-
Prima / Presa / Știri / Raportul de activitate al președintelui Mihai Ghimpu, dezbătut la Congresul V al PL
În cadrul Congresului, Mihai Ghimpu a prezentat raportul de activitate pentru 4 ani, în calitate de președinte, a trecut în revistă cele mai importante evenimente și realizări ale Partidului Liberal din ultimii 4 ani de activitate, pe linie parlamentară, ministerială și municipală. Raportul prezentat de către Mihai Ghimpu a fost supus dezbaterilor, astfel, alocuțiuni au avut: Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Violeta Roșca, președinte a OTPL Drochia, Roman Boțan, deputat, Iure Chirinciuc, președinte a OTPL Ungheni, Grigorie Duluță, frontist, membru a OTPL Briceni, Ion Apostol, secretar general al PL și Ion Casian, deputat. Raportul a fost aprobat de către Congres cu vot unanim.
DISCURSUL DLUI ROMAN BOȚAN, DEPUTAT
Domnule Președinte, onorată asistență, stimați colegi liberali!
Astăzi suntem prezenți la un eveniment deosebit, moment în care trecutul prezentul și viitorul Partidului Liberal se întâlnesc. Oamenii sunt cei care reprezintă aceste segmente ale timpului, oameni care simt românește, începând cu cei cărora li s-a furat de ocupanți copilăria și au pierdut-o prin Siberii, continuând cu cei care în perioada sovietică au constituit rezistența românească, cei care au participat la Marile Adunări Naționale, cei care au protestat în 2002, cei care în 2007 au pus bazele schimbării, cei care au fost sinceri și în 2009 și toți cei care aniversează astăzi împreună cu noi Centenarul Marii Uniri.
Intelectuali sau țărani, femei sau bărbați, tineri sau mai puțin, noi toți am crezut și credem în dezideratul pentru care luptăm - Reîntregirea neamului românesc. Toți acești ani am fost și suntem alături. La un moment dat ne-am regăsit în familia Partidului Liberal, condus de președintele Mihai Ghimpu, unul dintre fruntașii Mișcării de eliberare națională, încă de la începuturi, rămas integru și vertical. Da, acel Mihai Ghimpu, care spune întotdeauna ce crede, acel care mai întotdeauna este tranșant și iute, acel Mihai Ghimpu, care a ridicat stindardul românismului din noroi și l-a dus și îl duce, prin Partidul Liberal, spre realizarea țelului nostru.
În toți acești ani, PL nu a avut un simplu președinte de partid, dar a avut un lider și trebuie să menționam că PL a ajuns din partid extraparlamentar în partid parlamentar cu reprezentanți vocali în Legislativ și în Guvern, partid care a fost și la guvernare, și în opoziție. Liderul PL a fost și președinte al Parlamentului și președinte al Republicii Moldova; Important este că, în orice poziție a rămas bun român, nu prin vorbe, ci prin fapte.În decursul acestor ani în, în PL s-a lovit, s-a dorit ca PL să dispară de pe arena politică, au lovit nu doar din exteriorul partidului, dar și din interior, au existat trădări. Dar Mihai Ghimpu a rezistat, au rezistat și liberalii și acest partid românesc există și își continuă lupta politică. Sunt convins că toate aceste lovituri se doreau a fi fatale pentru PL, dar inițiatorii acestora nu au reușit, pentru că Ghimpu nu a fost doar un simplu președinte, este lider cu forță de convingere, iar noi am fost alături de el. Toate aceste aspecte merită și trebuie să fie apreciate!
Astăzi vom avea un nou președinte, care sunt convins că va fi puternic și ne va duce în lupta politică spre realizarea obiectivelor noastre. Este evident că acesta va trebui să devină nu doar președintele Partidului Liberal, dar liderul național al tuturor celor care luptă pentru unitatea națională românească în cadrul Uniunii Europene, toți cei care luptă pentru democrație. Am încrederea, stimați colegi liberali, că noi vom putea să facem alegerea corectă, pentru că de această alegere depinde nu doar soarta Partidului Liberal, dar soarta întregii mișcări românești din Republica Moldova.Într-un ceas bun! Trăiască Unirea cu Patria Mamă România!
DISCURSUL DLUI IURIE CHIRINCIUC, PREȘEDINTE OTPL UNGHENI
Astăzi comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: crearea Statului Național Român. Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final - unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918) au așezat românii la masa civilizațiilor ca națiune politică.
Acesta e motivul pentru care astăzi Partidul Liberal a organizat Congresul Unirii. PL a prezentat o strategie deschisă, sinceră, despre Unirea celor două state românești. Din punctul meu de vedere, în următorii ani trebuie să realizăm un program sistematic de integrare a vieţii economice, culturale, academice, artistice, sportive ca să unim suflet cu suflet
Or, după 27 de ani, noi trebuie să ne întrebăm de ce nu avem o Academie Naţională a Românilor, prin fuziunea celor două academii existente, reprezentată în cele două capitale? De ce nu avem un Teatru Naţional al Românilor, cu două sedii oficiale: la Bucureşti şi la Chişinău, precum şi cu sedii în marile oraşe din cele două state? De ce sistemele educaţionale şi a curriculei nu sunt unificate? De ce nu avem o piață comună a muncii?
