Marți, la Varsovia, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat asigurari nu numai ţărilor membre ale Alianţei Nord Atlantice si celor candidate, precum Georgia si Ucraina, că vor fi sprijinite in eforturile lor de apărare, dar si Moldovei, care nu este nici macar ţară aspiranta la Alianţa Nord Atlantică, ci numai partenera. Este adevarat ca Moldova are si un acord de parteneriat cu Statele Unite. Potrivit sondajelor de opinie numai o pătrime din populaţia Moldovei ar dori o apropiere mai mare de Alianţa Nord Atlantica. Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu este un susţinător al aderarii Moldovei la NATO, considerind Alianţa drept singura garantie a securităţii sale.
Europa Liberă: Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a anunțat că Washingtonul își va intensifica cooperarea cu partenerii, în primul rând, cu Georgia, Ucraina și Republica Moldova, pentru a-i ajuta să își mențină securitatea, oferind un miliard de dolari pentru aceste trei state ne-membre NATO. Cum interpretați acest gest?
Mihai Ghimpu: „În sfârșit, a venit ceea ce trebuia să vină, o pomană de la Dumnezeu fiindcă Republica Moldova nicicum nu poate să își apere singură independența, integritatea, dar, în primul rând, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, noi, cu o populație de trei milioane și ceva de cetățeni și Rusia cu 150… Cunoaștem și puterea lor economică, și puterea armată, și nucleară…
Sigur că noi suntem supuși riscului să fim ocupați, anexați în orice zi, așa cum s-a procedat cu Crimeea din Ucraina și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Vreau să mulțumesc poporului american și președintelui Obama, în numele tuturor cetățenilor, pentru grija pe care o poartă fiindcă nu este nimic mai important decât libertatea omului.”
Europa Liberă: În ultimul timp, se intensifică discuțiile despre ce înseamnă NATO, care este scopul unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, mai nou și dumneavoastră ați mers la Curtea Constituțională cu o sesizare și ați cerut să tălmăcească articolul care stipulează neutralitatea Republicii Moldova. V-ați gândit că Moldova ar trebui să adere la NATO sau alt scop ați avut?
Mihai Ghimpu: „La noi în statutul partidului există aderarea la NATO, nu doar la Uniunea Europeană fiindcă ținem cont de ceea ce s-a întâmplat cu Țările Baltice și cu fostele țări socialiste care au aderat la Uniunea Europeană, după aceea au aderat la NATO. Uniunea Europeană nu vrea să aibă state membre care nu au garantată securitatea. Securitate în Europa poate oferi doar Alianța Nord-Atlantică, NATO. Plus că noi avem experiența amară, tragică a imperiului rus, fie el țarist, sovietic, și acum și democratic, cu teritoriul din stânga Nistrului. Și de aceea noi tot timpul am pledat pentru integrarea în NATO.”
Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că doar puțin peste 20 la sută din cetățeni ar îmbrățișa ideea aderării la NATO.
Mihai Ghimpu: „Eu vreau să vă spun că nu e rău, de vreme ce nimeni nu vorbește despre aceasta, doar din când în când Partidul Liberal – cât am fost în cadrul alianței, am tăcut, fiindcă am zis că respectăm neutralitatea și am semnat acordul de constituire a alianței – înseamnă că e un rezultat bun. Dar timpul arată că trebuie să vorbim, trebuie să promovăm ideea integrării în NATO.
De aceea am și solicitat Curții Constituționale: cum adică stat neutru, dar cu prezența armatei străine pe teritoriul nostru? Nu putem fi neutri, când avem aici o armată străină și dacă în Constituție este prevăzută neutralitatea, dar știți că există o practică mondială că această neutralitate trebuie să fie recunoscută, dacă această neutralitate nu este recunoscută, înseamnă că nu suntem un stat neutru. Și atunci putem să aderăm și la NATO.
Vă spun cu toată responsabilitatea, eu știu că partidul pierde atunci când noi spunem niște adevăruri, așa s-a întâmplat și cu problema limbii, identității, și cu NATO, la fel, dar Republica Moldova, în situația în care se află, având o parte din teritoriu ocupat, în stânga Nistrului, nu va adera niciodată la Uniunea Europeană. Fiindcă Uniunea Europeană niciodată nu va accepta o parte a acestui teritoriu controlat de Federația Rusă, aceasta înseamnă instabilitate. Ei sunt deja deprinși cu libertate, cu pace, cu liniște.
Eu mă gândesc nu la partid, nu la mine, eu mă gândesc la viitorul acestui stat, la cetățeni, la copiii noștri, la securitatea lor, fiindcă nu vreau copiii noștri să treacă prin ce au trecut părinții și buneii: ocupație, război, naționalizare, deportări, foamete organizată, GULAG-uri. Cât se poate?!”
Europa Liberă: Domnule Ghimpu, autoritățile de la Kiev și de la Tbilisi au declarat despre intenția țărilor lor, Ucraina și Georgia, de a îmbrățișa această integrare euroatlantică. Moldova, având acest statut de neutralitate deocamdată nu poate să renunțe la el pentru că nu îi permite Constituția, Constituția nu permite acest lucru.
Mihai Ghimpu: „Nu permite, încă nu, să vedem ce spune Curtea Constituţională. Ce fel de stat neutru? Noi ,când am adoptat această Constituţie, armata era pe teritoriul nostru. Deci, înseamnă că neutralitatea nu există.”
Europa Libera: Se pare că exact acesta a şi fost compromisul să fie stipulat în Legea Supremă că Moldova e un stat neutru, atunci când a fost adoptată Constituţia, ca armata rusă să plece din stânga Nistrului.
