Cu 1694 de voturi PRO, 14 voturi „ÎMPOTRIVĂ" și 23 de abțineri, din 1740 de delegați înregistrați la Congresul IV al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a fost reales în funcția de Președinte al Partidului astăzi, 14 septembrie 2014.
Sir Graham Watson, Președintele ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), fostul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Cristian Adomniței, Președintele Consiliului județean Iași, lider PNL, Daniel Kaddik, Directorul Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și Jochim Franz, Consilier Politic ALDE - au fost invitații de onoare ai Congresului IV al PL.
Delegații la Congres au onorat imnul Partidului Liberal „Libertatea - floare a speranței", versuri: Simion Ghimpu, muzică: Anatol Dumitraș, interpretat de corul Moldova, dirijor Valentin Budilevschi, ulterior Congresul și-a început lucrările, adoptând, în unanimitate, ordinea de zi.
Pentru desfășurarea lucrărilor Congresului, delegații au ales Comisia de numărare a voturilor, Comisia de validare a voturilor, Comisia de redactare a Statutului PL și Comisia de redactare a Programului Politic.
În cuvântul de salut, Excelența Sa Sir Graham Watson și-a exprimat încrederea că PL va reuși să ducă schimbarea până la capăt și are întru totul susținerea ALDE - „Dragi prieteni! Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu, din nou, în Republica Moldova. Ieri am vorbit în cadrul Conferinței Internaționale, organizată de Partidul Liberal, care deși a avut loc în cea mai mare sală a Leograndului, totuși era prea mică pentru numărul de participanți. Eu văd că sunteți puternici, că DVS reprezentați spiritul Republicii Moldova, trecând de la Cahul spre Briceni sau de la Nistru spre Prut..."
În discursul său, Sir Graham Watson s-a referit și la alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamna acestui an: „DVS stați în fața unei alegeri și au mai ramas 77 de zile. Deci, 77 de zile pentru a spune oamenilor mesajul liberalilor, 77 de zile pentru a le explica și a-i convinge! Sunt sigur că vă amintiți cât de grele au fost alegerile din 2009-2010, alegeri care nu au fost câștigate ușor. De data aceasta provocările, dificultățile vor fi și mai mari, în primul rând, pentru că oamenii au vazut/auzit multe lucruri promise, dar puține realizate. În al 2-lea rând, pentru că unii din cei care sunt la guvernare au refuzat să implementeze reforme, au crescut nepotismul și au dezvoltat schemele de corupție. În această campanie DVS aveți răspunsuri pentru Moldova și aveți cu ce veni la oameni....
Prin urmare, aceste 77 de zile sunt cruciale, ele sunt importante pentru a ajunge la rezultatele scontate. Trebuie să le spuneți oamenilor de ce PL este alegerea corectă! Liberalii din întreaga Europă stau în spatele vostru și vă susțin! "
Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași, a dat citire mesajului Președintelui Partidului Național din România, Klaus Werner Iohannis - „Dincolo de aceste eforturi reuşite ale elitelor politice de la Chişinău, la care aţi contribuit din plin, nu pot fi uitate nici eforturile pe linia identităţíi naţionale ale Partidului Liberal, ale liderilor acestuia - Dl Președinte Mihai Ghimpu și Dl Prim-vicepreşedinte Dorin Chirtoacã. Dumneavoastră, liberalii, sunteţi cei care aţi afirmat cel mai puternic că drumul european al Republicii Moldova nu poate evita România cu niciun preţ. Sunteţi cei care aţi făcut din apropierea dintre cele două maluri ale Prutului o miză politică majoră. În acest context, este de remarcat ziua de 17 septembrie 2013, când cinci membri ai Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională în care se solicită acesteia să se pronunţe dacă "Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova - documentul fondator al însuşi statului Republica Moldova - face sau nu corp comun cu Constituţia". La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţionalã v-a dat câştig de cauză. De aici rezultă, fără putinţă de tăgadă juridică, că denumirea corectă şi unică a limbii vorbite in Republica Moldova este limba română, aşa cum este stipulat in Declaraţia de Independenţă. Nu mai poate exista nicio altă interpretare şi acest fapt reprezintă mult pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului".
