• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Astăzi am ajuns la Liceul “Nicolae Casso” din Chiscăreni
    08.10.2024     
    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”

    Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”

    31.05.2018  

    Șeful delegației Parlamentului la AP a NATO, Mihai Ghimpu a participat la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO. Reuniunea a fost găzduită de Legislativul de la Varșovia. Acolo a avut loc ședința Comitetului pentru dimensiunea civilă a securității în cadrul căruia, Ulia Schmidt, în calitate de raportor general a prezentat proiectul raportului cu privire la promovarea democrației și drepturilor omului în regiunea Mării Negre, inclusiv și în R. Moldova, unde se spune că democrația și drepturile omului sunt la ceremul lui Vlad Plahotniuc.

     

    Mihai Ghimpu: „Mi-a fost dureros să aud când Ucraina și Georgia au fost lăudate. Da, și acolo s-au ratat niște lucruri care nu merg cum trebuie, dar în comparație cu noi, sigur că Georgia și Ucraina au fost prezentate într-o culoare mai veselă.”

    Europa Liberă: De ce s-a prăbușit atât de dramatic imaginea Republicii Moldova în acești ultimi patru ani? Am zis patru ani de la aflarea dispariției miliardului.

    Mihai Ghimpu: „Așa și se arată aici că, anume după furtul miliardului, republica a căzut cu multe trepte în jos, fiindcă cetățenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene. Acest raport este dedicat nu prezenței armatelor străine pe teritoriu, cum ar fi la noi ocupație; se vorbește de ocupația Crimeii, ocupația unei părți din teritoriul Georgiei și sigur că o atenție mai mare este față de Georgia și Ucraina, pentru că ele au cereri către NATO, noi nu avem, noi avem doar Parteneriatul.

    Problema e că, prezentând acest raport, dna deputat din Germania a făcut trimitere la un raport anual dat de Freedom House, în care se spune că democrația la nivel global este în criză în ceea ce ține de alegeri libere și corecte, de presă liberă, de drepturile omului… Și de aceea au considerat că, întrucât NATO reprezintă valorile democrației liberale, să fie discutată de către membrii NATO această problemă. Și tema a fost, de fapt, democrația și drepturile omului, ceea ce constatăm și la noi, eu am spus nu o dată că astăzi problema noastră este problema democrației. Ce facem mai departe? Fără democrație nu poți vorbi nici de presă liberă, nici de drepturile omului. Și la noi a fost împărțit acest raport pe Transnistria și partea astălaltă a Nistrului.”

    Europa Liberă: Dle Ghimpu, o guvernare declarată proeuropeană poate compromite democrația?

    Mihai Ghimpu: „A vorbi de valorile europene, de integrarea europeană și a călca în picioare aceste valori asta nu înseamnă a fi pentru cursul european, nu înseamnă că ești pentru aceste valori. Vorbești de cursul european, dar distrugi partidele pro-europene și protejezi partidele anti-europene. Iată aici cred că toată lumea vede lucrul acesta și atunci putem să vorbim de folosirea acestei direcții europene, fiindcă, dacă să vorbim din punctul de vedere al acestei puteri care strangulează democrația, păi, când vorbești de cursul european sau de această integrare europeană, sau de acest spațiu, te menții mai mult strangulând aceste valori, dar dacă te duci pe celălalt segment, euroasiatic, acolo apar alții mai duri și mai tari ca tine și atunci mai repede pierzi puterea și controlul, de aceea și aici sunt jocuri politice.

    Eu nu zic, lupta cu corupția trebuie să existe, asta-i și promisiunea noastră față de cetățeni și față de parteneri, dar cu o justiție selectivă, părtinitoare, cei care îs cei mai vinovați de furtul miliardului care așteaptă lumea și partenerii, că anume asta și așteaptă; peste tot la noi figurează anume asta, îi problema cu furtul miliardului și că nu s-a întors nimic până azi și nu-s trași la răspundere.”

