• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Asistenții parlamentari PL în vizită de lucru la Vilnius.

    Asistenții parlamentari PL în vizită de lucru la Vilnius.

    30.06.2014  
    În perioada 24-28 iunie, Alina Zotea, Asistenta parlamentară a Președintelui PL Mihai Ghimpu și Eugenia Iurco, asistenta Parlamentară a Vicepreședintei PL Corina Fusu au efectuat o vizită de lucru în Vilnius, Lituania.
    În cadrul acestei vizite, delegatele  au avut întâlniri cu reprezentanții Fracțiunii Partidului Social Democrat  și  Fracțiunii Creștin Democrate din Seimul Lituaniei;  reprezentanții Fracțiunii Partidului Liberal și a Partidului Muncii – aceste doua partide fac parte la nivel european din Partidul ALDE.
    De asemenea, în acest context au avut loc și întâlnirile cu Secretarul General al Seim-ului lituanian, Șeful Comitetului privind Afacerile Europene, Șefa departamentului comunicare, Șeful Oficiului Comisiilor Parlamentare, Reprezentantul  Oficiului European de Informare a Seimului, Forumul Parlamentar pentru  Democrație, unde Mihai Ghimpu și Corina Fusu sunt membri cu drepturi depline, Centrul de Excelență NATO privind Securitatea Energitica.
    În cadrul vizitelor oficiale, Reprezentantele  Secretariatului Fracțiunii PL au discutat despre provocările și oportunitățile integrării europene, combaterea corupției, necesitatea informării populației privind integrarea europeană, în vederea reducerii euroscepticismului, oportunitatea preluării experienței privind absorbirea fondurilor europene de preaderare, constituirea Guvernului din umbră. Un interes sporit a prezentat  discuția cu Șeful Departamentului Doctrine si Dezvoltare conceptuală, de la Centrul de Excelență NATO unde au fost subliniate avantajele umbrelei NATO în contextul politizării și independenței majore a RM față de gazul Federației Ruse, dar și în cazul agravării crizei energetice din regiune. Aici a fost menționat că PL este unicul Partid din RM care pledează deschis pentru aderarea RM la Blocul NATO. Tot aici a fost lansată și invitația, pentru cei interesați din cadrul PL, la Conferința NATO: Soluții Energetice Inovative pentru Aplicare Militară.
    Aici se încscriu și discuții neformale cu Directorul de Proiecte Freedom House, Vytis Jurkonis; cu Managerul de Proiecte Forumul Parlamentar al Democrației, Viktorija Brazunaite; Ambasadorul RM în Lituania, Igor Klipii;  Lucia Brktiene, Coordontarul diasporei  moldovenești în Lituania.
    In cadrul discuțiilor neformale a fost abordat subiectul cu privire la  situația liberatății de exprimare din RM, și lipsa accesului jurnaliștilor în sala Ședințelor Parlamentului; inițierea unor proiecte pe dimensiunea libertății de exprimare și accesarea fondurilor europene, etichetei și protocolului parlamentar în parteneriat cu asociațiile obșteti din RM și Lituania.
    In final, dorim să subliniem suportul diasporei moldovenești din Lituania pentru  parcusrul european ireversibil al RM, care  de 10 ani se bucura de avantajele oferite de integrarea în Uniunea  Europeană. Impreuna cu diaspora și Reprezentanții Ambasdei RM la Vilnius, particpantele  s-au alăturat unui Flashmob de susținere a parcursului european,  organzat cu ocazia semnării Acordului de Asociere al RM cu UE, la Bruxelles, la 27 iunie, a.c.
    Vizita a fost organizată cu suportul Oficiului Regional al Institutului Republican Internațional, director Jake Jones.
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    30 iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com