• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Premiera filmului„BASARABIA, două veacuri de străinie” de Ziua Ocupației Sovietice

    Premiera filmului„BASARABIA, două veacuri de străinie” de Ziua Ocupației Sovietice

    28.06.2014  
    De Ziua Ocupației Sovietice - 28 iunie, la Cinematograful Gaudeamus a avut loc premiera filmului „BASARABIA, două veacuri de străinie” în regia lui Ion Chistruga, producătorul general al filmului fiind Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal. Zeci de oameni care nu sunt indiferenți față de trecutul dureros al neamului nostru au venit la lansarea în premieră în Republica Moldova a acestui film, intrarea fiind liberă. Printre cei care au venit la eveniment se numără și personalități de vază - artiști, oameni de cultură, istorici, scriitori, precum și conducerea Partidului Liberal, în persoana Președintelui PL, Mihai Ghimpu, a Prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chișinău, Corina Fusu, Veronica Herța - vicepreședinte ale Partidului, Ion Apostol, Secretar general al PL, președinți ai Organizațiilor Teritoriale ale PL, lideri ai Organizației de Tineret, membri PL, dar și simpli cetățeni.
    După ce a fost vizionat filmul, Ion Chistruga, scenaristul și regizorul filmului, a menționat  că necesitatea realizării unui film care să sumeze întâmplările și soarta Basarabiei după mai mult de 200 de ani de ocupație rezidă din puținele publicații care promovează adevărul istoric. „Acest film reflectă durerea și chinurile prin care au trecut românii moldoveni de aici de mai mult de două veacuri. Este un film care relatează faptele și crimele regimului comunist de ocupație, crime care continuă și astăzi. Le mulțumesc tuturor colegilor care au muncit la realizarea acestui film, dar îi mulțumesc, în mod special, D-lui Mihai Ghimpu, care s-a implicat și a demonstrat, repetat, că îi pasă de trecutul și prezentul nostru. Necesitatea realizării acestui film a venit după „Golgota Basarabiei”, întrucât nu a fost posibil să includem multe date importante despre faptele și nelegiurile regimului comunist de ocupație pe aceest teritoriu. Vă mulțumesc pentru susținere și cred că acest film va contribui la cunoașterea adevărului istoric, pentru că cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete!” - a enunțiat Ion Chistruga.
    Victor Vasilache, scenaristul filmului „BASARABIA, două veacuri de străinie”, a relatat despre procesul de realizare a acestui film, menționând că multe materiale care au fost incluse în acest film au fost luate din arhivele KGB, care au fost desecretizate prin Decretul fostului Președinte Interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. „Cu toții știm să rostim cuvinte frumoase, dar faptele sunt cele care fac diferența. Pentru aceasta îi mulțumesc D-lui Ghimpu, care a desecretizat arhivele și, astfel, a fost posibilă realizarea acestui film. Piatra comemorativă din PMAN spune totul. Avem nevoie de încă doi Președinți ai republicii ca și Dl. Ghimpu, care să mai instaleze și ei câte o piatră - una dedicată hotărârii Curții Constituționale prin care Limba Română a fost declarată limbă oficială a Republicii Moldova, iar a doua - dedicată actului pe care urmează să-l realizăm: UNIREA! Aceste trei pietre ar însuma întregul trecut și întreaga soartă a poporului nostru”, a mai menționat scenaristul Victor Vasilache.
    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, fiind și Producătorul general al filmului a accentuat: „Timp de mai mult de 200 de ani politica Federației Ruse a încercat să ne distrugă cultura, limba, identitatea. Limba română a fost interzisă în școli, biserici, instituții de stat. Chiar și acum, după două secole, pe teritoriul Republicii Moldova, mass-media este monopolizată de posturi rusești. Istoria trebuie s-o cunoaștem cu toții așa cum este ea, nu cum ne-a fost impusă de politica rusească. Nu le mai putem tolera manipulările prin care ei se intitulează „eliberatori”, ne dau o identitate și o limbă falsă. Acest film nu face politică! Acest film relatează adevărul istoric! Trecutul tragic al nostru! Iată de ce am decis să susțin realizarea lui, iar următorul proiect va fi un film despre Unire. Pentru ca să cunoască fiecare cine suntem, ce rădăcini avem și ce crime și nedreptăți a săvârșit Rusia în timpul ocupației și după ce ne-a ocupat!”
    „Un popor care nu-și cunoaște trecutul, istoria, nu are viitor! Eu sunt mândru că există oameni care luptă pentru adevăr și apăra ceea ce avem noi mai scump - valorile, cultura, adevărul istoric, limba. Le mulțumesc celor prezenți pentru că nu sunt indiferenți! Le mulțumesc celor care au muncit la realizarea filmului! Îmi doresc ca lupta noastră să dea rezultate și sper că în curând fiecare cetățean al republicii să conștientizeze răul pe care ni l-a provocat ocupația - foamete organizată, deznaționalizări, deportări, gulaguri și alte crime care nu pot fi pur și simplu șterse cu buretele! Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!” - a menționat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primar General al mun. Chișinău, care a participat la premiera filmului.
    Deartamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com