    Europa Liberă: Și că nimeni nu a fost pedepsit?

    Mihai Ghimpu: „Și ceilalți, care sunt împotriva acestui curs european, pentru Euroasia ș.a.m.d., îs curăței și frumușei de parcă i-a născut mama în noaptea asta și n-a reușit niciun fir de aer să se atingă de ei. Toate lucrurile acestea lumea le vede. Cum să vorbești de cursul european și iată de aceea am vrut să vă spun „că salvarea noastră este includerea în Constituție a cursului european” și acum s-au trezit că n-au voturi, dar a trebuit să se gândească atunci când au început să lovească într-un partid, în al doilea, în al treilea, să compromită...”

    Europa Liberă: Deputații liberali vor vota pentru modificarea Constituției?

    Mihai Ghimpu: „Nu votăm! Noi am spus: „Votăm numai după ce îndeplinim hotărârea Curții Constituționale”. Nu poți să vii în Uniunea Europeană cu o identitate falsă și cu o limbă inventată.”

    Europa Liberă: Deci, Dvs. condiționați și de modificarea articolului 13?

    Mihai Ghimpu: „Nu condiționăm. Votăm întâi limba română și apoi votăm integrarea europeană, altfel eu, ca președinte, trebuie să iau pistolul și să mă împușc, că am votat pentru o normă în Constituție în care noi mergem spre Uniunea Europeană cu limba moldovenească. Dacă noi nu modificăm articolul 13 și nu scriem limba română, la noi va continua încă 25 sau 30 de ani lupta ce limbă vorbim noi. De aceea, noi avem votul stângii proruse întotdeauna mai mult, fiindcă ei…”

    Europa Liberă: Dar Dvs. sunteți sigur că în actuala legislatură se adună voturi suficiente pentru a amenda Constituția?

    Mihai Ghimpu: „Da!”

    Europa Liberă: Articolul 13 al Constituției?

    Mihai Ghimpu: „Da, sigur că! Cu noi, fără noi nu merge. Dacă am vota limba română în Constituție, am modifica așa cum a decis Curtea Constituțională, înseamnă că le luăm pământul de sub picioare socialiștilor și tuturor celor care speculează. Punem punct. Majoritatea alegătorilor noștri votează împotriva PL-ului, pentru că noi suntem pentru limba română și votează cu partidele socialist, comunist, cu toți ceilalți, care-i spun limba moldovenească. Iată asta vreau să înțeleagă clasa politică – noi nu putem să vorbim de valori europene, dacă nu recunoaștem valorile noastre naționale. Dacă limba nu este limbă de comunicare, înseamnă că limba oficială nu-i limbă oficială, limba română; înseamnă că ea este egală cu limba rusă. Când o să punem la punct toate acestea, atunci vom vorbi și de cursul european. Cât timp noi suntem pe o istorie falsă, pe o identitate falsă, o limbă falsă, nu putem vorbi de valorile europene.”

    Europa Liberă: Dle Ghimpu, deci fără voturile deputaților liberali guvernarea, majoritatea parlamentară astăzi nu poate modifica Constituția, incluzând acest amendament cu privire la vectorul politicii externe, unde integrarea europeană rămâne a fi prioritară?

    Mihai Ghimpu: „Poate, poate doar cu voturile de la PSRM sau PCRM.”

    Europa Liberă: Și dacă le găsesc în alte tabere?

    Mihai Ghimpu: „Poftim, voteze, nicio problemă! Noi la început am început să vorbim că vorbim de cursul european, dar în realitate nu-i nimic, la noi aici nu funcționează – lege nu-i, justiție nu-i, businessul îi capturat; unu-i plătește, altul nu-i plătește, cum vrea fiecare acolo. La dânșii acolo așa-i – deci, lista, aista plătim, aista nu plătim, aista peste un an, aista peste doi ani de zile. Asta nu vorbim, astea nu-s valori europene, la noi vorbim de valori europene și ne prezentăm, aici și scrie așa.

