print
Candidatul PL dr. Ion Iliciuc : Guvernul comunist nu are nevoie de oameni sănătoşi, ci de copii mediocri şi chiar debili
15.07.2009
1966 Accesări
Zilnic în Moldova sute de copii se nasc invalizi. Conform statisticilor prezentate de dr. Ion Iliciuc, candidat electoral PL, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în domeniul neurologiei pediatrice, în 2005 în republică erau înregistraţi oficial 14 000 de copii invalizi, la o rată de circa 38 000 nou-născuţi, comparativ cu 1975 când numărul copiilor invalizi era acelaşi, dar raportată la un număr aproape triplat de naşteri – 100 000 de copii. Aceste date au fost prezentate azi în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Partidul Liberal.
Iliciuc spune că neoficial cifra copiilor invalizi este mult mai mare, iar câteva zeci de mii de copii invalizi nu sunt în evidenţa unităţilor medicale şi oficial nu sunt înregistraţi de organele abilitate ca invalizi. Potrivit analizelor făcute de medicii care au consultat copiii din raioanele republicii, cifra reală a copiilor invalizi ar fi cuprinsă între 32 000 şi 40 000. ”De ce guvernarea comunistă ascunde aceste date? În loc să identifice cauzele ritmului înalt de creştere a invalidităţii la copii, să găsească soluţii, preferă să ascundă datele reale. Ce fel de generaţie vom creşte dacă sunt ascunse acele zeci de mii de cazuri, iar statul nu întreprinde nimic”, a mai spus Iliciuc. Potrivit lui Iliciuc, explicaţia pentru care Guvernul ascunde datele obiective este că ”statul nu are nevoie de oameni sănătoşi, ci de copii cu un grad înalt de mediocritate şi chiar debilitate.”
Copiii cu epilepsie nu sunt aprovizionati cu medicamente, a mai atenţionat Ion Iliciuc. De exemplu, preparatul de bază indispensabil în cazuri de convulsii epileptice – fenobarbital, lipseşte în mai multe unităţi medicale, astfel încât în cazuri de urgenţă medicii nu pot acorda ajutorul medical corespunzător.
Iliciuc consideră că o schimbare în domeniul sănătăţii este absolut necesară: ”Medicii lucrează mai mult din entuziasm, dar această situaţie nu poate dura la nesfârşit. La Ministerul Sănătăţii primesc ordine, medalii, dar situaţia nu s-a schimbat deloc -  lucrurile merg pe vechi.”
Iliciuc spune că o soluţie în ameliorarea acestei stări de lucruri a venit cu mai mulţi ani în urmă, când un grup de medici a propus crearea unui Centru Naţional de Neuronatologie, pentru prevenirea apariţiei maladiilor neurologice la copii. Schimbarea miniştrilor a determinat tergiversarea continuă a acestui proiect şi, până la urmă, trecerea lui pe linie moartă.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.