• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conferințele Organizațiilor Teritoriale PL Cahul și Anenii Noi

    Conferințele Organizațiilor Teritoriale PL Cahul și Anenii Noi

    12.04.2014  
    Conferințele Organizațiilor Teritoriale PL Cahul și Anenii Noi


    Duminică, 14 septembrie 2014, va avea loc Congresul Republican al PL (hotărâre adoptată sâmbătă, 12 aprilie 2014, de către Consiliul Republican), astfel, în această perioadă se desfășoară Conferințele Organizațiilor Teritoriale ale Partidului pentru a delega participanții la Congres.

    Astăzi, 12 aprilie 2014, au avut loc Conferințele Organizațiilor Teritoriale PL Cahul și Anenii Noi.


    Conferința Organizației Teritoriale PL Cahul


    Conferința a fost deliberativă și în calitate de invitat a participat Mihai Ghimpu, Deputat, Președintele Partidului Liberal.

    După ce a fost onorat imnul Partidului Liberal, „Libertatea - floare a speranței”, versuri - Simion Ghimpu, muzică - Anatol Dumitraș, Delegații Conferinței au adoptat ordinea de zi a ședinței, apoi, au audiat raportul de activitate al Organizației, prezentat de către Președintele Petru Botezatu.

    Petru Botezatu a enumerat activitățile în care s-a implicat Organizația PL din Cahul, realizările Organizației, menționând importanța anului 2014 pentru viitorul european al republicii: „Acest an este foarte important nu doar pentru PL, ci și pentru întreaga republică! 2014 va decide soarta republicii în continuare, de aceea trebuie să ne mobilizăm  și să monitorizăm activitatea fiecărei Organizații Primare și Teritoriae pentru a eficientiza munca noastră și a realiza scopul pentru care luptăm - Integrarea RM în Uniunea Europeană. Cetățenii, în urma a tot ceea ce s-a întâmplat pe arena politică, au înțeles că PL este partidul care luptă pentru a le apăra interesele. Ne bucură faptul că aceștia au depășit starea de confuzie și fac diferență între PL și celelalte partide care, pe lângă faptul că au votat alături de comuniști, au sărăcit statul de sute de milioane de lei, l-au lăsat fără Banca de Economii și fără Aeroport. Trebuie să luptăm împreună și să fim mai uniți ca niciodată!”

    Cu o alocuțiune în aces sens a venit  și Ion Șișcanu, istoric, profesor universitar, care a menționat: „Excluderea Partidului Liberal din actul guvernării a fost din timp gândită în afara republicii, dar a fost posibilă prin intermediul unor actori politici de la noi, inclusiv din PL, care se dau mari apărători ai democrației, dar, de fapt, se închină politicii Kremlinului. Scopul lor a fost să distrugă PL-ul, așa s-ar fi întâmplat în cazul altor partide, dar, precum vedeți, n-au reușit, dimpotrivă, conform ultimelor sondaje ale opiniei publice, imaginea PL-ului a crescut considerabil și încă este în creștere. Acest fapt ne demonstrează că am ales calea corectă, iată de ce vă încurajez să continuăm lupta! Nu vom ceda până nu vom aduce schimbarea până la capăt!”

    De asemenea, luări de cuvânt au mai avut Constantin Cojan și Vasile Inge.

    Organizația Teritorială PL Cahul are următorii reprezentanți în Conducerea filialei:
    - Președinte Petru Botezatu;
    - Vicepreședinți -Vlad Cășuneanu, Igor Perju, Nicolae Bunea, Viorica Mladinov și Dumitru Mihelea;
    - Secretar coordonator - Dumitru Bolocan.
    Totodată, Conferința a ales membrii Biroului Permanent și ai Consiliului Teritorial al Organizațiai și a delegat participanții la Congresul Partidului(14 septembrie 2014).

