• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Adunarea Moldovenilor din Santander, Spania – dovadă de solidaritate și implicare

    Adunarea Moldovenilor din Santander, Spania – dovadă de solidaritate și implicare

    24.06.2014  
    Conducerea Partidului Liberal, în persoana D-lui Mihai Ghimpu, Președinte al PL, Anatol Șalaru, Prin-vicepreședinte PL, și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL – a fost invitată la Adunarea Moldovenilor din Santander.

    Clubul Liberal din Santander, Spania, condus de către Nicolae Bulmaga, a organizat Adunarea Moldovenilor din Santander, duminică, 22 iunie 2014. La marele eveniment au participat mii de cetățeni ai Republicii Moldova aflați la muncă sau la studii în orașul Santander.

    În cadrul Adunării, Valeriu Munteanu, care a fost și moderatorul evenimentului împreună cu Alina Zotea, a mulțumit celor de la Adunare pentru faptul că, „DVS, cei prezenți la acest eveniment, demonstrați, în mod repetat, că vă pasă de viitorul nostru european și de soarta copiilor noștri, că sunteți gata și de data aceasta să vă implicați în realizarea schimbării în bine”.

    Vicepreședintele PL a mai accentuat și importanța liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova: „Din 28 aprilie 2014 orice cetățean al Republicii Moldova circulă liber în țările Uniunii Europene în baza pașaportului biometric. Liberalizarea regimului de vize în spațiul european reprezintă o victorie a democrației, un real câștig pentru cetățenii RM, o victorie care aparţine tuturor celor care au ales opţiunea europeană, inclusiv și Dumneavoastră cei aflați în străinătate, atunci când ați acordat votul la alegerile parlamentare din 2009-2010 partidelor democratice, inclusiv Partidului Liberal, care este alături de dumneavoastră!”.

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul evenimentului de amploare a accentuat importanța diasporei în continuarea cursului european al republicii și rolul decisiv care îi revine ei și în acest an, 2014 – „Oriunde nu am fi, noi avem același sânge! Mă doare că astăzi vă aflați departe de casă, chiar dacă sunteti aici, în acest colț de rai, casa rămâne casă, pâinea rămâne pâine, țara rămâne țară... Nu m-am gândit nicio clipă că atunci când a început lupta pentru libertatea noastră, pentru bunăstarea și dreptatea noastră - așteptate de sute de ani - va veni ziua când se vor întâlni frații, surorile, rudele, prietenii.. la peste 3000 de km, cine s-ar fi gândit vreodată? Din păcate, iată că am ajuns să trăim și aceste zile. Și am ajuns în această situație pentru că poporul nostru este un popor bun la suflet, credul, crede în oameni. Au crezut în cei care au venit în primii ani la guvernare că viața de chin va fi transformată într-o viață decentă. Dar ei au venit la conducere cu același gând din timpul Uniunii Sovietice – să sărăcească, să fure și să îngenuncheze acest popor. Cei care au luptat pentru ca să ne aducă libertate nouă, copiilor noștri, suferă. Cei care, însă, au trădat poporul, trăiesc în îndestulare. Aceasta este marea nedreptate de sute de ani pe care o îndurăm. Iată de ce trebuie să ducem la bun sfârșit lupta pe care am început-o! Noi vrem un viitor prosper! Noi vrem dreptate pe acest multpătimit pământ, unde cetățenii au fost nevoiți să treacă prin foamete organizată, război, deznaționalizare, deportări, gulaguri, munci silnice ș.a. De noi și de dumneavoastră depinde, în mare măsură, dacă vom schimba aceste lucruri !”

    Președintele PL și-a exprimat dezamăgirea față de coaliția de guvernare și a accentuat că acțiunile acesteia nu fac decât să dezamăgească cetățenii în ceea ce privește guvernarea democratică și valorile europene – „În 2007, Partidul Liberal, avându-l în calitate de candidat în funcția de Primar general al mun. Chișinău pe Dorin Chirtoacă, a reușit să salveze capitala prin câștigarea alegerilor. Am crezut după aceasta că în 2009,  împreună cu noi vor veni și alții care să ne ajute să schimbăm această viață, să luăm lacrimile din ochii femeilor și copiilor, și să le aducem, în schimb, zâmbetul pe buze,  acasă, în satul natal, lângă cei dragi, dar n-a fost așa. Astăzi puterea de la Chișinău este preocupată doar de funcții și averi. Acesta este și motivul pentru care PL a fost exclus de la guvernare. Noi nu admitem să fie furate bănci și aeroporturi. Averea noastră, a liberalilor, sunteți DVS,  libertatea poporului nostru și viitorul copiilor. De aceea am venit aici, dragi prieteni, am venit pentru că suntem la răscruce de drumuri, în acest an, ca și în 2009-2010, DVS veți fi cei care veți hotărî dacă veți rămâne aici, or vă veți întoarce acasă, lângă cei dragi, unde veți găsi un stat de drept și democratic pe care l-ați găsit aici, când ați emigrat, lucru care va putea fi realizat doar în cadrul Uniunii Europene”.

