print
CUVÂNT DE SALUT din partea dlui Mihai GHIMPU, Co-președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, la deschiderea celei de-a treia reuniuni a CPA UE – Moldova
15.12.2016
1335 Accesări

CUVÂNT DE SALUT

din partea dlui Mihai GHIMPU, Co-președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, la deschiderea celei de-a treia reuniuni a 

CPA UE – Moldova

(Strasbourg,14-15 decembrie 2016)

 

Onorată asistenţă, 

Stimați colegi, 

Este o mare onoare şi o deosebită plăcere pentru mine să prezidez cea de-a treia reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, precum și să salut participarea la acest for a reprezentanților Parlamentului European și a distinșilor oficiali europeni, și nu în ultimul rând, a colegilor mei din Parlament. 

Mă bucur de asemenea, că reușim să desfășurăm cea de-a 3-a Reuniune a Comitetului până la finele anului 2016, astfel încât din luna mai (când a avut loc cea de-a doua Reuniune la Chișinău) și până în prezent, avem o perioadă de jumătate de an, în baza căreia putem face concluziile necesare, putem evalua ritmul implementării agendei de reforme, precum și rezultatele acestora. 

Integrarea europeană şi, îndeosebi, implementarea Acordului de Asociere UE-RM reprezintă prioritatea strategică nr.1 a Republicii Moldova, atât la nivel de politică internă, cât şi externă. Nu trebuie să existe dubii referitor la seriozitatea cu care tratăm angajamentele asumate. Atât Parlamentul, cât și Guvernul RM recunosc drept vitală necesitatea redobândirii încrederii populației față de instituțiile țării, demonstrând intenții serioase vizavi de implementarea reformelor strategice, inclusiv în scopul avansării Republicii Moldova pe parcursul european. 

Suntem satisfăcuţi de rezultatele implementării Foii de parcurs (instrument ce a permis mobilizarea resurselor instituţionale interne în perioada de post-criză din RM). Am reuşit să avansăm reformele structurale în sectoarele-cheie, chiar şi în acelea, unde problemele persistau de ani de zile. (În termeni statistici, Foaia de parcurs a fost realizată în proporţie de 94%, cu îndeplinirea a 77 de măsuri din totalul de 82).

Sus-menționata Foaie de parcurs ne-a ajutat mult în obținerea unui Acord cu FMI. La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un acord pentru o perioadă de trei ani cu Republica Moldova, care va permite, de asemenea, deblocarea finanțărilor din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene, dar și va consolida relațiile dintre RM și partenerii de dezvoltare. În acest context, aș vrea sa-mi exprim recunoștința pentru suportul bugetar în mărime de aproximativ 45 mln Euro, alocați Republicii Moldova de către UE. Această asistență va contribui la stabilizarea și dezvoltarea economiei noastre.

Graţie dedicaţiei faţă de angajamentele asumate, precum şi consolidării eforturilor la nivel de Parlament – Guvern, s-a reuşit obţinerea unor rezultate concrete, care au determinat redobândirea încrederii partenerilor de dezvoltare şi cetăţenilor în capacitatea guvernării de a promova și implementa agenda de reforme. Fiind conştienţi de primordialitatea calităţii reformelor, am decis să lucrăm adiţional la perfecţionarea anumitor măsuri legate de integritate, mass media şi sectorul bancar. Proiectele actelor legislative sunt înregistrate în Parlament şi vor fi examinate în regim prioritar. 

Până la finele anului curent va fi elaborat un nou Plan naţional de implementare a Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019. Consultările publice pentru elaborarea Titlurilor Planului Național au loc cu participarea experților și a reprezentanților societății civile. Începând cu anul 2017 urmează să avem şi o nouă Agendă de Asociere pentru următorii trei ani, negocierile formale asupra căreia sperăm să le lansăm cât mai curând posibil.

Totodată, aș vrea să menționez că Republica Moldova este un participant activ în cadrul Parteneriatului Estic și valorifică plenar toate posibilitățile de cooperare atât pe dimensiunea bilaterală, cât și multilaterală. Și în această ordine de idei, salutăm alegerea unanimă, la data de 23 noiembrie 2016, a dlui Marian Lupu (Președintele Fracțiunii PDM) în calitate de Co-președinte al Adunării Parlamentare EURONEST. Acest fapt, sperăm noi, va permite o prezență mai largă a țării noastre pe agenda europeană. 

