• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Sute de liberali au pichetat Ambasada Federației Ruse și au pornit în CARAVANA LIBERTĂȚII!

    Sute de liberali au pichetat Ambasada Federației Ruse și au pornit în CARAVANA LIBERTĂȚII!

    28.06.2014  
    Sute de membri și simpatizanti ai Partidului Liberal, însoțiți de conducerea de vârf a partidului și președinții Organizațiilor Teritoriale ale PL au pichetat Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova de Ziua Ocupației Sovietice – 28 iunie. Zeci de mașini cu pancarte „28 iunie – Ziua Ocupației Sovietice”, „JOS OCUPAȚIA” , „NATO – securitatea noastră”, „ Jos mâinile de pe Ucraina”, „CARAVANA LIBERTĂȚII” au stat aliniate, pregătite de marș,  pe bd. Ștefan cel Mare, în apropierea Ambasadei Federației Ruse.

    Liderii Partidului Liberal – Mihai Ghimpu, Președintele Partidului, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședintele Partidului, Primar General al mun. Chișinău, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Lilian Carp, Veronica Herța, Veaceslav Untilă, Vicepreședinți PL, precum și Președinții Organizațiilor Teritoriale ale Partidului Liberal, liderii Tineretului Liberal, în frunte cu Președintele Ion Ciobanu, liderele Organizației Femeilor Liberale au scandat „LIBERTATE!”, „Armata rusă afară!”, „Jos Putin!”, „Jos ocupația!”, „Vrem în NATO!” ș.a. și au rostit discursuri în fața Ambasadei, având susținerea participanților.



    Participanții la eveniment au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor regimului comunist de ocupație, dar și în memoria ucrainenilor care și-au pierdut viața în lupta pentru viitorul european al Ucrainei.


    În cadrul evenimentului, Corina Fusu a menționat că „astăzi, 28 iunie,  zi declarată prin Decretul ex-Președintelui Interimar al  R. Moldova,  Mihai Ghimpu,  zi a ocupației sovietice, ne amintește de trecutul tragic al poporului nostru. Este o pagină neagră în istoria românilor, dar dacă suntem aici, suntem mulți, suntem împreună și suntem demni, înseamnă ca poporul român este un popor puternic, este un popor care supravețuiește tuturor vicisitudinilor și greutăților sorții. Suntem demni, vrem să fim liberi și independenți!”

    Corina Fusu a menționat și despre semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, care a avut loc pe 27 iunie 2014 – „ Ieri, 27 iunie 2014, a fost semnat Acordul de Asociere dintre UE și trei state, foste republici ale URSS – R. Moldova, Georgia și Ucraina. Aceasta înseamnă că am făcut un pas spre viitor, că ne-am rupt de trecutul sovietic care ne-a adus sărăcie, chinuri și umilință. Ne așteaptă o cale lungă, o cale dificilă, dar trebuie să dăm dovadă de perseverență și consecvență pentru ca în scurt timp să devenim toate 3 state - membre ale Uniunii Europene”.

    În continuare, Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a declarat: „1940, 28 iunie, noaptea, Rusia Sovietică a hotărât să repete evenimentele din 1812, an în care a fost ruptă Basarabia din Țara Moldovei. Doar 22 de ani ne-a reușit nouă,  poporului român, să fim împreună, să trăim în unitate și pace ca și multe alte popoarelor. Nici astăzi Rusia, fie ea țaristă, sovietică sau democratică, nu vrea să accepte că și celelalte popoare, la fel ca poporul rus,  au dreptul să-și hotărască soarta și viitorul. Dovadă este agresiunea militară împotriva Ucrainei și anexarea Crimeii, agresiunea militară din 1992 de pe Nistru și ocuparea teritoriului din stânga Nistrului, agresiunea din Georgia din 2008. Politica Federației Ruse este o rușine nu doar a sec. XX, dar și a sec. al XXI-lea!”

