Mihai Ghimpu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova în cadrul vizitei sale în Grecia Atena s-a întîlnit la Ambasada Republicii Moldova din Atena cu oficialităţile moldovene din Grecia, dar şi cu membrii comunităţii moldovene din capitala Greciei, conduşi de Violeta Slusarenco, preşedinte al Asociaţiei Moldo –Elene Orfeu de la Atena.
Întâlnirea a fost una prietenoasă, Mihai Ghimpu prezentând cetăţenilor aflaţi departe de ţară situaţia actuală, perspectivele dar şi planurile şi oportunităţile viitoare de redresare economică a ţării, fapt ce ar conduce la o reîntoarcere a propriilor cetăţeni, pentru că, aşa cum şeful actual al statului recunoştea, „un stat fără cetăţeni nu poate exista!”. Mihai Ghimpu a prezentat asistenţei situaţia economică, politică şi socială din acest moment a Republicii Moldova cu o sinceritate debordantă, prezentarea din deschiderea discuţiilor nedeschizând cale de întoarcere acasă pentru basarabenii din diasporă datorită situaţiei economice care „nu este bună”.
Speech-ul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de la Atena, din debutul întâlnirii, a prezentat realitatea tristă, care “i-a obosit pe europeni”, mai mult acesta anunţând chiar şi schimbări la nivelul ambasadelor, precum şi la cea de la Atena – în viitorul apropiat. Mărirea preţului la gaze şi atingerea preţurilor europene, problema alegerilor şi a referendumului, rolul pe care cetăţenii îl au în ce s-a petrecut, dar şi ce se va întâmpla în Republica Moldova, precum şi cum Republica
Moldova va copia modelul românesc la alegerile din toamnă sunt subiectele abordate de interimarul moldovean Mihai Ghimpu în cadrul întâlnirii de la Atena cu membri ai comunităţii basarabene din Grecia, dialog ce va fi prezentat în ediţia de ştiri de mâine a RoMedia-gr.
În mesajul său, Mihai Ghimpu a accentuat importanţa votului moldovenilor de acasă (cu precădere), accentuând faptul că moldovenii se joacă cu viaţa lor proprie printr-o comparaţie extremă declarând faptul că „moldovenii sunt singurul popor care îşi bat joc de soarta lor”.
Rolul unei conduite corecte în Europa, dar şi a unui vot corect la alegerile care urmează în toamna acestui an şi de care se leagă viitorul întregii naţiuni, precum şi semnarea acordului de securitate socială pentru moldoveni sunt de importanţă vitală pentru bunul mers al lucrurilor în Republica Moldova dar şi pentru protecţia propriilor cetăţeni.
Vă prezentăm mai jos mesajul transmis de Mihai Ghimpu în debutul discuţiei cetăţenilor moldoveni cu care s-a întâlnit la Atena:
„Situaţia economică nu este bună ca să vă spun haideţi acasă, întrucât am preluat conducerea cu un deficit bugetar de vreo 8-9 miliarde şi cu o economie la pământ. PIB-ul a crescut cu banii dumneavoastră pe care i-aţi trimis acasă şi care au mişcat un pic economia. Scopul nostru acum este să relansăm economia prin două căi – politica fiscală corectă şi atragerea de investitori prin crearea unor condiţii favorabile de investiţii.
Însă în acest moment, sunt în aşteptare pentru că criza continuă în Europa, dar şi în aşteptarea clarificării situaţiei interne din Republica Moldova pentru a vedea cine va veni la putere. Indiferent de situaţia politică, salariile şi pensiile sunt mici şi nu suntem împăcaţi cu aceasta, însă un lucru bun este faptul că ele se plătesc la timp. Ne încurajează şi aprecierile FMI care ne-a spus că dacă continuăm aşa la anul vom avea creştere economică. Această creştere se va datora faptului că am liberalizat comerţul, am eliberat caracatiţa lui Voronin de la importuri şi exporturi şi lucrurile se mişcă mai bine atunci când cetăţenii sunt liberi. Această libertate care noi am creat-o începe să dea rezultate.
