La data de 27 aprilie 2018, marcăm 28 de ani de când Tricolorul a devenit oficial drapelul de stat, prin hotărârea primului Parlament ai anilor 1990-1994. Cu acest prilej, Partidul Liberal a organizat un eveniment pentru a aduce un omagiu Tricolorului, simbol ce semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale poporului român.
În debutul evenimentului, Valeriu Munteanu a făcut o incursiune istorică despre primele momente de afirmare a drapelului „tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a moldovenilor şi a muntenilor. La începutul secolului al XIX-lea, în vremea domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghika şi Mihail Sturdza, steagurile Principatelor aveau doar două culori: în ţara Românească galben şi albastru, în Moldova - roşu şi albastru. În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul.
Dorin Chirtoacă a ținut să menționeze că „este o zi cu bucurie, dar bucuria nu este deplină, din mai multe motive. La 27 aprilie 1990, unchiul Gheorghe Ghimpu arbora tricolorul pe clădirea Parlamentului, actuala clădire a Președinției. Țin minte și votul din parlament care s-a retransmis atunci. Au fost ani plini de emoție, de energie pozitivă, de speranță. La distanță de 28 de ani, astăzi, cât ne mai putem bucura de tricolor, cât ne mai putem bucura de acele lucruri la care au aspirat părinții și bunicii noștri, la care a aspirat Marea Adunare Națională din 1989? Atunci tricolorul a fost arborat pentru libertate, democrație și reîntregirea neamului românesc . Ani la rând, tot ceea ce s-a făcut în plus față de acest gest, trebuia să ne apropie de libertate, democrație, de reîntregirea neamului românesc. Ceea ce am realizat la Primăria Chișinău timp de 10 ani, a avut același scop: libertate, democrație, reîntregirea neamului românesc”.
Mihai Ghimpu a avut un discurs emoționat, în care a evocat acele evenimente marcante ce au avut loc odată cu obținerea suveranității Basarabiei și a reînvierii conștiinței naționale.
„Aflându-mă aici, de Ziua Tricolorului, m-au copleșit amintirile celor mai frumoase zile pe care le-am trăit, amintirile anilor 1988-1989, când am dat start luptei pentru libertatea și unitatea noastră. Anume aici, actualmente Valea Morilor, tricolorul a fâlfâit pentru prima dată pe acest meleag numit Basarabia. De aici a fost dus pe străzile capitale, în Piața Marii Adunări Naționale, apoi arborat pe clădirea Parlamentului. Sunt martor ocular câtă lume aștepta acest moment, purtând tricolorul înfășurat pe corp. Doar prin luptă, tricolorul a fost iarăși arborat pe acest mult pătimit pământ. Trăiască tricolorul!” a declarat Mihai Ghimpu.
Serviciul de presă al PL27 aprilie 2018