    Mihai Ghimpu a adresat un mesaj către Vladimir Putin: „Vladimir Vladimirovici, pentru ca să fii Președinte, trebuie să fii și om! Poporul rus nu merită rușinea aceasta! Împăcați-vă cu libertatea și egalitatea popoarelor. Și noi avem o istorie bogată și glorioasă, poate chiar mai bogată decât a poporului rus! Treziți-vă! Mergeți și îmbrățișați-vă frații din Ucraina, dar nu împușcați în ei!”

    Mihai Ghimpu a mai declarat la pichetare că „Niciun imperiu nu a reușit să oprească lupta pentru libertate! Noi vrem să trăim în pace, vrem să avem relații bune cu Federația Rusă, cu poporul rus, dar condamnăm politica ocupantă a Rusiei. Nu există viitor fără trecut, nu există viitor fără prezent. Astăzi, noi, românii moldoveni, ne construim viitorul, punem piatră cu piatră la fundamentul libertății și dreptății noastre! JOS OCUPAȚIA! Jos Putin! Jos mâinile de pe Ucraina! Trăiască libertatea!”


    Aripa tânără a Partidului Liberal a pichetat de numeroase ori Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cerând Federației Ruse să-ți retragă armata de pe teritoriul republicii. Despre aceasta a menționat și Ion Purice, Președintele Clubului Studenților Liberali – „Noi, tinerii liberali, vă cerem nu știu pentru a câta oară să vă retrageți armata de pe teritoriul Republicii Moldova. Voi ați trimis părinții și buneii noștri în Siberii de Gheață! Rusia, voi ne-ați ocupat! Noi nu v-am iertat!”


    Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Primarul General al mun. Chișinău a declarat că prezența într-un număr atât de mare la pichetarea Ambasadei este o dovadă în plus că membrii Partidului Liberal nu sunt indiferenți față de trecutul, prezentul și viitorul acestui neam.  „Suntem astăzi aici și  demonstrăm, repetat, că sângele apă nu se face! Suntem solidari și cu cei din Ucraina, Georgia și alte state fost sovietice! Împreuna suntem mai puternici și vom lupta să ne construim un viitor european. Ieri a fost o zi albă în istoria noastră, astăzi este o zi neagră! Dar această zi neagră ramâne în trecut, pentru că de ieri, Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt state asociate Uniunii Europene. Viitorul nostru european este decis! De ieri suntem mai aproape și de reîntregire! Ieri,  27 iunie 2014,  a fost prima zi de unire, prima zi de unire cu Europa! Trebuie să mergem spre Europa până la capăt! ÎMPREUNĂ -schimbarea până la capăt!”

    Ion Apostol, Secretarul General al Partidului Liberal, a accentuat că „orice popor dornic de libertate trebuie să fie unit! Poporul nostru a demonstrat că vrea un viitor mai bun, un viitor european, iar semnarea Acordului de Asociere este meritul cetățenilor republicii și, nu în ultimul rând, al membrilor Partidului Liberal, care au luptat consecvent pentru realizarea acestui vis”.


    Pe fundalul scandărilor „LIBERTATE”, „Vrem în NATO”, „Armata rusă AFARĂ” ș.a, Președintele Partidului Liberal a dat startul CARAVANEI LIBERTĂȚII. Astfel, zecile de mașini aliniate pe bd. Ștefan cel Mare, au trecut prin fața Ambasadei Federației Ruse și se vor deplasa pe toate arterele principale din sectoarele municipiului Chișinău, ulterior, prin localitățile din republică.

    Amintim, Partidul Liberal a organizat, în premieră,  de Ziua Ocupației Sovietice -  28 iunie, un eveniment amplu de comemorare a victimelor regimului comunist de ocupație – CARAVANA LIBERTĂȚII! Programul a început cu depunere de flori la piatra comemorativă din PMAN, ulterior, a fost pichetată Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova. Conform programului, la ora 18:00 va avea loc premiera filmului „BASARABIA,  două veacuri de străinie”, în regia lui Ion Chistruga, producător general – Mihai Ghimpu,  la Cinematograful Gaudeamus, cu intrare liberă.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 iunie 2014



Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com