„Pe-al nostru steag e scris unire,
Unire-n cuget și simțiri
Și sub măreața lui umbrire
Vom înfrunta orice loviri.”
Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat la 27 aprilie 1990, de către deputații primului Parlament. Onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova, i-a revenit disidentului politic și deputatului Gheorghe Ghimpu.
Tricolorul semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale poporului român. Tricolorul românesc a fost simbolul libertății Revoluției din 1848 şi de unitate al Principatelor Române la 1859. I-a însoţit pe ostaşii care au adus independenţa României în 1877. Spre el au privit cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.
Drapelul se impune prin semnificaţie şi înălţime spirituală, emanația simbolică a drapelului ni se adresează și astăzi, chemându-ne cu gândul şi sufletul să privim cu mândrie la trecutul glorios al neamului românesc..
Pentru noi, românii-basarabeni, drapelul tricolor pe care îl arborăm astăzi este sinonim cu idealul de unitate naţională spre care tindem cu ardoare și care ne va aduce, într-un final, în hotarele României Mari.