    Să vă citesc? „Relația apropiată a președintelui Dodon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu care se întâlnește cu regularitate, îi permite lui Vladimir Plahotniuc și Guvernului declarat proeuropean să se prezinte țărilor din Vest în calitate de bastion împotriva influenței Rusiei și să evite confruntarea”. Vedeți cât de bine e scris? Deci, lumea vede foarte bine lucrurile acestea la noi, căci cum să vorbești de valori europene și atunci să luăm cazul justiției, iată, cazul lui Dorin Chirtoacă. Avem alegeri. A fost suspendat ilegal, avem două rezoluții de la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, această instituție care anume-i pe drepturile și libertățile omului și autonomiei locale. Acesta-i congresul puterea primarilor din Europa. Și, poftim, avem alegeri. A fost suspendat, nimeni parcă nici n-a văzut…”

    Europa Liberă: Dl Ghimpu, cum definiți actuala situație?

    Mihai Ghimpu: „Actuala situație o definesc așa cum e scris și în acest raport.”

    Europa Liberă: Nu, Dvs., în afară de ceea ce e scris, că Dvs. cunoașteți mai bine decât ceea ce e scris. Ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova?

    Mihai Ghimpu: „Eu n-am spus niciodată, în premieră vă spun Dvs. Ce s-a întâmplat la noi? La noi în stat lupta între oamenii pro-naționali, ca să nu spunem pro-România, și conjunctura comunistă. Noi – pentru limbă, alfabet, tricolor, tot ce ne aparține nouă; ei – pentru Uniunea Sovietică și cu Rusia. Era o luptă doar ideologică, cu atât mai mult că la început, în primul Parlament în primii ani nu era încă proprietatea privată, nu începuseră aceste afaceri, businessuri, interese meschine, de grup, de corupție, de mafie ș.a.m.d. Începând cu 2009, după ce noi, liberalii, am reușit să oprim comuniștii în Chișinău și să fie debarcați de la guvernare la nivel central, au apărut oligarhii.”

    Europa Liberă: Până atunci n-au fost oligarhi în Moldova?

    Mihai Ghimpu: „Au fost oligarhi, Voronin, alții în nomenclatură, dar a fost totuși în prim-plan lupta asta de idei – care cu ideologia comunistă, care cu ideologia românească. Acum, din 2009 au apărut acești oligarhi; deja care nu au fost printre cei care au luptat pentru românism sau rusism, cum să mă exprim aici ca să fie corect? Și iată acum între noi are loc lupta între oligarhi.

    Și noi, PL-ul, am nimerit între ciocan și nicovală – nu ții cu X, te lovește el, că are televiziuni și tot absolut și lumea foarte ușor se dă prinsă atunci când îi săracă și crede că toți sunt vinovați pentru sărăcie și mizerie; nu ții cu al doilea – și al doilea te lovește. Și acum ai nimerit între doi oligarhi. Și unul, și altul te lovesc. Iată asta-i problema și aceasta-i descris și în acest raport, că la noi oligarhii au pus mâna pe putere, pe presă, pe justiție, pe tot absolut. Și acesta-i un adevăr pe care îl cunosc și alții.”

    Europa Liberă: Dl Ghimpu, dar unii pot să vă reproșeze și să spună că „păi, dar și dl Ghimpu a fost în cârdășie, inclusiv cu guvernarea de astăzi”?

    Mihai Ghimpu: „Nu… Stați o clipă – n-am fost oligarh și nu sunt oligarh. Eu n-am fost în cârdășie cu nimeni. Amintiți-vă, în 2010, când eu n-am vrut să semnez Acordul AIE-2, pentru că organele de drept erau în mâna partidelor politice, al lui Plahotniuc și al lui Filat. Și vă amintiți, ce mitinguri aveau loc la Teatrul de Operă și Balet? „Ghimpu, ai să aduci la putere comuniștii!” Și eu atunci am amânat ședința Parlamentului, am convocat partidul și am întrebat: Ce facem? Și atunci decizia a fost următoarea: semnăm acordul. Și am spus: „Alianță, oameni buni, doriți? O să fie! Dreptate n-o să fie!”. Și poftim, lucrul a continuat.”

