print
DEMERS la Procuratura Generală privind hoțiile și fărădelegile lui Dodon
09.01.2020
9077 Accesări

Procuratura Generală
Domnului Alexandr Stoianoglo
Procuror General al RM

Prin prezenta, vă aducem la cunoștință că pe data de 12 februarie 2010, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă, prin care informa despre faptul că procuratura investighează următoarele privatizări făcute în perioada anilor 2005-2009.

Conform comunicatului menționat, link: http://www.procuratura.md/md/newslst/1211/1/3153/ este vorba despre mai multe proprietăți de stat, inclusiv:
- Hotelul “Codru”
- Hotelul “Național” (S.A. “Moldova Tur”)
- “Grădina Moldovei” - un teren de 10,65 ha
- “Cojușna-Vin”

Este știut faptul că primele trei, hotelul “Codru”, hotelul “Național” și “Grădina Moldovei”, sunt astăzi în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc, înregistrate pe firmele sale din Cipru: “C. Argirou & asociații”, str. Konstantinos Kalogera, 54, THETIS BUILDING, Etaj 3, 6021, Larnaca, Cipru.

Privatizarea lor însă a avut loc în perioada 2006-2009, fiind efectuată de Ministerul Economiei și Agenția Proprietății Publice, în perioada în care funcția de ministru al economiei era deținută de Igor Dodon, ministerul emițând comunicate de presă prin care se lăuda cu efectuarea acestor privatizări, de ex: http://www.allmoldova.com/…/compania-alfa-engineering-srl-a…

Mai multe informații cu privire la privatizările făcute abuziv, precum și alte fapte ilegale făcute de Dodon și anturajul său, puteți găsi aici: http://www.pl.md/libview.php… prezentat-a-o-amplă-investigație-cu-privire-la-hoțiile-și-fărădelegile-lui-Igor-Dodon/

Astfel, pe lângă obiectivele menționate mai sus, puteți găsi implicarea directă a lui Igor Dodon în concesionarea/privatizarea și a următoarelor: “Casă Sărbătorii” de la Moldexpo, Restaurantul “La Izvor” din parcul cu același nume, Sanatoriul “Moldova” din Odessa, prelungirea termenului de privatizare a hotelului “Chișinău”, privatizarea I.S. “Cafeneaua Parlamentului”, obținerea în
proprietate și nedeclararea bazei de odihna “Sadova”, obținerea în proprietate și nedeclararea unei rețele întregi de presă: posturi TV, portaluri de știri, publicații periodice etc.
În ceea ce privește fabrica de vin “Cojușna - Vin”, este cunoscut faptul că aceasta aparține familiei Greceanîi, despre aceasta existând nenumărate informații și documente care circulă în spațiul public.

Detalii puteți găsi aici: https://www.pl.md/libview.php…
și aici: https://www.scribd.com/d…/417497124/Greceanii-Fraudarea-BEM…

Atât în comunicatul procuraturii din 12 februarie 2010, cât și în raportul Curții de Conturi pe anul 2009, aprobat prin hotărârea Curții nr. 58 din 9 iulie 2010,
http://www.ccrm.md/…/p…/b97c6c20b5da13554b275730b853345a.pdf se menționează că privatizarea hotelului “Codru” s-a făcut ilegal, fiind cauzat statului un prejudiciu de, cităm, cel puțin 162 milioane lei (pag. 70 din Raport).

Curtea menționează nereguli similare în procesul de privatizare a sanatoriului “Moldova”, determinate de neachitarea a cel puțin 36 milioane lei, precum faptul că firma care a preluat sanatoriul a fost creată cu 4 luni înainte de privatizare, având capital social de 5400 lei.
(pag. 70 din Raport). În cele ce urmează, Curtea se referă la nereguli și abateri de la legislație în ceea ce privește privatizarea hotelurilor “Național” (S.A. Moldova Tur”) și “Chișinău”, Blocul 3 din Holercani, Cinema “Columna” etc. Un alt raport al Curții de Conturi aprobat prin Hotărârea nr. 2 din 14 februarie 2008, http://www.ccrm.md/hotărîri-și-rapoarte-1-95?idh=300 se referă nerealizarea contractului de privatizare în cazul “Cojușna - Vin”, a hotelului Chișinău și a altor active de stat.

Au trecut 10 ani, și nici după 10 ani, nu știm și nu este clar dacă s-a încheiat sau nu ancheta procuraturii și care sunt rezultatele acesteia?!

Rugăm să fim informați, în termenul legal de 30 de zile, pe adresa: Partidul Liberal, str, Nicolae Iorga 15, Chișinău.

Menționăm că această cerere a fost expediată și pe această adresă electronică:
proc-gen@procuratura.md

Cu respect,
Dorin CHIRTOACĂ
Președinte PL

Chișinău, 9 ianuarie 2020

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.