• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIA Partidului Liberal de susținere a vointei cetatenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana

    DECLARAȚIA Partidului Liberal de susținere a vointei cetatenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana

    22.01.2014  
    DECLARAȚIE

    de susținere a vointei cetatenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana


    Partidul Liberal este profund îngrijorat de evoluţia violentă din ultimul timp a evenimentelor din Ucraina, de pe Piaţa Independenţei, supranumită Euro –Maidan.

    Ne gândim la coincidenţa, întâmplătoare sau poate intenţionată, la alegerea datei de 21 noiembrie 2004 când a început Revoluţia Oranj din Ucraina.

    Sunt asemănări şi diferenţe dintre aceste două evenimente la distanţă de 9 ani.

    Corturile de pe Maidan, supa calda, sloganele similare, aceleaşi cântece. Doar că, pe 21 noiembrie 2013 cetăţenii s-au adunat în număr foarte mare, după ani de apatie politică în numele unei idei: ideea de modernizare şi europenizare a Ucrainei.

    Regretabil este faptul că un preşedinte de ţară,  ales de popor, după ce a promis cu fermitate semnarea Acordului de Asociere la Vilnius, trădează în mod sfidător dorinţa poporului de a face parte din familia europeană.

    Violenţele din ultimele zile de pe Euro-Maidan demonstreaza faptul ca democratia in Ucraina este inca una fragila.

    Lunile care urmează vor fi extrem de importante pentru procesul de intgrare a Republicii Moldova, semnarea Acordului de Asociere cu UE şi Liberalizarea regimului de vize. Exemplul Ucrainei este o lecţie pe care nu o putem trece cu vederea: Moscova, niciodată nu doarme când e vorba de independenţa adevărată a fostelor Republici Sovietice.

    Considerăm că opțiunea europenă pentru Republica Moldova şi Ucraina este cea mai bună cale de dezvoltare care va oferi un viitor mai bun cetățenilor acestor tari.

    Credem cu fermitate în voinţa cetăţenilor noştri şi considerăm că este posibilă semnarea Acorurilor de Asociere pentru ambele state.

    Partidul Liberal sustine lupta pentru integrarea Ucrainei in Uniunea Europeana și își manifestă dezacordul față de orice acțiune sau campanie de intimidare și persecutare a participanților la proteste.

    Respectarea valorilor europene presupune libertatea fiecărui cetățean/stat de a-și alege viitorul și de a decide autonom cu cine să se asocieze.


    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com