• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Dlui Mihai Ghimpu, Președinte PL la începutul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului RM

    Discursul Dlui Mihai Ghimpu, Președinte PL la începutul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului RM

    15.10.2015  

    Domnule Preşedinte a Parlamentului,

    Onoraţi membri ai Parlamentului,

    Distinşi invitaţi, Membri ai Corpului Diplomatic,

    Stimaţi cetăţeni,

    Astăzi Parlamentul îşi începe activitatea având din nou o majoritate Parlamentară formată din cele trei partide care au format AIE - 1 şi AIE-2: PLDM, PDM şi PL semnatari şi a acordului AIE-3.

     Într-o situaţie nu de loc uşoară, şi-n plan intern şi-n plan extern pentru viitorul nostru Alianţa şi-a asumat continuarea cursului european, cale care poate fi realizată doar în cazul unei stabilităţi politice şi cu susţinerea partenerilor externi, şi nu în ultimul rând având o guvernare pentru oameni, o guvernare care să-şi îndeplinească angajamentele asumate, inclusiv ce ţine de miliardul furat şi pedepsirea vinovaţilor.

    O altă problema a guvernării AIE-3, dar nu mai puţin importantă este responsabilitatea de a continuă reformele fără de care Republica nu are prezent şi viitor, şi-n primul rând reformele în domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. E timpul să Înţelegem că Republica noastră, fiind declarată prin Constituţie stat de drept şi democratic are nevoie de instituţii funcţionale în care cetăţenii să aibă încredere şi să se simtă în siguranţă, dar acest lucru, domnilor deputaţi se poate întâmplă numai în cazul în care OMUL şi LEGEA au prioritate şi nu cei ce deţin funcţii în stat.

    În 2009 AIE-1 cu sprijinul Uniunii Europene şi altor state, inclusiv SUA a dat un suflu nou republicii, cetăţenii au început să creadă în ceea ce se făcea şi aşteptau cu mare nerăbdare să se realizeze cele promise. Dar din păcate din vina unor politicieni lucrurile au luat o altă întorsătură şi locul dreptăţii şi bunăstării le-au ocupat corupţia şi sărăcia şi într-un timp de 5 ani s-au schimbat 5 Guverne ceea ce a dus din nou la dezamăgirea cetăţenilor şi a partenerilor noştri externi. Ba mai mult decât atât prin destrămarea AIE 2 la 13 februarie 2013, republica nu a mai înregistrat progrese, dimpotrivă în această perioada a dispărut 15% din PIB ceea ce pentru Societatea noastră este o pierdere enormă şi o fraudă care ne-a dus vestea în toată lumea.

    Păcat, startul a fost bun şi promiţător, iată de ce fracţiunea PL insistă şi va insistă că persoanele care au furat cetăţenii, şi-n primul rând Shor şi complicii săi să fie traşi la răspundere, iar prejudiciu adus să fie întors. Şi nu în ultimul rând să fie eliberaţi din funcţie cei care nu au asigurat funcţionalitatea sistemului bancar şi nu au aplicat la timp legea faţă de cei care au furat miliardul. Şi după cum spunea eroul unui film pe nume JIGLOV , вор должен сидеть в тюрьме, şi el a avut dreptate. Stimaţi cetăţeni,

    Ştiu că aţi avut mari aşteptări în aceşti ani şi credeţi-mă că le-am avut şi noi, liberalii, dar iertată să-mi fie îndrăzneala, dreptatea şi ordinea în stat începe prin votul Dumneavoastră, că putere suverană dată aleşilor locali sau celor care vin să reprezinte puterea legislativă. Cum spune o zicala de a noastră, ce-ai semănat aceea ai, adică popor sărac şi putere bogată, aşa cum era pe timpurile URSS, când comuniştii mâncau icră roşie şi neagră, iar cetăţenii priveau vitrinele goale şi dacă doreau să mănânce o felie de carne sau o măslină trebuia să stea zile întregi la coadă sau să aibă "blat" cum se spunea atunci cu cei care deţineam pâinea şi cuţitul.

     Şi astăzi, tot datorită votului, în loc să avem totalmente o clasa politică integra, patriotică, o clasa care să facă dreptate şi-n plan naţional, şi-n plan social, o bună parte din această clasa politică promovează şi apară nu interesele statului nostru, ci a celor ce ne-au luat libertatea şi unitatea timp de aproape peste 200 ani. Datorită obrăznicie unora şi indiferenţei a multora astăzi corupţie şi sărăcia au înlocuit dreptatea şi bunăstarea, iar în loc de ordine se vrea haos.

    Opoziţia pro-rusă nu are răbdare şi a umplut capitală cu corturi, blochează drumurile în numele cetăţenilor, dar scopul final, să ajungă la putere şi să ne menţină în sfera de influenţă a Rusiei. Că să punem punct, într-o bună zi fărădelegilor şi trădărilor, că copii noştri să nu aibă viaţă pe care o au părinţii lor, că democraţia să funcţioneze pentru oameni şi nu pentru cei de la guvernare, singură şi dreapta cale este continuarea cursului european, motiv pentru care Partidul Liberal a acceptat să vină din nou la guvernare.

    Continuarea cursului european este de fapt calea dictată şi decisă din nou de D-stră, stimaţi cetăţeni, prin votul dat şi în alegerile din 30 Noiembrie 2014, inclusiv şi în alegerile locale 2015, prin votul dat în favoarea partidelor proeuropene şi în favoarea lui Dorin Chirtoacă pentru a menţine Capitală în spaţiu European.

