• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu - alături de studenții liberali la „Cafeneaua Politică”

    Mihai Ghimpu - alături de studenții liberali la „Cafeneaua Politică”

    23.05.2014  
    La 22 mai, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a fost invitatul „Cafenelei Politice”,  organizată săptămânal de către Clublul Studenților Liberali. Discuția a vut loc într-o atmosferă relaxantă și s-a axat pe drumul parcurs de liderul liberalilor de la Mișcarea de Eliberare Națională, dar și despre situația actuală a Republicii Moldova și perspectiva europeană.

    În debutul întâlnirii, studenții liberali i-au înmânat Președintelui Cupa Unirii câștigată la un campionat de fotbal, menționând că această victorie tinerii o dedică celui care a făcut posibilă formarea și consolidarea echipei liberale, cel care muncește zilnic pentru viitorul tinerilor - Dl Mihai Ghimpu.

    În discursul său, Președintele a povestit cu lux de amănunte despre cum a început Mișcarea de Eliberare Națională, dar și ce a urmat după. "Lupta mișcarii democratice a început în 1987, când pe Aleea Clasicilor ne adunam la bustul lui Mihai Eminescu și recitam poezii, apoi am ajuns să citim și pactul Ribentrop-Molotov. Un important personaj în spargerea zidului sovietic a fost Anatol Șalaru, fondatorul Cenaclului Alexei Mateevici, care a stat la baza formării de mai apoi a Mișcării de Eliberare Națională, iar ca urmare a generat apariția Frontului Popular. Noi aveam un ideal: ne doream să revină acasă Limba Română și alfabetul latin. Astfel, am ajuns de la mitinguri și demonstrații - la Marile Adunări Naționale, la primul Parlament democratic, la tricolor ca și drapel de stat, imn, la Declarația de Independență - într-un cuvânt tot ceea ce ne aparținea nouă, ci nu așa cum a fost, aparținând străinului. Unele s-au făcut cu mare întârziere și am avut multe de pierdut din cauza fricii sau din cauza altor motive ale unor demnitari. Au fost comise multe greșeli, dar multe au fost și dirijate de KGB, ca exemplu: includerea în Constituție a neutralității statului, dar cu prezența armatei ruse pe teritoriul nostru, ceea ce de fapt blochează aderarea la NATO. Această prevedere de stat neutru a fost promovată în mod conștient de către oamenii Rusiei" - a enunțiat Mihai Ghimpu.
     
    Președintele PL  a mai  accentuat  că  aderarea Republicii Moldova la NATO este mai mult decât necesară,  acest lucru  ar facilita integrarea europeană, dar și ar garanta pacea și ar fi exclusă în Republica Moldova o situație similară celei din Georgia și Ucraina.   Regretabil rămâne faptul că proiectul unei noi Constituții nu a fost acceptat de AIE-1 și AIE-2, când acesta a fost propus de PL.

    Despre situația politică actuală, președintele a menționat că este una dificilă având în vedere responsbilitatea pentru parcursul european al statului - "Trebuie să fim atenți și să nu permitem revenirea la putere a forțelor dirijate de Moscova".


    În încheiere, președintele a mulțumit tinerilor pentru implicare și le-a dorit succes tuturor celor care duc flacăra românismului și ideile liberale în mulțime!
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    23 mai 2014


     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com