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, a vorbit despre situația socială și politică din republică, problemele cu care se confruntă cetățenii, proiectele de hotărâre înaintate de către Deputații PL, sesizările depuse la Curtea Constituțională și a enumerat realizările partidului în plan național și în plan social. De asemenea, Președintele PL a explicat și motivul trădării celor din grupușorul Hadârcă, care au mizat pe speculații precum că „ar fi salvat cursul european”, când, de fapt, scopul lor a fost să lovească în PL pentru a-l prelua, întrucât Partidul Liberal a rămas singurul partid care reprezintă mișcarea de eliberare națională și spune vădit lucrurilor pe nume, iar conducerea PL, spre deosebire de alte partide, nu poate fi manipulată de forțe externe. Cu referire la aceasta, Mihai Ghimpu a menționat: „Regret enorm că trădarea și lovitura celor 7 a fost nu doar în PL, ci și în cei peste 200 de mii de cetățenii care au votat pentru Partidul Liberal ca să le apere interesele. Partidul nu a avut de suferit, nicio Organizație nu a trecut de partea lor, echipele în teritoriu sunt consolidate, lucru care poate fi văzut și la Conferințele Teritoriale. Vă mulțumesc pentru verticalitate și pentru că sunteți în PL pentru cauză, oameni și nu pentru interesele proprii sau ale altora”,

    Mihai Ghimpu a reiterat și importanța anului 2014 pentru cursul european al republicii,  precizând care este situația PL la ziua de azi conform ultimelor sondaje ale opiniei publice și rolul care îi revine partidului în salvarea cu adevărat a acestui curs - „Anul 2014 este crucial, este an istoric pentru Republica Moldova! Noi, liberalii, dintre toate partidele politice de azi, avem cei mai mulți ani de luptă pentru cursul european al republicii și pentru cauza națională. Noi am dat tonul schimbării până la capăt, fapt pentru care suntem cei mai responsabili pentru continuarea cursului european. În contextul în care actuala Coaliție vorbește de integrare, dar, prin acțiuni, compromite democrația și cursul european, iar ultimele sondaje indică o descreștere a PLDM-ului și PD-ului,  noi suntem datori să salvăm viitorul european prin lupta continuă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr și Bunăstare!”

    Președintele Ghimpu a accentuat că problema națională a fost rezolvată, inclusiv datorită eforturilor Partidului Liberal, iar acum partidul își propune să vină cu un șir de soluții pentru problemele sociale - „Trebuie să trasăm o linie categorică asupra speculațiilor folosite de comuniști sau socialiști cu privire la limba pe care o vorbim, identitate etc. Aceste lucruri au fost rezolvate, avem hotărârea Curții Constituționale că limba oficială a R. Moldova este Limba Română, arhivele KGB au fost desecretizate prin decretul emis în perioada când îndeplineam funcția de Președinte Interimar, avem declarată Ziua Ocupației Sovietice, 9 mai este Ziua Europei ș.a. Acum PL se va axa asupra problemelor cetățenilor - locuri de muncă, salarii/pensii/burse decente, condiții mai bune de trai, drumuri, rețele de canalizare, apeduct, gazificare și iluminare în localitățile rurale etc. Vă îndemn să muncim împreună pentru un viitor mai bun în UE!”



    Conferința Organizației Teritoriale PL Anenii Noi

    În calitate de invitați au participat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primar General al mun. Chișinău și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, Deputat.

    În cadrul Conferinței a fost prezentat raportul de activitate al Organizației de către Președintele Sergiu Cușnir, ulterior, raportul a fost supus dezbaterilor, iar delegații au atras atenția asupra problemelor localităților din Anenii Noi și au propus activități pentru următoarea perioadă.

    Sergiu Cușnir a prezentat o informație amplă privind activitatea Biroului Permanent al Organizației și a raportat situația Organizațiilor Primare din Anenii Noi, consolidarea acestora și activitățile pe care le desfășoară.  Totodata, Președintele OT PL Anenii Noi  a vorbit și despre reușitele Partidului în Administrația Publică Locală, activitatea consilierilor PL în Consiliul Raional Anenii Noi și activitatea structurilor descentralizate care sunt conduse de membrii PL.

