Compania „Teleradio-Moldova” continuă practica veche de a reflecta viaţa publică, social-economică şi politică exclusiv prin optica partidului de guvernământ, ocolind cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea. Subiecte de interes general precum sărăcia, şomajul, criza politică şi economică, evenimentele postelectorale nu-şi găsesc loc în grila de emisie a posturilor tv şi radio publice. În schimb, subiecte inventate, cum sunt aşa-zisul „pericol al românizării minorităţilor etnice”, „uneltirile duşmanului intern şi extern” ş.a. sunt abundent mediatizate la aceste posturi publice. Insistent se vehiculează teza despre un presupus pericol ce planează asupra statalităţii moldoveneşti şi despre opoziţia antistatală, comuniştii autoprezentându-se drept cei mai preocupaţi agenţi de destinele Republicii Moldova. La posturile radio şi tv publice, partidele de opoziţie, inclusiv PL, sunt ţinta unor permanente campanii de discreditare şi calomniere. Despre acest lucru se spune într-o declaraţie de presă a Partidului Liberal, făcută publică azi în cadrul unei conferinţe de presă.
PL acuză guvernarea comunistă de faptul că, în pofida recomandărilor făcute în repetate rânduri de Consiliul Europei şi Parlamentul European, de diplomaţiile principalelor state europene şi de Departamentul de Stat al SUA, nu a procedat la transformarea televiziunii şi radioului public în instituţii aflate cu adevărat în serviciul cetăţenilor, cu o politică editorială independentă, debarasată de controlul politic al partidului comuniştilor. Audiovizualul public, deşi este finanţat din banii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, rămâne în continuare exclusiv în serviciul partidului comuniştilor, fiind transformat în maşină de propagandă comunistă, xenofobă şi antidemocratică, în instrument de manipulare şi intoxicare a opiniei publice.
Potrivit lui Boris Vieru, candidat electoral PL, care a dat citirii declaraţia respectivă, posturile publice de radio şi tv nu asigură informarea corectă, imparţială şi echidistantă a cetăţenilor, nu ţin cont de opţiunile politice ale diferitelor categorii de populaţie, nu asigură echilibrul şi pluralismul politico-social. Intimidarea şi ameninţarea jurnaliştilor ce exprimă un punct de vedere diferit de cel al partidului comuniştilor constituie metode frecvent utilizate de guvernarea comunistă, în scopul menţinerii sale la putere. În timpul guvernării comuniste, cenzura s-a manifestat prin excluderea din dezbaterea publică a subiectelor de interes general, marginalizarea personalităţilor neloiale puterii, neadmiterea lor la dezbateri publice, autocenzura jurnaliştilor etc.
Corina Fusu, vicepreşedinte PL, a declarat că Teleradio Moldova nu a reuşit să se transforme într-o instituţie publică, aflată în serviciul comunităţii, în pofida faptului că a fost adoptat cadrul legislativ care să-i asigure o funcţionare corectă, iar guvernarea comunistă sfidează recomandările instituţiilor europene cu referire la acest domeniu. Fusu, fostă prezentatoare la Moldova 1 timp de 17 ani, a atenţionat că respectiva instituţie are probleme cu rădăcini adânci, iar acestea s-au agravat după venirea comuniştilor la putere. ”În Republica Moldova nu avem o instituţie care să servească interesul public, ci una care serveşte interesele partidului comuniştilor. Situaţia se agravează şi prin faptul că Consiliul Coordonator al Audiovizualului distribuie frecvenţele la comanda partidului de guvernământ”, a mai spus Fusu. Vicepreşedintele PL a atenţionat şi asupra faptului că alegerile libere şi corecte, promise de comunişti, nu pot avea loc, deoarece cetăţenii nu sunt informaţi corect de compania publică Teleradio Moldova, care nu reflectă toate punctele de vedere din societate şi, respective, nu este în folosul public. Fusu le-a cerut jurnaliştilor de la Teleradio Moldova să respecte prevederile codului deontologic şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni, informându-i corect.
Ion Hadârcă, candidat electoral PL, spune că manipularea din buletinele de ştiri de la Moldova 1, un fapt obişnuit, cotidian, este foarte vizibilă în campanie electorală. Moldova 1 s-a transformat, potrivit lui, într-un ”todercanal de sticlă publică” şi de aceea se cere urgent o reformă în domeniul audiovizualului public pentru ca cetăţenii să fie informaţi echidistant şi obiectiv. Hadârcă mai spune că deşi oficial cenzura nu există, totuşi Teleradio Moldova practică o cenzură serioasă impusă de partidul de guvernământ. ”Dacă şi s-ar recurge la cenzură, atunci aceasta ar trebui să fie aplicată în cazul lui Voronin pentru limbajul său suburban”.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reiterat faptul că Moldova 1 manipulează opinia publică, iar în buletinele de ştiri se face o adevărată spălare de creieri a cetăţenilor. Ghimpu şi-a bazat aceste afirmaţii pe câteva cazuri concrete: ”O conferinţă de presă a PL este prezentată câteva secunde, apoi este comentată de comunişti sau autorităţi comuniste timp de câteva minute. Un alt caz este cel al dezbaterilor electorale, programate intenţionat la ore la care populaţia nu se poată uita. Un exemplu în acest sens mi-a fost oferit la întâlnirea electorală din s. Clişova, raionul Orhei, când i-am întrebat pe oameni câţi dintre ei s-au uitat la dezbaterile electorale de la Moldova 1. Nicio mână ridicată în sală”. Liderul PL s-a arătat indignat şi de faptul neadmiterii persoanelor neloiale comuniştilor la dezbateri publice: ”În 2001 Voronin a spus că Ghimpu calcă pentru ultima oară pragul la Moldova 1. Şi a avut dreptate, n-am fost invitat de atunci la nicio emisiune. În campanie electorală, mai participă la dezbateri colegii mei”. Ghimpu a cerut Teleradio Moldova să fie o instituţie publică, nu subordonată puterii, să informeze corect cetăţenii, dar nu să promoveze partidul de guvernământ.
Partidul Liberal acuză partidul comunist de utilizarea Audiovizualului public în scopuri politice electorale şi cere autorităţilor statului să asigure reflectarea echidistantă şi imparţială a campaniei electorale la posturile publice radio şi tv. PL solicită Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului să organizeze desfăşurarea dezbaterilor electorale la ore de audienţă maximă în perioada de vară, adică după ora 21.00, să înceteze propaganda electorală în favoarea partidului comuniştilor şi să stopeze campaniile de denigrare a partidelor de opoziţie şi de incitare la vrajbă interetnică.
Departamentul Comunicare al Partidului Liberal