Cu un cuvînt de salut a venit  Sergiu CIOBANU, Viceministru al Economiei al Republicii Moldova, care a menţionat importanţa notabilă care o poartă organizarea întrevederilor bilaterale, fiind un cadru prielnic pentru identificarea unor noi şi atractive domenii de cooperare, a căror valorificare va contribui la creşterea volumului schimburilor comerciale şi relaţiilor investiţionale între ambele ţări. Referindu-se la starea relaţiilor bilaterale între Moldova şi Republica Slovacia,  Sergiu CIOBANU  a constatat, cu regret, că acestea nu sunt valorificate în măsura potenţialului existent de dezvoltare şi fortificare.

În continuare, Miroslav LAJČÁK, Ministru al Afacerilor Externe a Republicii Slovace a exprimat voinţa statului slovac de a acorda sprijin Moldovei în ceea ce priveşte integrarea europeană pe fundalul propriei experienţe.
Evenimentul a continuat cu efectuarea prezentărilor climatului investiţional şi posibilităţilor de cooperare între cele două ţări.  Astfel, în prezentarea sa,  Andrei TIMUŞ a relatat climatul investiţional al Republicii Moldova şi avantajele zonelor economice libere, de asemenea, s-a referit la condiţiile ce au fost create în ţara noastră în ultimii ani pentru investitorii străini.

La rîndul său, Alexandru SKURLA, a remarcat faptul că Slovacia are un potenţial de creştere datorită clasterelor şi zonelor sale industrial aici putem remarca cîteva din acestea , Clasterul VW, Kia Motors, Samsung & Sony Slovacia, deasemenea datorită acestor clastere putem evedenţia cîteva din produsele ce se bucură de succes la export în Slovacia acestea sunt produsele din metal, piese pentru maşini, electrocasnice, produse minerale, chimice etc.

Forul a continuat cu întrevederile bilaterale, în cadrul cărora a fost manifestat un interes deosebit de a stabili relaţii de parteneriat în domeniile vizate.
Cea de-a doua parte a Forului a cuprins întrevederi bilaterale, în cadrul cărora agenţii economici ale ambelor state au avut posibilitatea deplină de a purta negocieri în ceea ce priveşte iniţierea unor afaceri comune.

La finele Forului, ca urmare a impresiilor manifestate din partea agenţilor economici din ambele ţări,  Andrei TIMUŞ şi  Alexandru SKURLA, au constatat că evenimentul a fost unul productiv şi benefic pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale din domeniul economic.

Conform datelor statistice pentru anul 2009, volumul mărfurilor exportate în Slovacia a constituit circa 6689, 2 mii dol. SUA. Printre principalele grupe de mărfuri exportate pot fi numite produse mobiliare, produse textile şi articole din acestea, materiale plastice şi articole din acestea, articole din piatră, ipsos, ciment, etc., produse de origine animalieră, produse alimentare, băuturi alcoolice, tutun. Volumul importului din Slovacia a constituit circa 13620,8 mii dol. SUA. Principalele poziţii de produse importate au fost produse textile, alimentare, chimice, maşini şi aparate electrice. Astfel, balanţa comercială între cele două ţări a înregistrat cifra de 6931,6 mii dol. SUA.

                                              

                                              

Sursa : Ministerul Economiei

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.