Acordul semnat de conducerea comunistă cu Federaţia Rusă a condus la majorarea preţului la gaze şi va mai duce la măriri pentru că se discută foarte des preţul, lucru care va conduce ca începând cu anul viitor să avem preţ european la gaze. Rusia nu va îmbunătăţi condiţiile de furnizare a gazelor în Republica Moldova. De aici şi datoriile pe care le avem la gaze, alături de alte datorii. Din acest motiv – al datoriilor, vom înregistra mai greu o creştere economică, însă fără creştere economică nu există un viitor. De aceea este preferabil să avem investitori acasă, să lucraţi pentru acel angajator la voi acasă, alături de familie şi cei dragi.
Uniunea Europeană a obosit de moldoveni. 20 de ani am mers pe loc şi acum, după schimbarea produsă, e nevoie să nu dezamăgim. (…)
Un stat nu poate sta fără cetăţeni. Dacă vor pleca toţi atunci înseamnă că statul nu mai există. De aceea şi europenii înţeleg acest lucru şi de accea avem ajutor ca niciodată. Şi în construcţii de drumuri şi în canalizare, şi altele… ajutorul este de peste 2 miliarde de euro. Toate acestea, dacă suntem deştepţi să menţinem schimbarea, înseamnă că peste puţin timp lucrurile se vor schimba, se va dezvolta economia şi vă veţi putea întoarce acasă fiind siguri că aveţi un loc de muncă.
Problemele dumneavoastră, a celor plecaţi peste hotare, le cunosc pentru că ele sunt cam aceleaşi. Se lucrează în pregătirea şi semnarea acordului cu privire la securitatea socială. Fără acest acord nu vă puteţi rezolva problemele. Oricum aici o să vină alt ambasador, acela care va veni cred că va începe să lucreze în această privinţă şi o să încercăm ca împreună să rezolvăm problemele dumneavoastră, a cetăţenilor moldoveni care lucraţi în afara statului. (…)
Cetăţenii vor schimbare, alegerile şi referendumul nu sunt potrivite pentru că în loc să ne ocupăm de reforme ne ocupăm de astea, dar trebuie să o facem. Aşa ne impune legislaţia impusă de Voronin, care l-a ajutat să vină la putere în anul 2000 prin anticipate şi în 2005, iar în 2009 i-a jucat festa. Avem nevoie de o nouă Constituţie, nu putem să avem o constituţie departe de prevederile europene şi să dorim integrarea în Uniunea Europeană cu o constituţie care spune alte lucruri. Iată că aşa sunt lucrurile la noi.
Eu vă mulţumesc celor care luptaţi ca Republica Moldova să se menţină pe linia de plutire pentru că fără banii trimişi de dvs. acasă ar fi fost foarte greu. Îmi pare tare rău că situaţia v-a impus să fiţi departe de casă pentru a rezista în această perioadă, dar cred că noi cu mâna noastră ne construim viaţa.
În anul 1990 am început bine. Am început nişte reforme, apoi speriaţi am votat alte partide. În 1994 a revenit nomenclatura comunistă şi iar am bătut pasul pe loc, apoi în 1998 am votat pentru reformatorii democraţi. În 2000 s-au început reforme apoi prin alegeri anticipate iar am votat comuniştii şi tot aşa ne jucăm cu propria viaţă. Nimeni nu poate să îi dea omului ceva ce nu vrea. Dacă am pornit să construim o casă trebuie să o construim. Dacă îmi daţi voie să spun aşa, numai moldovenii au putut să îşi bată joc de viaţa lor proprie. Indiferenţa a condus la faptul că sunt împrăştiaţi prin alte state peste un milion de oameni.
Am cunoscut în vizita mea în Cipru oameni bine pregătiţi care lucrează acolo. Adică ăştia tineri nu pot să lucreze şi la noi, ca să putem merge înainte?
Acum este foarte important ca aceste alegeri şi acest referendum să se desfăşoare bine şi în Grecia. Codul prevede ca Guvernul să deschidă secţii de votare în mai multe locuri, nu numai în cadrul ambasadelor şi secţiilor consulare, după modelul românesc. Dispoziţia va prevedea să fie deschise secţii de votare în toate zonele în care locuiesc moldoveni. Aşa cum au fost deschise la alegerile din România. Noi trebuie să vă creăm condiţii ca dumneavoastră să votaţi. Pentru noi alegerea dumneavoastră este lege, dar să nu aşteptaţi viaţă bună atunci când votaţi pentru viaţă rea. Eu oricât de mult m-aş strădui nu pot să fac ceva pentru cetăţeni dacă sunt în afara puterii”, şi-a încheiat alocuţiunea preşedintele interimar al statului.
Sursa: www.RoMedia.gr