• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu la „Școala de Liderism pentru Femei”

    Corina Fusu la „Școala de Liderism pentru Femei”

    25.06.2014  
    Președinta Organizației de Femei a Partidului Liberal, Corina FUSU, a participat pe 22 iunie, anul curent, la offline-ul „Școala de Liderism pentru Femei”(WLS). Printre invitați s-au aflat femei tinere din categoriile social vulnerabile, de etnie romă, victime ale violenței domestice, femei afectate de HIV, femei migrante, femei cu abilități speciale, dar și femei pentru drepturile LGBT.
    Participantele s-au arătat foarte interesate să afle din prima sursă răspunsuri la întrebări ce țin  de liderism, egalitate de gen, incluziune  socială, politici specifice ce ar răspunde la problemele pe care acestea le întâmpină.

    Fetele din grupul cu dizabilități de vedere, în contextul Alegerilor Parlamentare și Locale care  se apropie, au subliniat carența buletinilor de vot care nu includ însemne speciale pentru nevăzători - ceea ce face dificilă sau chiar imposibilă exercitarea dreptului de vot în concordanță cu prevederile Constituției RM. Fetele cu abilități speciale fizice au scos în evidența problema spațiilor locative care fiind foarte scumpe devin o adevărată povară în contextul salariilor mici și cheltuielilor de întreținere ridicate. Tot aici s-a înscris și infrastructura inaccesibilă, estimată în proporție de 90 %  pentru ei.

    Fetele de etnie romă s-au arătat cointeresate de acele modalități care le-ar permite să aducă schimbări de mentalitate în comunitățile populate compact pentru a  se putea combate mai ușor  tradițiile patrirahale și sterotipurile de gen mai accentuate, caracteristice acestei etnii.

    Reprezentantele diasporei au menționat testele obligatorii pentru copii din familiile revenite de peste hotare care îngreunează instituționalizarea imediată a acestora în grădinițe și școli, lipsa locurilor de muncă, cursurilor de orientare profesională, a unei strategii de absorbție  a noilor brațe de muncă ce se anticipează că vor reveni în număr mare anul acest, în urma crizei economice mondiale. De asemenea, s-a constatat numărul mic de secții de votare și amplasre acestora la distanțe mari.

    În afară de temele politice discutate, participantele au avut ocazia sa primească răspunsuri și la întrebări mai personale, cum ar fi de exemplu drumul parcurs de Corina Fusu de la Televiziunea Națională, la Parlamentul republicii, mobilizarea disciplinei interioare care o ajută să facă față provocării de a fi un politician corect și onest, secretul de a  împăca viața de familie cu cea profesională ș.a.

    Corina Fusu a mulțumit participantelor pentru întrebări, dar în mod special pentru faptul că se implică și nu sunt indiferente și doresc să aducă schimbarea. Similar motto-ului UE „Unitate prin diversitate”, femeile și fetele cu nevoi speciale din RM aduc valoare adaugată la tot ce înseamnă incluziune socială, dezvoltare integrativă, activism civic. Deasemena, Corina Fusu a asigurat participantele că toate propunerile și probleme identificate de acestea vor fi discutate în cadrul Fracțiunii PL pentru a putea  veni cu o abordare sistemică și complexă la nivel de politici și legislație.

    Ținem să menționăm că “Şcoala de Liderism pentru Femei”  are loc cu suportul financiar al Women Democracy Network, SUA. Scopul “Şcolii de Leadership pentru Femei” (WLS) este de a oferi capacitatea şi încrederea femeilor fără experiență din întreaga lume să fie active în viaţa publică şi politică. Curriculum-ul instruirii WLS conţine o varietate de teorii şi concepte privind modul de dezvoltare a capacităților eficiente de leadership, inclusiv: dezvoltarea motivaţiei de a conduce, utilizarea corespunzătoare a asertivităţii, câștigarea încrederii şi obţinerea influenţei, consolidarea echipei, managementul conflictelor, delegarea responsabilităţilor şi stabilirea obiectivelor, precum şi planificarea acţiunilor.

    Amintim, Eugenia Iurco și Cristina Boaghi sunt managerii acestui program de instruiri, dar și formatori în cadrul WLS. Aceasta este a 5-a ediție a Școlii de Liderism, organizată de WDN Moldova Chapter.
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    25 iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com