Cu un mesaj pentru delegații la Congresul IV al PL a venit și Daniel Kaddik, Directorul Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est: „Sunt bucuros să văd că PL susține oamenii tineri din partid și femeile, și văd un potenția mare în acest partid. Sunteți puternici și aveți prieteni în diferite părți ale lumii care sunt gata să vă ajute. Sunt impresionat să văd atât de mulți oameni care luptă pentru libertate! Liberali pe care i-au unit valorile și principiile liberale! Principii care, de altfel, vă definesc - economia de piață, supremația legii, lupta împotriva corupției și responsabilitatea. Este important să vorbim de aceste valori și să ne ghideze, la fel este important ca în Republica Moldova să domnească aceste valori, iar aceasta este misiunea Partidului Liberal, misiunea DVS! Este sarcina DVS să nu lăsați Moldova să nimerească iar în mâinile comuniștilor, dar nu sunteți singuri în această luptă, pentru că Partidul Liberal este o parte a Liberalilor Europeni! Vă asigur de suportul Fundației Naumann și al meu personal, noi vrem să vă ajutăm să deveniți cel mai puternic partid din Moldova, pentru că noi credem în DVS, și eu cred în DVS!"
Un mesaj de felicitare pentru participanții la Congres a venit și din partea Președintelui Liberalei Internaționale, Juli Minoves, care a fost citit de Sergiu Boghean, ofițer internațional al PL.
În cadrul Congresului, Mihai Ghimpu a prezentat raportul de activitate pentru 4 ani, delegaților. Dânsul a decis să prezinte raportul printr-un film care cuprinde cele mai importante evenimente și realizări ale Partidului Liberal din ultimii 4 ani de activitate pentru că „la tot ce fac, oamenii nu se deosebesc atât prin ceeea ce zic, cât prin ceea ce fac".
„La toamnă avem cea mai mare nuntă din Republica Moldova - nunta cursului european, nuntă pe care noi trebuie s-o dansăm atât de frumos, încât toată lumea să danseze cu noi. Așadar, vă propun ca raportul meu să-l ascultați și să-l vedeți într-un film, pentru că ceea ce auzi și vezi e mult mai puternic, decât ceea ce doar auzi" - a mai spus Mihai Ghimpu.
După vizionarea filmului, Mihai Ghimpu a menționat: „ați văzut doar cele mai importante realizări ale Partidului, noi avem mult mai multe, iar aceasta se datorează nu atât mie, cât DVS, tuturor colegilor partidului, căci puterea este partidul, nu Președintele. Vă mulțumesc foarte mult pentru că suntem împreună, că am îmbrățișat valorile liberale, că în momentele cele mai grele am rămas în echipă acei oameni care luptă pentru cauza națională și pentru oameni".
În raportul de activitate, Mihai Ghimpu a menționat și ceea ce nu a reușit să facă în activitatea lui politică: „Ce n-am reușit eu să fac? Să-mi trădez propriul popor. Să-mi trădez colegii, alegătorii și națiunea din care fac parte. Să-mi cumpăr pantofi înalți și să-mi fac coafura la Paris. Să mint nerușinat pentru a fi primul. Să am bancă. Să am avion și aeroport. Să am vilă în Miami și în codrii Moldovei. Și, în sfârșit, să fiu al vostru".
Mihai Ghimpu a punctat mai multe obiective pe care Partidul Liberal își propune să le realizeze: „Ce trebuie să facem? Să facem așa încat la 30 noiembrie la putere să vină doar partide pentru UE și NATO, aceasta înseamnă libertatea și securitatea noastră.
Să nu permitem să avem guvernanți bogați, dar cetățeni săraci, ci să fericim cetățenii! Democrația este dată pentru oameni, pentru libertatea lui, pentru bunăstarea lui, și cei care vin în funcții trebuie să fie ghidați de aceste cuvinte - libertate, dreptate, adevar și bunastare. Altfel, asta înseamnă a-ți umili mama, tata, buneii, frații, rudele, concetățenii. Noi, liberalii, n-am luptat cu comuniștii pentru ca să vină alții care fură mai mult decât ei!