    Va mulţumesc, va mulţumim din suflet celor care cu toate problemele pe care le aveţi, nu aţi lăsat mâinile în jos, ba din contra aţi dat un exemplu clasei politice ce înseamnă asumare şi responsabilitate pentru viitorul nostru european. Noi liberalii ne-am asumat să ducem schimbarea până la capăt şi sunt sigur că o vom face-o, indiferent de problemele şi greutăţile pe care le vom întâlni, important este să rezistăm provocărilor şi să luptăm împreună pentru această schimbate. Odată cu semnarea AIE-3 şi venirea noastră în Alianţa PL a demonstrat din nou responsabilitate, seriozitate, efort şi multă muncă prin ceea ce facem prin ministerele conduse de miniştri liberali: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Mediului, Ministerul Apărării şi Educaţiei.

    Într-un timp scurt am arătat că aşteptările cetăţenilor pot fi realizate. Stimaţi colegi de Alianţa, Partidele noastre au ultima şansă de a întoarce încrederea oamenilor în democraţie şi în parcursul european. Iată de ce, AIE - 3 trebuie să fie curată că lacrima şi harnică că albina, altfel nu vom putea realiza angajamentele pe care le-am promis oamenilor şi partenerilor externi prin semnarea Acordului AIE3 şi a programul de guvernare, şi-n în loc să ajungem în UE vom fi duşi la râpă istorie, în cel mai bun caz dacă nu SIBERIA.

    A venit timpul să demonstrăm că suntem capabili să construim din Republica Moldova, un stat de drept cu instituţii funcţionale, stabil şi atractiv pentru investitori, fără de care Republica nu poate avea o economie în dezvoltare. Acesta este climatul unui stat de drept şi european unde legile funcţionează pentru toţi şi instituţiile statului pentru binele cetăţenilor. Primul pas important în acest proces este ducerea până la capăt a reformei justiţiei, lupta împotriva corupţiei, ceea ce va duce la obţinerea a unui suport bugetar din partea partenerilor externi.

    Aceste reforme vor duce Republica Moldova spre funcţionalitate şi transparenţă, va echilibra bugetul statului şi vom avea o economie funcţională, care va duce la noii locuri de muncă, majorări de salarii, pensii şi desigur burse pentru cei ce fac studii.

     Stimaţi cetăţeni,

    Trebuie să conştientizăm, că modernizarea Republicii Moldova a început şi va continuă doar cu susţinerea UE şi anume prin liberalizarea regimului de vize, contribuţia la construirea unui sistem al justiţiei independent, sprijinirea implementării strategiei de sănătate, implementarea strategiei naţionale în sectorul energetic, dezvoltarea economică durabilă a zonelor rurale şi asistenţă financiară.

    Un element de mândrie poate fi exporturile agricole din RM către UE, am văzut agricultori care au muncit din greu şi astăzi se pot bucură de rezultate frumoase datorită exportului către UE. Această piaţă de desfacere rămâne una favorabilă pentru agricultorii locali fiind una stabilă, deschisă şi competitivă fără riscuri de embargo. Doamnelor şi Domnilor deputaţi, E cazul să învăţăm de la vecinii noştri Ucraineni că instabilitatea poate duce şi RM într-un conflict armat fără de sfârşit, de aceea clasa politică nu trebuie să fie indiferenţă, surdă şi oarbă la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

    Acum mai mult că niciodată trebuie să devenim o voce puternică toate partidele politice nu doar partidele semnatare a ALIANŢEI. Să ne unim şi să demonstrăm tuturor că parcursul european este unicul drum ce doreşte RM să îl parcurgă. În acest sens vreau să mulţumesc României pentru sprijinul acordat, sprijin ce nu ar fi existat dacă astăzi nu era formată AIE-3. Să le mulţumesc partenerilor europeni pentru că au crezut şi mai cred în noi, ne susţin zilnic şi pentru asta le sunt recunoscător.

    În ceea ce mă priveşte, şi anume PL vreau să îmi anunţ colegii de Alianţa şi de la această tribună că dacă nu începem procesul de reformare a instituţiilor, nu vom combate corupţi şi sărăcia, nu vom face dreptate în furtul miliardului, nu vom pune pe roate reformele şi ceea ce ne-am asumat, PL va fi pus în situaţie de aşi vedea rostul prezenţei sale în Alianţa de guvernare. Reamintesc că PL a revenit la guvernare nu pentru ministere şi funcţii ci pentru a scapă de sărăcie şi corupţie şi pentru a salva cursul european. Republica Moldova are nevoie de o stabilitate politică, instituţii necorupte, unde dreptatea şi bunăstarea cetăţenilor este datoria sfânta a celor ce guvernează.

    STIMAŢI CETĂŢENI, Cu toate nevoile pe care le avem: lipsa locurilor de muncă, burse, salarii şi pensii , mici, miliardul furat, corupţia devenită calea cea bună a unor funcţionari, REALITATEA este că Republica Moldova nici azi, nici mâine nu are alternativă cursului European, iar Parlamentul cel puţin astăzi, alternativă AIE -3. Poate pentru unii e trist ce V-am spus, dar acesta-i adevărul şi chem toţi cetăţenii să ne unim forţele pentru a face dreptate, bunăstare, pentru a construi viitorul nostru european. MULŢUMESC.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com