    Europa Liberă: Dl Ghimpu, șase ani ați guvernat împreună cu acești oligarhi!

    Mihai Ghimpu: „Am guvernat cu ei, pentru că altă alternativă n-am avut. Noi am mers cu acele partide care au sprijinit unul din obiectivele Partidului Liberal – integrarea europeană. Căci noi aveam integrarea europeană și Unirea cu România și atunci credeam că, integrându-ne în Uniunea Europeană, mai ușor vom face Unirea. Acum lucrurile s-au inversat – integrarea europeană poate avea loc numai dacă-i Unire cu România. Și n-am avut cârdășie…”

    Europa Liberă: Dl Plahotniuc are sprijinul partenerilor din exterior?

    Mihai Ghimpu: „Nu! D-apoi poftim, peste tot rapoarte. La Consiliul Europei e aceeași, la Parlamentul European… Chiar dacă a fost la Londra și în Washington și a avut întâlniri cu deputații, poziția oficială a statului e ceea ce este descris aici. Aici e Adunarea Parlamentară a NATO, e un raport prezentat acum, la care încă urmează modificări și la toamnă abia va fi votat. Și eu am modificări la acest raport, pentru că aici nu-i scris justiție selectivă și părtinitoare, nu-i hărțuirea primarilor ș.a.m.d., nu-i prevăzut că să vorbești de drepturile omului și din stânga Nistrului, că, atâta timp cât îi prezentă armata rusă acolo, nu putem vorbi de democrație și de drepturile omului, adică fac niște amendamente. Și uitați-vă la poziția Comisiei Europene, banii nu vin…”

    Europa Liberă: Dar credeți că vor veni acești bani pe care i-a promis UE pentru Republica Moldova?

    Mihai Ghimpu: „Dar au spus că n-o să mai vină până la alegeri niciun leu.”

    Europa Liberă: Până la alegerile parlamentare?

    Mihai Ghimpu: „Da! Așteaptă să vadă cine o să fie la putere și pe urmă, fiindcă ei au înțeles – avizul Comisiei de la Veneția a fost înlăturat, justiția continuă să fie controlată, tot absolut și de aceea ei au înțeles că „noi nu mai face să sprijinim…”. Știți că Europa asta înseamnă, în primul rând, libertatea omului și libertatea economiei – două lucruri fundamentale. Și când aceste două lucruri sunt controlate, dirijate și de economic, și din punctul de vedere al dreptului la apărare, la exprimare, la tot absolut, atunci nu poate să fie.”

    Europa Liberă: De ceva timp, pentru actuala guvernare a devenit prioritară soluționarea problemei transnistrene. Mulți spun că se va ajunge până la o trădare a interesului național, că s-ar putea să se ia în calcul federalizarea Republicii Moldova. Ce preț va plăti Chișinăul pentru această apropiere a celor două maluri ale Nistrului?

    Mihai Ghimpu: „Cu Transnistria… Cât am fost noi la guvernare n-am dat voie. Erau două proiecte cu care am avut probleme și discuții serioase, chiar până la ridicarea de ton împotriva mea de către președintele OSCE și de alții, care voiau să ne impună punctul lor de vedere în ceea ce ține de ajustarea legislației noastre la legislația UTA „Gagauz-Yeri”. Și eu spuneam „Nu!”. Și doi: cât am fost noi la guvernare n-am permis cu plăcuțele și cu diplomele și am spus „Nu!”, fiindcă noi în toți anii aceștia am făcut pași în favoarea lor și în defavoarea noastră.