Să convingem românii moldoveni din Republica Moldova ca avem o singură limbă și o singură națiune - română, și să conștientizăm cu toții că dușmanul nostru nu e propriul popor, ci este cel care ne-a ocupat a dezbinat neamul nostru, cel care ne-a umilit de mai mult de 200 de ani și continua să ne mai umilească și astăzi! Iata dușmanul nostru! Nu moldovenii de dincolo de Prut, nu ardelenii, nu bănățenii... ci cei care nu se pot împăca cu libertatea popoarelor și astăzi împușcă în proprii frați din Ucraina".
Mihai Ghimpu a venit și cu un apel către delegații Congresului: „Vă rog să ducem schimbarea pâna la capăt - aceasta înseamnă integrarea europeană și națională!"
Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău, a menționat în discursul său că „lupta lui Mihai Ghimpu și a familiei Ghimpu este, de fapt, viața Dumnealui, toată viața este consacrată acestei lupte. Treptat, aceasta devine și viata mea! Personal, continui ceea ce au început mai devreme unchii mei Gheorghe și Mihai Ghimpu". Dorin Chirtoacă a mai spus în cadrul Congresului că „din 1991, Republica Moldova a început să devină liberă, acum, Moldova liberă trebuie să ajungă în Europa liberă! Următorul pas este ca această mișcare de eliberare națională pe care o continuă Partidul Liberal să se transforme în mișcarea de Integrare Europeană. Moldova LIBERĂ, în Europa LIBERĂ! În 2005 și în 2007 noi am adus schimbarea în Chișinău. În 2009 - în republică! În 2014 trebuie să ducem schimbarea până la capăt!
Ordine și bunăstare cu PL la guvernare! Victorie pentru PL la 30 noiembrie curent!"
Raportul prezentat de către Mihai Ghimpu a fost supus dezbaterilor, astfel, alocuțiuni au avut: Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte al PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL, Ion Cebanu, Președintele Tineretului Liberal, Maria Mihalcenco, Iurie Chirinciuc, Președintele OT PL Ungheni, Artur Gutium, Președintele Asociației Cluburilor Liberale din Italia, Valerian Bejan, Președintele OT PL Telenești, Roman Boțan, Vice-primar al or. Orhei ș.a.
Raportul a fost aprobat de către Congres cu vot unanim.
Delegații Congresului au aprobat și statutul și programul politic al partidului.
Pentru funcția de Președinte al Partidului Liberal au fost propuși 4 candidați - Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Corina Fusu și Valeriu Munteanu. Ultimii trei și-au retras candidaturile în favoarea lui Mihai Ghimpu. După procedura de vot, Congresul l-a reales pe Mihai Ghimpu în funcția de Președinte al Partidului cu 1694 (din 1740 de delegați înregistrați) de voturi „Pro", 14 - „împotrivă", iar 23 de delegați s-au abținut să voteze.
Dorin Chirtoacă, Anatol Șalaru și Corina Fusu au fost aleși în funcția de Prim-vicepreședinți ai Partidului Liberal, iar vicepreședinți au fost aleși - Veaceslav Untilă, Valeriu Munteanu, Veronica Herța, Mihai Moldovanu și Lilian Carp. În funcția de Secretar general a fost ales Ion Apostol. Totodată, Congresul a ales membrii Consiliului Republican al PL, 153 membri.
Congresul IV al PL a adoptat și cinci rezoluții: Cu privire la dezvoltarea economiei și eradicarea sărăciei; Cu privire la tineret; Cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO; Cu privire la diasporă și Cu privire la combaterea corupție.
Mihai Ghimpu a închis lucrările Congresului cu un mesaj de mulțumire pentru încrederea acordată și a conchis: „Numai uniți putem fi liberi! Să ne unim în marea familie europeană, în marea familie națională și să aderăm la NATO! Victorie liberalilor!"
Serviciul de presă al PL
14 septembrie 2014