• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalismul este calea pentru un trai mai bun

    Liberalismul este calea pentru un trai mai bun

    29.04.2014  
    S-a încheiat cel de-al 59-lea Congres al Liberalei Internaționale (LI), care s-a desfasurat la Rotterdam, Olanda în perioada 24-27 aprilie. La Congresul LI au participat Vicepresedinții PL - Corina Fusu și Valeriu Munteanu.
    Liberala Internaționala a fost creată în 1947 și astăzi numara 115 partide liberale de pe tot globul pământesc, de pe toate continentele, unite pentru a promova democrația liberală: Libertatea, Drepturile Omului, Piața Liberă.

    Tema principală a Congresului a fost “Comerț Lliber- bunăstare în lume”. Personalități și Lideri ai lumii Liberale au vorbit despre cât de prețioasă este Libertatea, baza progresului în Lume, despre faptul că Libertatea este un dar care nu ți se ofera, dar care se cucerește și asupra căreia trebuie să veghezi în permanență. Numai într-o  lume liberă se dezvoltă creativitatea, talentele, comerțul. Președintele Hans van Baalen, originar din Rotterdam, a zis că se mândrește cu orașul natal, de sute de ani Centru European de Comerț și Navigație.

    Prim-ministrul Olandei, liberalul Mark Rutte a menționat: “ Liberalii gândesc că libertatea de circulație și comerțul liber sunt soluția eficace  în lupta cu sărăcia. Pentru aceasta trebuie să favorizăm deschiderea piețelor noastre pentru țările mai sărace, în curs de dezvoltare. Dar aceasta mai înseamnă că Guvernele beneficiare trebuie să dea dovadă de bună guvernare, de funcționare a legilor, de autonomie instituțională. O sa conchid în trei cuvinte: “Muncă, muncă, muncă! (Job, job, job)”.

    Congresul a mai avut ca teme de discuții - “Dezvoltarea comerțului în țările din Africa, continentul cu cea mai mare creștere”, “Situația din Ucraina”, “Lumea în 2015-2020” ș.a.

    Cu suportul Fundației Friedrich Naumann (FNF) și a Fundației Wesminster pentru Democrație (WFD) a avut loc Atelierul de Lucru “Liberalii în Coaliție”, la care au participat și Deputații PL Corina Fusu și Valeriu Munteanu. La Atelier și-au împărtășit experiența de Guvernare în coaliții personalități marcante cum ar fi: Sigmundur Davio, Prim Ministru al Islandei, Baronesa Kishwer Falkner, lider al Partidului Liberal din Marea Britanie (LibDem), Președinta Comisiei Relații Internaționale din Camera Lorzilor, Lordul John Alderdice, leader LibDem, Tamara van Ark, Deputat VVD(Partidul Liberal din Olanda care se află în Alianța la guvernare), Klaus Frandsen, Președintele Partidului Liberal din Danemarca “Radikale Venstre”. Discuțiile s-au axat pe negocierile Acordurilor de Coaliție, negocieri în cadrul Coalițiilor, promovarea propriilor politici, comunicarea în interiorul partidului, comunicarea cu publicul, respectarea propriei imagini a partidului prin nedepășirea “liniilor roșii”.

    Corina Fusu a participat la Adunarea Generală a Rețelei Femeilor Liberale din Lume (INLW), Președinta Margaret de Vos, și la Atelierul de Lucru “Comerțul Global și Femeile”, la care au ținut discursuri Ingrid de Caluwe, Deputată VVD, Flo Clucas, Președinta Rețelei Femeilor Liberale din Europa (ALDE GEN), Hakima el Haiti, Ministrul Mediului din Marocco, Vicepreședinta  INLW. Ca și în politica, în afaceri femeilor le este mult mai greu să se manifeste decât bărbaților, având în vedere clișeele tradiționale, riscurile pe care le conține împăcarea vieții familiale cu cea profesională, insuficiența de angajamente din partea statelor pentru crearea condițiilor adecvate de creștere și educare a copiilor, specificul în abordarea problemelor din partea femeilor și a bărbaților. Solidaritatea, curajul și încrederea în propriile forțe sunt pași siguri ce pot ajuta fetele și femeile pentru a se afirma în viață.

    Pentru o mai strânsă legatură între cele doua organizații, Margaret de Vos, Președinta INLW și Flo Clucas, Președinta ALDE GEN, au semnat un Acord de Parteneriat, pentru o mai buna comunicare și activitate a Femeilor Liberale.

    La propunerea Rețelei INLW, Congresul LI a votat unanim Rezoluția privind “Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice” (Convenția de la Istanbul), prin care liderii și deputații liberali își asumă angajamentul ca fiecare stat membru al Consiliului Europei, precum și celelalte state, nemembre CoE, să semneze și să ratifice această Convenție.


    Congresul l-a ales, unanim, pe noul Presedinte LI, Dr. Juli Minoves, ex-Ministru de Externe al Andorrei, care îl va substitui pe olandezul Hans van Baalen, acesta fiind desemnat în calitate de Președinte de Onoare.



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    29 aprilie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com