• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au înaintat un nou proiect de Lege pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova

    Deputații PL au înaintat un nou proiect de Lege pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova

    06.03.2014  
    La data de 4 martie a.c. Deputații Partidului Liberal au înaintat un nou proiect de Lege pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154-XV din 24 martie 2003. Deputații PL susțin că Codul Muncii prevede o multitudine de drepturi şi garanţii pentru salariaţi, menite să asigure o reglementare eficientă a raporturilor de muncă. Putem afirma cu certitudine că legislaţia muncii este foarte avansată şi asigură o bună protecţie persoanelor antrenate în câmpul muncii, precum şi angajatorilor. Dar, din păcate, la fel ca şi în alte domenii de activitate, deseori cadrul legal pertinent este folosit în scopuri ignobile; interesele personale ale factorilor de decizie creează situaţii de coruptibilitate şi au ca efect prejudicierea intereselor generale ale societăţii.

    „Un exemplu elocvent de „abuz legal“ reprezintă contractul individual de muncă încheiat cu Directorul general al S.A. „Tutun - CTC“, întreprindere cu peste 90% de capital de stat, care prevede plata la concediere a unei compensaţii în mărime de 5 (cinci) milioane lei. Pentru a exclude samavolnicia persoanelor responsabile de negocierea şi încheierea contractelor de muncă cu managerii acestor unităţi, considerăm oportun de a limita mărimea maximă a compensaţiei plătită conducătorului unităţii la concediere” - menționează Deputații PL în nota informativă a Proiectului.

    Liberalii au accentuat că un proiect asemănător, având drept scop apărarea bugetului public de libertinaj politic, a fost înaintat încă în anul 2012 (proiectul nr. 2667 din 12 11 2012) şi, fiind promovat de Fracţiunea Partidului Liberal, a ajuns să fie votat în prima lectură.
    Anterior dezbaterilor parlamentare, proiectul de lege propus a obţinut avizele pozitive ale Direcţiei juridice, precum şi a majorităţii comisiilor parlamentare, motiv pentru care a fost promovat.

    „După votarea în prima lectură a acelui proiect de lege, Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie, desemnată în fond, a întocmit raport pozitiv pentru lectura a II, recomandând plenului Parlamentului adoptarea modificărilor în lectură finală.
    Din păcate, la fel ca şi în alte cazuri, urmărind interese meschine în detrimentul bunului simţ şi al raţiunii de stat, pentru simplul motiv că acest proiect a fost înaintat de reprezentanţi incomozi guvernării, ce s-a constituit într-o nouă coaliţie, la sfârşitul anului 2013 acest proiect a fost respins în a doua lectură” - subliniază Deputații PL.


    Vedeți aici Proiectul de Lege pentru completarea Codului Muncii



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 martie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com