    Nu suntem noi la guvernare, s-a rezolvat și la nivel de ajustarea legislației noastre la legislația UTA „Gagauz-Yeri”, și ceea ce ține de diplome și de aceste plăcuțe. Spuneți-mi, vă rog, de ce OSCE promovează insistent această politică? Că adică „noi ajutăm cetățenii”, da? Ei văd altfel. O autonomie, o federație pentru ei înseamnă cu totul altceva, dar noi trebuie să vedem ca acei care apărăm acest stat, această independență, integritate trebuie să vedem că, pe lângă faptul că noi ajutăm cetățenii de dincolo care suportă acest regim și poate și prin vot, că noi ajutăm și această independență ilegală a lor. Fiindcă n-am pus problema – „Vreți, stimați cetățeni, să vă duceți? Poftim, veniți, luați numere de la noi! Doriți cetățenia Republicii Moldova, vreți peste hotare? Luați număr de la noi, duceți-vă! Ați revenit în Transnistria, scoateți-l și puneți-l la loc”.

    Eu zic așa: „Veniți, vă dăm și biometric pașaport și duceți-vă, dacă acolo vă temeți că o să vă închidă, că o să vă hărțuiască, ați venit la noi, v-ați dus acasă, v-ați schimbat numărul și vi-l punem”. Eu deja ca un avocat vorbesc în cazul dat, dar nu poți să fii la nivel de stat așa, să crezi că, făcând azi un pas, mâine un pas… Noi în 27 de ani (de independență) câți avem noi am făcut tot pași pentru dânșii, pentru dânșii. Le-am dat voie și ștampilă la vamă să aibă…

    Deci, eu cred că politica Republicii Moldova în problema transnistreană și a minorităților trebuie să fie așa cum este și poziția liberalilor și a mea personală. Eu am spus: „Da, noi suntem pentru, dar ei trebuie să recunoască Constituția noastră, legile noastre, în primul rând, și să se subordoneze votului democratic al majorității”. Dacă noi vrem integrare europeană, ei să se conformeze, să ne respecte, dacă nu…”

    Europa Liberă: Dl Ghimpu, Dvs. ați urmărit ce declarații face liderul regiunii transnistrene Krasnoselski. El a spus că „să nu se aștepte Chișinăul că Tiraspolul va face un pas înapoi și nu va institui puncte de control la podul Bâcioc – Gura Bâcului”.

    Mihai Ghimpu: „Valentina dragă, doamna Ursu, și asta a spus-o după ce ai noștri au acceptat diplomele cu ștampilele „pmr” și plăcuțele. După, nu înainte a spus-o. Păi, iată, poftim!”

    Europa Liberă: Și tot Krasnoselski spune că forțele pacificatoare nu vor fi retrase niciodată din această zonă, că armata rusă va rămâne să staționeze, iar Chișinăul consideră că apropie interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

    Mihai Ghimpu: „Politica și statul nu sunt „kupi-prodai”, cumpăr și vând. Așa unii cred. Unii cred că, dacă a venit, are putere, el rezolvă. În primul rând, în spatele lui Krasnoselski și a tot ce e dincolo de Nistru stă Rusia. De aceea, eu cred că unii crezând că, dacă merg pe această cale, vor ajunge la o înțelegere în problema federalizării, că aici cred că e punctul-cheie – cineva vrea să aibă un stat aici controlat, capturat, așa cum și aici scrie, că este un stat capturat și să aibă voturi așa încât să nu se mai producă nici Unirea, nici integrarea europeană și cineva să se simtă aici un fel de…”

    Europa Liberă: Cine de la Chișinău are în gestiunea sa, astăzi, rezolvarea dosarului transnistrean?

    Mihai Ghimpu: „Cred că nimeni nu are, atât timp cât promovează politica pe care o promovează. Acest conflict nu poate fi rezolvat doar de Republica Moldova și Rusia, poate fi rezolvat de Republica Moldova cu ajutorul partenerilor, cu ajutorul tuturor celor care înțeleg că acest conflict înghețat este în defavoarea noastră și în favoarea Rusiei. Care-i vorba, eu când am fost președinte am vorbit de retragerea armatei și prezența ei, acum după mine nu mai vorbește nimeni.”

