print
Dorin Chirtoacă: Demiteri la primărie vor fi şi pe viitor, indiferent de vârsta sau apartenenţa politică a angajaţilor
26.12.2011
2968 Accesări
În 2011 Primăria municipiului Chişinău a rămas fără mai mulţi şefi de direcţie. Anul a continuat trendul din 2010, în care au avut loc cele mai multe eliberări din funcţie. Nicolae Monastârli, Veaceslav Ţărnă şi Vlad Modârcă şi-au pierdut funcţiile timp de o singură lună. Şefa Direcţiei asistenţă juridică, Diana Gurschi, a declarat pentru Info-Prim Neo că toţi cei trei şefi de direcţie au depus cerere de demisie din proprie iniţiativă, invocând motive personale. Nu este exclus că au plecat de bună voie pentru a nu fi daţi afară silit. În cazul în care un angajat este demis în dosarul său este stipulat acest lucru, inclusiv şi motivele pentru care a fost eliberat, ceea ce nu ar fi întocmai un avantaj pentru o următoare intenţie de a se angaja.

Potrivit Dianei Gurschi, unele nereguli în cadrul administraţiei publice locale au putut fi descoperite ca urmare a creării a Direcţiei audit intern, care are atribuţia şi pârghiile necesare pentru a verifica activitatea financiară, şi nu numai, a subdiviziunilor şi întreprinderilor municipale. În comparaţie cu anii 2008-2009, în anii 2010-2011 au avut loc cele mai multe eliberări din funcţie.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru Info-Prim Neo că pentru fiecare eliberare din funcţie au existat motive. Edilul nu exclude că demiteri vor mai fi şi pe viitor. Indiferent de vârstă sau apartenenţă politică, se va proceda la fel. „Culoarea politică nu are nimic pentru că am dat afară şi din colegii de partid – de la Direcţia economie, de la Direcţia construcţii capitale, de la Direcţia locativ-comunală”, a notat primarul.

Referindu-se la vârsta funcţionarilor, primarul a spus că nu este motiv pentru demiteri şi a oferit exemplul unor directori de întreprinderi municipale şi şefi de direcţii care au o vârstă înaintată, dar îşi continue activitatea. „La ÎM „Lumtehˮ, unde este Nicolae Vereşco, cu toată criza pe care o avem, dânşii reuşesc în ultimii ani şi să adauge corpuri de iluminat în oraş, dar şi să micşoreze cheltuielile, şi chiar să ne bucure cu un iluminat decorativ elegant dintr-un capăt în altul al oraşului. La Direcţia finanţe doamna Cărăuş a făcut faţă, dar a fost avansată în funcţia de viceministru al finanţelor şi a înlocuit-o doamna Herţa, care a venit nouă, tânără, şi a reuşit să se impună într-un an de zile şi să pregătească bugetul 2011 şi acest buget a fost apreciat chiar şi de opoziţia de pe vremea respectivă”, a declarat primarul.

Edilul a menţionat că nu pleacă neapărat de la premisa că pentru a avea îmbunătăţiri trebuie schimbat omul. „Eu le-am spus şi le-am mai repetat după ce am fost ales din nou, contează cum îşi fac meseria. Momentul în care corespund noilor standarde puse, nu deranjează faptul că au un an sau doi, sau zece lucraţi în Primărie. În momentul în care nu fac faţă, ne scuzaţi, nu merg lucrurile şi la fel şi faţă de oamenii noi”, a declarat edilul.

Totuşi, primarul a recunoscut că de cele mai multe ori când apar oameni noi, apar şi îmbunătăţiri. „Sunt situaţii în care oamenii noi au arătat performanţe şi rezultate foarte bune, în creştere, sunt situaţii în care cei care erau în funcţie între timp şi-au îmbunătăţit practicile şi obţin şi dânşii rezultate mai bune”, a menţionat edilul.

Încălcările admise la reparaţia străzii Alba Iulia au fost motivul demiterii şefului Direcţiei arhitectură, Veaceslav Ţărnă. Expertiza a demonstrat că la reparaţia străzii s-a folosit asfalt de o categorie inferioară decât era stipulat. În cazul fostului arhitect-şef al oraşului, Vlad Modârcă, primarul declara că au existat mai multe motive, inclusiv cel de atingere a vârstei de pensionare. Şi în cazul lui Nicolae Monastârli la fel s-a vehiculat motivul atingerii vârstei de pensionare.

www.info-prim.md 
Copyright © 2025 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.