De ce? De ce? De ce?
Stimați colegi!
PL a fost și rămâne locomotiva basarabeană a Unirii celor două state românești. PL nu a reușit să înfăptuiască Unirea deoarece nu a avut niciodată o majoritate parlamentară.
E capabil PL să realizeze acest obiectiv măreț? Da, incontestabil. Exemplu poate servi municipiul Chișinău, unde grație primarului Dorin Chirtoacă, ales în mod democratic, s-a reușit creșterea durabilă a primilor vlăstare ale unionismului.
Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat într-o emisiune televizată recentă că trebuie să vorbim despre Unire prin fapte concrete. Cu alte cuvinte, trebuie să spunem franc ce a făcut fiecare dintre noi pentru Unire.
Fac un registru al faptelor mele și spun deschis că, fiind ministru al transporturilor, mi-am pus sarcina ca din fiecare localitate basarabeană să pornească spre frați o arteră de circulație modernă. Astfel, pentru prima dată de la crearea Fondului Rutier, toate primăriile, indiferent de culoarea politică a primarului, începând cu 2017 au primit bani pentru reconstrucția drumurilor.
Am semnat cu BM acordarea unui credit de 80 milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor locale și regionale. Deși exista ecartament larg până la Iași, nimeni până la noi nu a deschis o ruta permanentă de tren Iași-Chișinău. Ruta am inaugurat-o noi, liberalii, conferind trenului denumirea simbolică UNIREA. Dacă nu eram pus în situația de a-mi prezenta demisia, urma să construim cel mai mare pod peste Prut în comuna Zagarancea dintr-un grant al UE, care ar fi redus distanța de la Chișinău până la Iași cu 25 de kilometri.
Centenarul ne cere să răspundem onest la întrebarea dacă suntem capabili să fim generația Unirii care-și asumă întreaga responsabilitate pentru viitorul demn al conaționalilor noștri? Pentru a realiza acest măreț deziderat este necesar să consolidăm toate forțele unioniste, PL fiind în măsură să gestioneze procesul deloc simplu al Reîntregirii.
PL a acționat la modul concret. Venind acum opt ani în electorală cu sloganul ”Cu PL în familia NATO și UE!”, liberalii au declarat că sub umbrela de securitate a Alianței, poate fi beneficiarul unor investiții occidentale, care întârzie să vină din cauza insecurității teritoriului cu armata rusă de ocupație în stânga Nistrului.
Stimați delegați!
Astăzi, PL face publică intenția sa de a promova Unirea ca motivație națională în ambele state românești. Trebuie să fim conștienți că pericolul numărul unu al Unirii celor două state românești îl reprezintă Dodon. El a format deja un front al minorităților etnice pe care le-a montat împotriva admiterii R.Moldova în NATO și UE prin Unire.
Să nu uităm că Dodon a lansat amenințări la adresa aleşilor locali care au semnat Declaraţiile de Unire. El e de părere că acţiunile consilierilor şi primarilor pro-unionişti ar fi regizate din spate de forţe oculte.
În cazul în care ne vom consolida rândurile și vom vorbi deschis despre Unire vom da o ripostă hotărâtă dodonismului ce promovează moldovenismul primitiv.
Ce trebuie să facem noi? Prin acțiuni concrete să infirmăm că vindem iluzii cetăţenilor, așa după cum declară guvernanții.
Recent, președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii speciale, organizate la Palatul Cotroceni a promulgat legea privind construirea Autostrăzii Unirii, ce ar trebui să lege Moldova de Transilvania. Autostrada Unirii ar trebui să pornească de la Ungheni, printr-un pod peste Prut şi să facă legătura cu Autostrada Iași-Târgu Mureş. Autostrada trebuie să aibă o continuare logică, să devină șantierul Unirii în R.Moldova. Astfel, vom face Unirea prin fapte, dar nu prin vorbe. Așa după cum am afirmat când eram ministru, trebuie să identificăm un credit de câteva sute de milioane de dolari care să continue autostrada până la Chișinău și Odesa, pentru a împiedica F. Rusă și secesioniștii să edifice Basarabia lor eurasiatică.
M-am pronunțat ferm pentru admiterea R.Moldova în proiectul Intermarium, unul ce ar conduce definitiv la Unire și la transformarea râului Prut în unul care nu mai dezbină, ci unește românii.
O scurtă privire aruncată asupra hărții României anului 2018 și a celei din 1918 ne arată că țara noastră, România, nu mai are acea suprafață ca acum 100 de ani, după Marea Unire. Pe 28 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost sfâșiată din nou, pierzând Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței. Umbra acelei zile, tragice pentru România, este încă resimțită de întreaga suflare românească. Comemorarea Centenarului României, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie și un motiv de reflecție, dar mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă românii în ziua de 1 decembrie, a anului 1918. Deci, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să știm că România nu este întreagă fără Basarabia.
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
La trecutu-ţi mare, mare viitor!