• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIA Biroului Politic al Partidului Liberal

    DECLARAȚIA Biroului Politic al Partidului Liberal

    27.06.2018  

    După o săptămână în care justiția din Republica Moldova s-a aflat în comă, luni seara, și-a dat obștescul sfârșit. Anume așa poate fi catalogată decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție de invalidare a alegerilor Primarului General al mun. Chișinău.

    După 2009, cetățenii R. Moldova au avut așteptări mari, au ieșit în stradă pentru a dărâma comunismul și dictatura, unii dintre ei au plătit cu propria viață, iar justiția moldovenească nici până astăzi nu le-a făcut dreptate. Acum, aproape un deceniu, R. Moldova era considerată o poveste de succes a statelor din Parteneriatul Estic. Cu toții credeam că parcursul european al R. Moldova este ireversibil, oamenii aveau speranța că vor trăi într-un stat de drept și democratic și nu vor fi ”alungați” peste hotare. Odată cu instaurarea regimului lui Plahotniuc și Dodon, aceste speranțe s-au năruit.

    Partidul Liberal consideră că arestarea lui Dorin Chirtoacă în primăvara anului 2017 și suspendarea ilegală din funcție, dar și invalidarea alegerilor Primarului General al mun. Chișinău, demonstrează că V. Plahotniuc este regizorul acestui spectacol absurd care a îngrozit societatea și a bulversat partenerii externi, care acordă sprijin doar statelor democratice, în care justiția nu este selectivă și părtinitoare. Scenariul pus în aplicare de V. Plahotniuc, nu este de ieri sau de astăzi, ci din acel moment când a părăsit PCRM, trecând în tabăra partidelor pro-europene și rând pe rând, și-a înlăturat toți oponenții, atât politici, cât și de business, uzurpând astfel puterea în Stat.

    Nevalidarea alegerilor demonstrează că V.Plahotniuc a dorit dintotdeauna și dorește în continuare să dețină controlul asupra Primăriei mun. Chișinău, iar dosarele penale fabricate lui Dorin Chirtoacă au fost doar un pretext pentru a-și atinge scopul.

    Partidul Liberal constată că, odată ce scrutinul electoral din mun. Chișinău a fost invalidat și de către Curtea Supremă de Justiție, în Republica Moldova a fost compromis tot ce s-a realizat în ultimii ani în domeniul reformei justiției, cu suportul partenerilor externi. În zadar s-au construit sedii pentru judecătorii, în zadar li s-au majorat salariile judecătorilor, dacă justiția este la cheremul unui singur om.

    Controversata decizie de invalidare a alegerilor, contrar concluziilor organelor electorale și a observatorilor independenți, a creat o ruptură între guvernare și cetățeni, o ruptură între Uniunea Europeană și Republica Moldova, fapt care pune în pericol Libera Circulație și Acordul de Asociere.

    Partidul Liberal constată că scenariul alegerilor locale din mun. Chișinău, culminat cu invalidarea este o repetiție pentru alegerile parlamentare din toamnă, care vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt. Acest precedent periculos, va fi folosit pe larg în circumscripțiile în care vor câștiga oponenții Binomului Plahotniuc-Dodon.

    Democrația, libertatea și votul au fost furate de Binomul Plahotniuc-Dodon și regimul lor, iar ei în mod obraznic tirajează articole în care se victimizează, dând vina pe instituțiile de stat pe care și le-au subordonat, fără să le pese de reacția ambasadorilor UE și SUA, fără să le pese ce crede lumea.

    Partidul Liberal consideră că toate acestea s-au întâmplat cu concursul direct al primelor persoane aflate în funcțiile supreme din Stat. Din aceste motive solicităm:

    1. Demisia lui Igor Dodon, Președintele RM, a lui Pavel Filip, Prim-ministru și al lui Andrian Candu, Președintelele Parlamentului RM;

    2. Părăsirea majorității parlamentare de către cei 18 deputați ex-PLDM, 15 deputați ex-PCRM și 4 deputați ex-PL, care au primit votul din partea cetățenilor nu pentru a consolida monstruosul regim, dar pentru dezvoltarea democrației și statului de drept;

    3. Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional;

    4. Examinarea de către Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul Disciplinar a hotărârilor/deciziilor completelor de judecată care au invalidat alegerile Primarului General al mun. Chișinău, cu eliberarea acestora din funcție și tragerea lor la răspundere;

    Partidul Liberal alertează Parlamentul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei cu privire la încălcarea dreptutului suveran al poporului de a-și alege reprezentanții în administrația locală și centrală, derapajele drastice ale democrației, admise de guvernarea de la Chișinău și alunecarea vertiginoasă către o societate bazată pe totalitarism.

    Biropul Politic al PL consideră că protestele pașnice și alegerile din toamnă, care trebuie să aibă la baza sistemul electoral proporțional, constituie singura armă pe care poporul o mai are la îndemână, împotriva regimului instaurat.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com