• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la inaugurarea în s. Nimoreni a monumentului în memoria victimelor regimului comunist

    Mihai Ghimpu a participat la inaugurarea în s. Nimoreni a monumentului în memoria victimelor regimului comunist

    06.04.2014  
    La 4 aprilie 2014,  în satul Nimoreni, raionul Ialoveni, a fost inaugurat un monument în Memoria victimelor regimului comunist. La eveniment au participat și  Mihai Ghimpu, Deputat, Președintele Partidului Liberal, Vladimir Cernat, Președintele Organizației Teritoriale PL Ialoveni, Tudor Cecan, Președintele Organizației Primare PL Nimoreni și Andrei Covali,  Primarul satului Nimoreni.

    După slujba Te-Deum-ului în care au fost pomeniți cei care și-au pierdut viața din cauza regimului comunist de ocupație,  Președintele PL a ținut un discurs despre importanța memoriei naționale: „A munci pentru a-ți crește copiii, pentru a-ți face familia fericită, este datoria fiecăruia dintre noi. Dar, este dureros și tragic atunci când viața și munca ta, sub baioneta celor care ne-au ocupat, este furată. Anume așa s- a întâmplat cu mulți dintre concetățenii noștri. Nu este nimic mai dureros decât atunci când îți este distrus neamul. Or, anume neamul înseamnă tot ceea ce a lăsat Dumnezeu fiecăruia din noi, completându-se cu tradițiile, limba, cultura ș.a. Cei care ne-au ocupat au înțeles foarte bine că pentru a ascunde această „eliberare” de lume, vorbitorii de limbă română trebuie să fie înlocuiți cu cei de limbă rusă. Începând cu 13 iunie 1941, când au avut loc primele deportări, planul sovietic a fost pus în acțiune. Deportările nu au fost o pedeapsă pentru că poporul s-a ridicat împotriva regimului de ocupație, ci pentru a înlocui identitatea acestui popor. Politica sovieticilor era de a duce băștinașii în Siberia și de a aduce în Basarabia oameni de acolo. Astfel, au fost deportați oameni care conștientizau ceea ce se petrece - preoți, învățători - lăsând oameni care ar putea pleca capul la politica lor”.

    „A nu avea un monument în memoria celor care au murit, este echivalent cu nerecunoașterea mamei tale. Se spune că nu trebuie să ne scoatem tragedia în prim plan, dar ce am avut noi în afară de tragedie?!  Mai rar neam care a trecut prin ceea ce a trecut neamul nostru, părinții și buneii noștri: ocupația din 1940, războiul de pe Nistru, deportările, foametea organizată ș.a.  Nimeni nu poate fi fericit atunci când renunță la mama lui. În numele mamelor noastre, buneiilor noștri, suntem obligați ca în fiecare sat să există măcar o piatră în memoria lor. Or, anume la sat s-a păstrat limba și identitatea națională. Dacă nu era satul nu mai eram noi, vorba marelui poet Lucian Blaga: Veșnicia s-a născut la sat!” – a mai menționat Mihai Ghimpu.

    Președintele PL a adus mulțumiri celor care au contribuit la inaugurarea acestui monument în memoria victimelor regimului comunisc în satul Nimoreni – „Cu această ocazie, vreau să mulțumesc D-lui Primar, consilierilor care au acceptat această inițiativă și vreau să vă rog să aveți mare grijă de trecut. Nimeni nu are viitor dacă nu are grijă de trecut. Un viitor cu adevărat bun, nu se poate creiona dacă nu condamnăm crimele trecutului, indiferent de naționalitatea din care facem parte, pentru că au avut de suferit nu numai moldovenii, dar și ucrainenii,și găgăujii, și rușii. Regimul totalitar nu alege naționalitatea, ea pe toți îi pune sub aceeași lovitură”.
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 aprilie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com