• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația Partidului Liberal în legătură cu decizia lui Putin de a înceta recunoașterea integrității R. Moldova

    Declarația Partidului Liberal în legătură cu decizia lui Putin de a înceta recunoașterea integrității R. Moldova

    22.02.2023  

    Declarația Partidului Liberal în legătură cu decizia lui Putin de a înceta recunoașterea integrității R. Moldova 

    Războiul de agresiune a Rusiei împotriva vecinei noastre Ucraina pune mereu la încercare și Republica Moldova. Ușor de observat că, Rusia trimite mereu săgeți agresive sau de intimidare și spre Chișinău. Una dintre acestea constituie denunțarea de către Putin a propriului decret, din 7 mai 2012, ce viza „contribuția” sa la „soluționarea problemei transnistrene, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale şi a statutului neutru al Republicii Moldova”. 

    Cunoaștem că Rusia își încalcă deschis propriile tratate și angajamente la care este parte, deci și decretul nominalizat a fost ținut până acum doar în zona formalităților. Prin intermediul lui, Kremlinul plănuia federalizarea, adică transnistrizarea R.Moldova. Asta i-ar fi permis lui Putin să obțină baze militare pe teritoriul nostru prin schimbarea statutului armatei ruse, din armată ilegal aflată în armată legal staționată. 

    În al doilea rând, prin decretul lui Putin care urmărea federalizarea RM, Rusia intra în posibilitatea de a bloca pentru mulți ani integrarea R.M. în UE și aderarea la NATO. Dar cel mai mișel lucru gândit în partea ocultă a documentului consta în blocarea Unirii R. Moldova cu România. 

    O altă problemă care l-a grăbit pe Putin să-și anuleze Decretul din 2012 este teama de un joc diplomatic sau militar ucrainean în Transnistria, care ar putea pune o nouă stăpânire pe depozitele cu muniții din Cobasna, Râbnița. 

    Oricum, după 10 ani de la semnarea acelui decret, care nu i-a dat lui Putin nici federalizarea R. M., nici șansa unui al doilea front în agresiunea sa împotriva Ucrainei, președintele rus ar putea să-și fi pus în plan anexarea unei părți a teritoriului R.M, (partea stângă a Nistrului), spre a opera mai ușor în plan militar. 

    Oricum, anularea oficială a decretului președintelui Rusiei, din 7 mai 2012, trebuie să ne pună în gardă și mai mult, mai având și contextul războiului. Logica acțiunilor Rusiei în ultimul timp ne sugerează că regimul criminal al lui Putin, în lipsa victoriilor pe câmpul de luptă, ar putea să fi pus la cale și alte provocări în zona noastră. Nu-i exclus să atenteze la ordinea și integritatea Republicii Moldova prin recunoașterea așa zisei “RMN” și anexarea ei la Federația Rusă. Ar fi încă o agresiune a sa în partea asta a Europei, care însă ne-ar viza direct pe noi. 

    În aceste condiții, chemăm autoritățile și populația Republicii Moldova la vigilență, să fim pregătiți pentru a da ripostă agresivității imperialiste ruse de la Moscova. Apelăm și la conducerea României să nu slăbească atenția spre spațiul pruto-nistrean, să dea asigurări că cetățenii RM vor fi susținuți la orice etapă a lor de luptă cu imperiul. 

    De asemenea, Partidul Liberal își manifestă sentimentul de satisfacție pentru declarația președintelui SUA, Joe Biden, la Varșovia, după care sperăm că ne va acorda scutul NATO și al SUA în cazul în care R.M. va avea nevoie. 

    Partidul Liberal urează pace și liniște permanentă cetățenilor Republicii Moldova! 

     

    Președinte, 

    Mihai Ghimpu 

    22 februarie 2023

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com