    În context, Președintele PL a menționat și principalele realizări ale Partidului Liberal în lupta pentru Libertate, Dreptate, Adevăr și Bunăstare, printre care: declararea limbii române ca limbă oficială a R. Moldova de către CC la sesizarea Deputaților PL, oficializarea sărbătoririi Crăciunului și pe stil nou, decretul ex-Președintelui Interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu privire la Ziua Ocupației Sovietice, desecretizarea arhivelor KGB, condamnarea crimelor comunismului, ridicarea monumentelor în zeci de localitări în memoria victimelor regimului comunist de ocupație, cel mai important fiind Monumentul din scuarul gării feroviare a capitalei, ridicat de către primarul Dorin Chirtoacă, în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, precum și proiectele de ridicare a nivelului de trai în localitățile rurale prin construcția conductelor de gaz, canalizare, reparația și construcția drumurilor, iluminare ș.a.

    Mihai Ghimpu și-a încheiat discursul menționând următoarele: „Aici, în UE,  libertatea, legea și omul sunt prioritare. Nu mai dorim un popor sărac și o guvernare bogată! Guvernarea trebuie să muncească pentru oameni, nu să privatizeze bănci și să concesioneze aeroporturi. De noi toți depinde, iar DVS sunteți cei care, prin votul acordat, puteți salva cursul european. Vă chemăm să mergem împreună, fiindcă este cunoscută zicala - unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește! Puterea este-n unire! Unire, dragi români moldoveni!”

    Anatol Șalaru, Prim-vicepreședintele Partidului Liberal, responsabil de activitatea PL în diasporă, a enumerat realizările Partidului pentru cetățenii din diasporă și a accentuat rolul decisiv al diasporei în salvarea viitorului european al republicii. Dânsul a mai menționat că tot mai multe cluburi liberale sunt constituite în diferite orașe din țările UE, și nu numai, și că cetățenii R. Moldova care sunt plecați peste hotare sunt informați și își doresc să se implice pentru a crea un stat de drept, cu valori liberale și europene și condiții mai bune de trai și acasă, în Republica Moldova, pentru a reveni cât mai curând în localitățile natale.

    La Adunarea Moldovenilor din Santander a participat și Artur Gutium, Președintele-coordonator al Cluburilor Liberale din Italia, care, în alocuțiunea sa, a precizat - „Știu foarte bine ceea ce simtiți, aflându-mă și eu de 10 ani în străinătate. Noi, cei plecați, nu mai știm ce înseamnă corupție, mită, nedreptate. Vrem același lucru și acasă! Diaspora din Italia a înțeles că doar PL poate schimba lucrurile, fără să ne trădeze.  Numai împreună suntem o forță! Împreună suntem o familie și împreună ne vom ridica! Tot ce e mai frumos ne așteaptă! Împreună, spre victorie!”

    Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adresat un îndemn către cei prezenți – „Vă invităm să vă alăturați în lupta pentru a duce schimbarea până la capăt - Republica Moldova să devină stat membru UE, unde legea va fi una pentru toți, bunăstarea va înlocui sărăcia, dreptatea - nedreptatea, adevărul - minciuna, cinstea - hoția, iar umilința guvernanților și a ocupanților - în viața cu demnitate, viața liberă și europeană!”

    Momentul culminant al evenimentului l-au constituit cântecele artiștilor consacrați de muzică populară – Zinaida Julea, Maria Sarabaș, Valentina Cojocaru și Igor Cuciuc. Aceștia au creat o atmosferă incendiară cu muzică tradițională, iar cei prezenți nu au ezitat să încingă hore.

    Nicolae Bulmaga, Președintele Clubului Liberal Santander, le-a mulțumit celor care au participat la eveniment pentru prezență, adresând un mesaj de mulțumire și Partidului Liberal pentru susținerea acordată. Acesta a dat asigurări că Clubul Liberal Santander va continua să colaboreze și să se implice pentru a schimba lucrurile în bine acasă, în Republica Moldova.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 iunie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com