• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Anatol Șalaru a avut întâlniri cu cetățenii RM în Ferrara și Torino

    Anatol Șalaru a avut întâlniri cu cetățenii RM în Ferrara și Torino

    08.04.2014  
    Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte PL,  ex-Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a efectuat în perioada 5 – 6 aprilie 2014, o vizită în Italia, unde, împreună cu Artur Gutium, coordonator - responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, au avut mai multe întâlniri cu cetățenii noștri aflați  la muncă sau la studii în Ferrara și Torino, întâlnirea de la Torino fiind organizată cu sprijinul Asociațiilor Culturale „Basarabia” și  „Speranța”. 
    Întâlnirile au fost mult așteptate, cei prezenți menționând că, deși la Ferrara locuiesc peste 2000 de români moldoveni, este pentru prima dată când a avut loc o întâlnire cu un reprezentant al clasei politice din Republica Moldova, exprimându-și pe această cale gratitudinea față de Anatol Șalaru, față de liderii Partidului Liberal, față de politica și acțiunile consecvente ale acestora în vederea schimbării situației din republică spre bine, realizării obiectivului național și european întru libertatea, dreptatea și bunăstarea poporului. 
     În  cadrul acestor întâlniri, Anatol Șalaru a prezentat situația politică din republică, de asemenea au discutat despre problemele cu care se confruntă diaspora din Italia, precum și problemele întregii societăți din republică. Prin întrebările adresate și subiectele abordate cetățenii noștri din diasporă au ținut să reitereze faptul că sunt inițiați în tot ceea ce se întâmplă acasă, urmăresc cu mare interes situația politică și socială din republică, exprimându-și totodată dorința și disponibilitatea de a se implica în realizarea obiectivului european și de a participa aciv la schimbarea situației actuale din republică. Pe această cale, cetățenii noștri aflați în Italia, au reiterat necesitatea deschiderii mai multor secții de votare pentru parlamentarele din anul acesta, întrucât o singură secție de votare, într-o localitate unde sunt peste 10 000 de cetățeni ai republicii, este mult prea puțin și nu toți reușesc să-și exprime votul. „Dorim să ne întoarcem acasă, dar să ne simțim într-adevăr acasă, să muncim și să putem trăi într-un stat de drept, unde legea este singurul factor de decizie, așa ca în statele membre UE, să contribuim la dezvoltarea și promovarea valorilor neamului nostru. Vrem să participăm la schimbare și este foarte important pentru noi, cei aflați în străinătate să decidem împreună soarta noastră și a republicii, dar pentru aceasta este nevoie ca guvernul să deschidă secții de votare, așa încât, fiecare din noi să-și poată exprima  alegerea prin vot. Din acest considerent, solicităm să se deschidă mai multe secții de votare, pentru ca fiecare cetățean să aibă posibilitatea de a participa la vot și a nu i se submina acest drept.” – a precizat un cetățean.
    S-a mai discutat despre modul în care este guvernată RM astăzi și încălcările legislației ale celor din coaliția de guvernare, care nu duc decât la creșterea emigrării masive din republică, la sărăcie și corupție. Cei prezenți la aceste întâlniri și-au exprimat dorința de a se reîntoarce acasă, dar pentru aceasta este nevoie ca statul  să  creeze condiții necesare dezvoltării republicii și integrării europene, să  creeze noi locuri de muncă, să combată corupția și sărăcia. Totodată, și-au exprimat susținerea față de Partidul Liberal și acțiunile sale în vederea parcurgerii cu succes a cursului european, precum și a tot ceea ce întreprinde și promovează întru Libertatea, Dreptatea, Adevărul și Bunăstarea cetățenilor. 
    La acest subiect, Anatol Șalaru, a reiterat faptul „Întoarcerea acasă a cetățenilor plecați la muncă peste hotare, este o preocupare majoră a PL și trebuie să menţionăm faptul că potenţialul diasporei la nivelul oamenilor este foarte mare, republica are nevoie de românii moldoveni aflaţi în afara republicii, precum şi ei au nevoie de a trăi acasă. Republica nu poate fi completă atâta timp cât cetăţenii noştri nu sunt acasă şi nu iau parte la dezvoltarea ei. Rolul diasporei a fost unul crucial în schimbarea cursului republicii spre UE, când cetăţenii şi-au acordat votul la alegerile parlamentare din 2009 din 2010. Diaspora noastră reprezintă un vector important al dezvoltării republicii şi a realizării parcursului european. În acest sens, vă asigur că PL va întreprinde toate acţiunile necesare în vederea susţinerii diasporei pentru a reveni acasă, într-un stat de drept, unde viabilitatea legii o simte orice cetăţean.”  De asemenea, Anatol Şalaru a accentuat importanţa menţinerii cursului european al Republicii Moldova, menţionând că obținerea liberei circulații începând cu 28 aprilie 2014 și semnarea Acordului de Asociere cu UE, care la sigur va avea loc, este o victorie care aparţine și cetăţenilor aflați în afara republicii.
    La întâlnirea de la Torino au participat şi reprezentanţi  ai autorităţilor locale, în frunte cu şeful direcţiei muncă, protecţie socială şi comerţ al primăriei din Torino, care au avut doar cuvinte frumoase despre cetățenii noștri aflați în acest oraș.
    De asemenea, în cadrul acestei vizite în Italia, Anatol Şalaru și Artur Gutium au participat la  şedinţa Clubului Liberal Bologna, în cadrul căreia a fost aleasă Aurelia Vozian, în funcția de Președinte al Clubului, Ala Lupei în funcția de Prim-vicepreședinte, Alina Pisica și Nicolae Palit, în funcția de Vicepreședinți ai Clubului Liberal Bologna.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com