Stimați colegi, 

Constat cu satisfacție că întrunirile noastre în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova reprezintă un mecanism util de evaluare a rezultatelor obținute, dar și de conturare a unei viziuni comune prin adoptarea Declarației și a Recomandărilor finale. Recomandările COmitetului pentru Asociere UE-RM reprezentă o expresie directă a poziției comune a Parlamentului RM și a Parlamentului European față de aspirația Republicii Moldova de a deveni un adevărat stat european, un spațiu al libertății și democrației, al prosperității și șanselor egale.  

 În încheiere, vreau să vă spun, că mare îmi este bucuria ca n-am greșit atunci cand împreună colegii mei de partid am luat decizia de a accepta participarea PL în formarea majoritâții parlamentare după demiterea Guvernului format prin votul deputaților PL, PLDM și PD, dar demis prin votul deputaților PCRM, PSRM și PDM. Participarea PL împreună cu PDM alături de 15 deputați ieșiți din fracțiunea PCRM și 7 deputați ieșiți din fracțiunea PLDM a readus Republica pe drumul stabilitâții politice și astâzi avem posibilitatea sâ corectăm greșelile făcute în perioada cand PL a fost scos de la guvernare de catre PLDM și PDM. Multe reforme am facut și multe mai avem de facut și sunt sigur câ le vom face, cu o singura condiție că nu vom fi scoși din nou de la guvernare,  dar a lichida restanțele reformelor asumate prin Acordul de asociere, e una și anul 2016 a arătat ca e posibil și într-un timp scurt, dacâ se dorește și aflată e să întorci  miliardul furat, cu atât mai mult că nu noi deputații ne ocupăm de acest lucru.

Anume furtul miliardului a compromis atât cursul european cât și partidele care și l-au asumat și dacă prin ceea ce am fâcut ne-a reușit timp de un an să întoarcem încrederea Fondului Monetar și a partenerilor, inclusiv și a dumneavoastrâ celor ce reprezentați Parlamentul European în Comitetul Parlamentar de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, întoarcerea încrederii cetățenilor în valorile UE și în PL, spun PL pentru că anume PL a suferit mai mult din cauza participării în aceastâ Coaliție, încă e departe. Începând cu 2010 eu și colegii mei am atenționat toate structurile europene, și pe toți oficialii europeni cu care am avut întrevederi, atât la Chișinău, dar și la Bruxelles și Strasbourg că unii parteneri din Alianța pentru Integrare Europeană pe deoparte vorbesc frumos despre Moldova ”Povestea de succes”, iar pe altă parte fură Banca de Economii și poporul. Nimeni nu m-a auzit atunci, mass-media celor care au furat nu au reflectat dezvăluirile pe care le făceam, ba mai mult, am fost demonizat și acuzat că fac opoziție în cadrul guvernării, dar adevărul a ieșit la suprafață și astăzi îl cunoașteți cu toții. Toți cei care au băgat mâna în buzunarul cetățenilor, mai devreme sau mai târziu vor răspunde, acesta este crezul meu.

Alegătorii noștri nu vor să facă diferențiere între acei care i-au furat și acei care n-au furat, ba din contra au bătut clopotele încă din 2010 că se fură, dar din păcate n-am fost auziți, alegătorii ne-au taxat pe toți, fapt confirmat prin alegerea lui Igor Dodon în calitate de Președinte al Republicii. Și ultima, în cazul în care PL ar fi refuzat participarea în formarea actualei Coaliții am fi avut alegeri anticipate și astâzi am fi avut nu doar un Președinte prorus și antieuropean, dar și o majoritate parlamentară cu un Guvern ca și Președintele ales. Iată de ce eu spun că furtul miliardului a fost mai mult o problemă politică, o acțiune bine dirijată împotriva cursului european, mai bine zis împotriva viitorului nostru european și întoarcerea noastrâ din nou în brațele celor care ne-au ocupat la 28 Iunie 1940, anexând teritoriul României dintre Prut și Nistru la URSS.

 

Vă mulțumesc pentru atenție! 

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.