Mihai Ghimpu: „Aşa au zis ei. Dar ei n-au plecat. Ei, din contra, au venit, în afară de armata a 14, au mai adus o armată – forţa pacificatoare.”
Europa Libera: Ce se întâmplă dacă Ucraina aderă la NATO?
Mihai Ghimpu: „Înseamnă că noi vom fi o insuliţă în afara NATO, dar în mijlocul NATO. Dacă Ucraina şi România sunt ţări NATO…”
Europa Libera: Şi Moldova cade în buzunarul Alianţei Nord-Atlantice?
Mihai Ghimpu: „Automat. Da, sigur. Nu poţi să fii în afară, dacă eşti într-un teritoriu care se află sub securitatea sau ocrotirea NATO. Sigur.”
Europa Libera: Dar admiteţi hotarul NATO de la Prut să fie mutat mai spre est, din moment ce Moscova de nenumărate ori a atenţionat partenerii occidentali că cel mai vulnerabil aspect rămâne lărgirea NATO spre Est?
Mihai Ghimpu: „Eu am avut o discuţie şi cu preşedintele de atunci Medvedev, când eram preşedinte. Şi i-am spus: aşa cum dumneavoastră vă gândiţi la securitatea statului dumneavoastră şi a cetăţenilor, aşa şi eu mă gândesc.”
Europa Libera: Şi care a fost răspunsul domnului Medvedev, actualul premier, pe atunci președintele Rusiei?
Mihai Ghimpu: „Vorbeam de retragerea armatei ruse, că aici a şi fost vorba, de ce nu retrag armata pentru că este hotărârea de la Istanbul din 1999. Păi atunci era o situaţie în politică, iar acum e alta. Zic, cum alta? Păi atunci NATO era departe, iar acum NATO e aproape. Zic: acestea sunt problemele dumneavoastră cu NATO, noi avem problemele noastre, dumneavoastră hotărâţi cum doriţi, noi hotărâm cum vrem noi.
Dacă Rusia vrea ca să fie încă o hotărâre, o lege de neutralitate a statului, aceasta încă o dată demonstrează că ea se gândeşte cum din nou să ocupe acest teritoriu, nu azi – mâine, nu mâine – poimâine. Aşa cum au stat la pândă – din 1918 până în 1940 – 22 de ani. De ce au format această Transnistrie, fix ca în 1924, cum au format RASS Moldovenească în cadrul Ucrainei? Și acuma stă la pândă.
Vă garantez, o sută de procente, că, dacă Ucraina şi Georgia erau în NATO membri, nu intra Rusia în 2008 în Georgia şi acum în 2014 în Ucraina... Iată de ce ei nu se tem că se apropie NATO de hotarul lor, că NATO deja e Polonia, hotar cu Rusia.
Noi, care suntem peste Ucraina faţă de Rusia, care e problema de NATO aici, dacă Polonia e alături şi Ucraina e în NATO? Problema este că ei se gândesc cum din nou să ne ocupe şi ştiu că numai aşa ne pot ocupa, anexa acest teritoriu, nefiind membri ai NATO. Iată de ce noi, stimaţi moldoveni, dragi moldoveni, ascultaţi ce vă spun eu, că eu nu vă vreau rău, niciodată în viață nu am vrut nimănui rău, îmi iubesc poporul acesta ca pe mama, Dumnezeu s-o ierte.
Noi trebuie să avem garanţia libertăţii noastre, independenţei, integrităţii. Noi nu putem să trăim permanent cu frica de la est, de aceea trebuie să aderăm. Şi Alianţa Nord-Atlantică nu este decât o Alianţă care oferă securitate cetăţenilor, pace, linişte şi libertate.”
Europa Libera: Şi, dacă va fi aprobată de către Congres această iniţiativă a preşedintelui Barack Obama, va fi un sprijin concret, un efort concret de a asigura aliaţii europeni ai Washingtonului de angajamentul american pentru securitatea lor, pe fondul tensiunilor din relaţia Occidentului cu Moscova din cauza crizei ucrainene?
Mihai Ghimpu: „Eu vreau să vă spun că americanii, dacă ne dau aceşti bani, înseamnă că ei ştiu ce armată are Ucraina, ce armată avem noi. Eu pot să vă spun, ca fost preşedinte interimar, că ştiu ce armată avem noi…”
Europa Libera: Ce armată avem noi?
Mihai Ghimpu: „Bună, fără baterie... Cum ar fi pantofii fără şireturi… Mergi, şi la un pas-doi, îi pierzi... Săracă, fiindcă e armată, armament sovietic, învechit. Ruşii s-au înarmat, vă amintiţi ultimii ani unde a investit Putin bani? În armată. Păi, vedeţi, el s-a pregătit de aceasta. Da noi, dacă nu avem bani...
Eu cred că de aceea şi dau banii promişi preşedintele Obama, fiindcă el ştie cum şi-a înnoit armata, armamentul Rusia şi de ce armament dispune şi ce armament are. Nu vedeţi că Ucraina n-a putut în primele zile să lupte cu separatiştii, cu ruşii aceştia care sunt înarmaţi până în dinţi de armata rusă? Şi vedeţi că de acu e tot mai greu şi mai greu… Ei cunosc acea situaţie, fiindcă ei ştiu care e puterea rusului.
Şi acum noi trebuie să ne gândim la modernizarea armatei. Dar vreau să vă spun că oricât de puternică ar fi armata noastră, noi nu putem lupta cu Federația Rusă, calea noastră este aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Credeți-mă, oameni buni, nu e televizor să vedeți că îmi fac cruce, dar niciodată de când există omenirea, n-a dorit mai mult străinul fratelui decât fratele său. Eu vă sunt frate și nu vă vreau decât bine.”
Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org