    Europa Liberă: De ce, dl Candu a făcut mai multe declarații, inclusiv a spus că trebuie cineva să estimeze costul prezenței armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova și să ceară despăgubiri de la Federația Rusă?

    Mihai Ghimpu: „Astea-s… Candu face declarații aici, eu am vorbit în fața a sute de președinți, șefi de state, de parlament, la nivel internațional. Acesta e an electoral și se fac declarații, dar poftim un exemplu: Georgia a atacat. Noi de ce nu atacăm, să dăm în judecată prezența, să vedem?…”

    Europa Liberă: Agresiunea armatei ruse?

    Mihai Ghimpu: „Agresiunea armatei ruse și prezența în cutare loc. Acestea sunt declarații în an electoral.”

    Europa Liberă: Unii spun că dl Plahotniuc ar gestiona astăzi relația dintre Chișinău și Tiraspol?

    Mihai Ghimpu: „Dl Plahotniuc gestionează tot, și relația cu Rusia și cu Occidentul, tot gestionează.”

    Europa Liberă: Și cum îi reușește?

    Mihai Ghimpu: „Dar ce reușite avem noi aici? Poftim raportul. Ce reușite avem noi aici? Peste tot ne vorbește de stat capturat, de suspendări ilegale, îngenuncherea deputaților, primarilor, presă 75% controlată. Un om când deține toată puterea poate face mari lucruri, dacă vrea, pentru cetățeni și pentru stat. Când vorbește de oameni și de cursul european și de alte lucruri, dar își rezolvă problemele sale, niciodată nu va mișca nimic înainte.”

    Europa Liberă: Dar de ce nu mergeți să-i spuneți despre toate astea dlui Plahotniuc?

    Mihai Ghimpu: „Dar eu am înțeles că, dacă nu a tras concluzii în toți anii aceștia și nu a înțeles cine-i Ghimpu, cine-s liberalii și care sunt problemele Republicii Moldova și cum pot fi ele rezolvate, care-i sensul să mai vorbesc eu acum, spuneți-mi, vă rog. Mie îmi place să vorbesc cu oamenii care aud, care analizează și care înțeleg niște lucruri, dar când omul crede că el are puterea și nu mai trebuie să vorbească nimeni – degeaba vorbești cu dânsul, n-are sens.”

    Europa Liberă: Ce se va decide la alegerile parlamentare din toamnă?

    Mihai Ghimpu: „Eu sper totuși la alegerile din toamnă să găsim un consens între partidele pro-naționale, partide de dreapta, să găsim un consens așa încât să nu ne batem între noi pe circumscripții și să-i oferim posibilitatea să câștige PSRM-ul și PD-ul. Dacă ne uităm acum în primul tur din Chișinău, reieșind din legea cu mixtul pe care au votat-o socialiștii cu PD-ul la inițiativa lui Plahotniuc, în afară de circumscripțiile care sunt două cu suburbiile, toate cele nouă le-a câștigat Ceban, iată ce ne așteaptă pe noi în toamnă, dacă nu înțelegem ce se întâmplă și dacă o să ne gândim, „dar cine ești tu, că eu am atâta procent”… Procentele sunt, vin și se duc. Țara este prioritară, neamul și omul!”

    Europa Liberă: Cine câștigă din relația PSRM – PD?

    Mihai Ghimpu: „Astăzi, Plahotniuc, fiindcă Dodon, vedeți, nimic nu vorbește de furtul miliardului, de Șor, de Plahotniuc, deci este sub control totul absolut. Și Rusia se bucură că aici mai face demonstrații, rușii s-au încurajat. Rusia vede foarte bine lucrurile acestea, dar asta e realitatea că ei înțeleg că înlăturarea lui Dodon asta… dar poate o să-l înlăture la toamnă, o să vedem. Dacă luăm și analizăm foarte bine cum a câștigat Usatîi a doua oară Bălțiul, deci înseamnă că cetățenii vorbitori de limbă rusă au înțeles că Dodon și socialiștii sunt sub papucul lui Plahotniuc și preferă pe altcineva. Să vedem.

