• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația Partidului Liberal în legatură cu protestele anticomuniste din 6-7 aprilie 2009

    Declarația Partidului Liberal în legatură cu protestele anticomuniste din 6-7 aprilie 2009

    07.04.2023  
    Declarația Partidului Liberal în legatură cu protestele anticomuniste din 6-7 aprilie 2009
    7 aprilie, ziua Libertății, legiferată prin eforturile Partidului Liberal, este o zi emblematică pentru cetățenii Republicii Moldova.
    Astăzi se împlinesc 14 ani de la evenimentele din 6-7 aprilie 2009, din Chișinău, care s-au soldat cu căderea ulterioară a comunismului în R.Moldova, pe de o parte, dar și cu violențe polițienești, distrugeri operate de provocatori și decese ale tinerilor maltratați neelucidate până astăzi, pe de altă parte.
    Manifestațiile au fost determinate de falsificările masive ale clasei dominante de atunci (Partidul Comuniștilor) în alegerile desfășurate două zile mai devreme. Ca răspuns, mii de tineri au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), să protesteze împotriva regimului comunist, care a trișat rezultatul scrutinului.
    Pentru a înăbuși revolta anticomunistă, guvernarea comunistă de atunci a amenințat cu folosirea armelor de foc și a declanșat față de cei reținuți intimidări și violențe pe străzi, în comisariatele de poliție, prin universități și licee, căminele studențești și prin alte locuri unde se aflau și puteau fi reținuți participanții la proteste. Teroarea jandarmilor lui Voronin a condus la moartea câtorva tineri nevinovați, veniți la proteste doar pentru a-și cere libertatea. Unul dintre aceștia, Valeriu Boboc, a fost omorât bestial, cu papucul în cap, chiar în piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Partidul Liberal a fost unicul care a prezentat imaginile video cu acțiunile bestiale ale polițiștilor, soldate cu omorul tânărului, imagini pe care le-a transmis organelor de anchetă.
    În anii ce au urmat, prin exercițiul electoral democratic, comuniștii au fost înlăturați definitiv de la guvernarea ce părea absolută în RM. Însă evenimentele din 6-7 aprilie 2009 n-au fost elucidate până la capăt, păstrează unele necunoscute, nu toți vinovații au fost trași la răspundere.
    PL regretă că, ulterior, unii colegi din Alianța pentru Integrarea Europeană (AIE) au monopolizat puterea de stat și, prin furtul miliardului și alte acțiuni reprobabile, au compromis valorile europene pentru care tinerii au ieșit la protestul din 6-7 Aprilie 2009.
    PL a pledat întotdeauna pentru găsirea adevărului și pedepsirea făptașilor, declară și astăzi că, justiția trebuie să-și facă datoria onest și cu competență, spre a pune punct în problema vinovaților din acele evenimente.
    În același timp, Partidul Liberal rămâne adeptul și promotorul democrației și libertății de exprimare a individului, inclusiv prin protestul public. Partidul Liberal este conștient că siguranța personală/pacea, perspectiva democratică și prosperitatea românilor moldoveni din stânga Prutului, dar cel mai important un viitor în siguranță al tinerilor poate fi obținută numai în unitate, pe calea Unirii cu România, care ar însemna realizarea aspirației de neam și celei de integrare euroatlantică.
    Chisinau 6 aprilie 2023
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com