    Organizația Teritorială PL Anenii Noi are următorii reprezentanți în Conducerea filialei:
    - Președinte al Organizației - Sergiu Cușnir;  
    - Vicepreședinți - Eugen Salcutan, Ion Leca, Vlad Demian, Svetlana Basarab(din oficiu, Președinta OFL Anenii Noi) și Andrei Buga(din oficiu, Președinte TL Anenii Noi);
    - Secretar coordonator(interimar) - Petru Boicu.
    De asemenea, Conferința a delegat participanții la Congresul Partidului, care va avea loc la data de 14 septembrie 2014.

    În continuare, Deputatul Valeriu Munteanu a vorbit despre activitatea parlamentară a Deputaților Liberali și despre importanța rezultatelor alegerilor parlamentare din acest an - „Coaliția de guvernare compromite în continuare cursul european al republicii, ascunzându-se după ideea de integrare europeană. Acest lucru a putut fi ușor depistat în numeroasele încălcări ale Constituției și legilor neconstituționale adoptate, precum și în urma privatizării BEM-ului și concesionării Aeroportului. PL a sesizat de mai multe ori Curtea Constituțională în legătură cu neconstituționalitățile comise conștient, presupun, de către actuala Coaliție. Fiind excluși de la guvernare, doar prin acest mod putem să „corectăm” greșelile comise intenționat de către foștii noștri colegi pentru ca să-și satisfacă interesele lor. Până acum, toate hotărârile Curții ne-au dat câștig de cauză, fapt ce demonstrează ca PL are o politică corectă și continuă să promoveze respectarea Legii și Dreptatea. La alegerile din acest an, cu siguranță, rezultatele vor fi altele, PL a crescut substanțial și este în continuă creștere. Vă mulțumim pentru încredere și pentru muncă, dar nu trebuie să ne oprim aici! Rezultatele PL depind de fiecare membru, de aceea vă îndemn să continuăm ceea ce am început și să realizăm, așa cum am făcut-o și până acum, promisiunile față de alegătorii noștri”.

    Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primar General al mun. Chișinău,  în discursul sau s-a referit la succesele înregistrate de Primaria mun. Chișinău din 2007 până în prezent. Totodata, Primarul a menționat necesitatea comunicării tete-a-tete cu simpatizanții Pl-ului și cu potențialii votanți, întrucât activitățile PL, în mare parte, nu sunt reflectate de către instituțiile mass-media sau conținutul este denaturat. „În ultimii 20 de ani Chișinăul nu a înregistrat o mai bună dezvoltare decât în perioada 2007-2014. Pe lângă faptul că au fost lichidate datoriile, Primăria acum este implicată în numeroase proiecte de dezvoltare a suburbiilor prin construirea rețelelor de canalizare, apeduct, gazificare, iluminare. În multe localități, datorită fondurilor alocate de către Primăria mun. Chișinău, au fost reparate grădinițe, școli, centre medicale. Sunt o serie de realizări care ne aparțin și nu trebuie să-i lăsăm pe alții să-și asume munca noastră. PLDM, PD și ceilalți, neavând cu ce veni în fața oamenilor, duc o luptă politică murdară și își însușesc realizările Partidului Liberal, folosind în acest sens pârghiile administrative și instituțiile mass-media. De aceea este important să comunicăm cu fiecare cetățean în parte, să aflăm cu ce probleme se confruntă și să îi spunem ce am făcut și ce putem face pentru el. Noi suntem cinstiți și corecți față de votanții noștri, nu am promis și nici nu vom promite lucruri pe care nu le vom putea realiza, fapt pentru care cetățenii ne apreciază și ne susțin” - a menționat Dorin Chirtoacă.

    Liderii PL Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu au răspuns la întrebările delegaților privind problema transnistreană, parcursul european, lupta împotriva corupției în instituțiile de stat, diverse probleme sociale ș.a.

    La sfârșitul Conferinței, delegații au păstrat un minut de reculegere în memoria colegilor liberali trecuți la cele veșnice: Nicolae Nigai, Primarul localității Chetrosu și Victor Garciu, Consilier Raional.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    12 aprilie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com