    Toamna va fi o toamnă foarte grea pentru noi și tare nu-mi doresc ca să nu facem așa politică încât să pierdem tot ce am reușit noi cu greu până acum. Mi-aș dori să fie o decizie luată, pe care am luat-o noi, liberalii, în 2016, știind că e greu, că nu suntem acolo unde trebuie și cu cine trebuie, dar e mai bine așa decât să permitem alegeri anticipate și să avem o guvernare prorusă.”

    Europa Liberă: Și Dvs. admiteți că ar mai putea la aceeași masă să stea Mihai Ghimpu, Vladimir Plahotniuc și alții?

    Mihai Ghimpu: „Nu, eu nu vorbesc de Plahotniuc aici. Nu! Scoateți PD-ul de aici. Eu vorbesc de alte partide.”

    Europa Liberă: Dar PD-ul va trece pragul și va ajunge în Parlament?

    Mihai Ghimpu: „Va trece, va ajunge în Parlament, în PD nu mai poți crede, gata, toată încrederea s-a pierdut. PL-ul astăzi este în situația respectivă din cauza lui Plahotniuc, că am mers cu Plahotniuc când lumea striga: „Jos Plahotniuc!” și „Alegeri anticipate!” și după asta ne-a lovit, pentru că am mers cu dânșii și după asta încă ne-a lovit și d-lui pe noi, a arestat ilegal doi colegi. Ia uitați-vă ce bătaie de joc față de…”

    Europa Liberă: Dar mesajul pe care îl transmite liderul Partidului Democrat pentru exterior și interior e ca, după alegeri, forțele proeuropene să se unească grămăjoară?

    Mihai Ghimpu: „Eu nu-l cred pe Plahotniuc că-i proeuropean și avem probe și tot ce s-a întâmplat aici. Cum am spus, nu poți să vorbești de o alianță proeuropeană și să lovești în membrii partidului și pe cealaltă parte să-i ții parcă-s curați, dați cu agheasmă și nimic absolut. Eu doar cunosc niște cazuri și sunt dovezi și imagini video, tot eu cunosc și nimeni nu-i atins acolo, așa că, haideți să deschid și a doua paranteză. Această idee de a include în Constituție direcția europeană îi trebuie lui Plahotniuc pentru a-l aduce pe Dodon, PSRM-ul într-o alianță și să aibă scuze la Moscova și în ceea ce dă. Eu am mers o dată cu Plahotniuc crezând că totuși este proeuropean, a doua oară ca să-i mențin puterea, comoditatea și tot absolut nu va fi în ruptul capului.”

    Europa Liberă: Dar unii spun și mai direct că, dacă dl Plahotniuc a reușit să-i europenizeze pe comuniști, de ce nu ar reuși să europenizeze și o parte din socialiști?

    Mihai Ghimpu: „Care europenizați, dacă PCRM-ul încă în 2005 avea relații cu Uniunea Europeană? N-a mai schimbat nimic acolo și acum cred că sunt la socialiști și la comuniști care ei sunt pentru cursul european, dar așa a fost situația să nimerească acolo ca să-și… uitați-vă că azi la noi fiecare om se gândește mai mult al dânsul. Trăim timpuri foarte grele, tocmai ceea ce spune în raportul acesta Freedom House. Asta e și noi trebuie să ne unim acei care cu adevărat înțelegem ce înseamnă valori și pentru cine sunt date valorile – pentru oameni sau pentru oligarhi, pentru a deveni mai bogat unul față de altul sau mai mulți mai bogați și restul săraci. Unirea trebuie să fie fără PD la toamnă. Sunt partide care noi putem să ne unim și să scăpăm și de PD, și de PSRM.”

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com