• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea PL - la sfat cu Diaspora din Italia

    Conducerea PL - la sfat cu Diaspora din Italia

    15.12.2013  

    Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele PL, și Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte PL,  la invitația cetățenilor RM aflați în Italia, au avut astăzi, 15 decembrie 2013, întrevederi cu Diaspora din Bologna și Milano. La întâlniri, cetățenii au venit pentru a-și împărtăși problemele și a afla situația social-politică din republică. În același context, Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru au avut o întrevedere și cu Diaspora din Padova, ieri, 14 decembrie.

    În cadrul acestor întâlniri s-au discutat problemele moldovenilor din Italia, în special au fost abordate diverse aspecte ce vizează realizările şi situațiile dificile cu care se confruntă diaspora, precum şi consolidarea relaţiilor dintre autorităţile RM şi diasporă.

    La începutul întrevederii, Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a făcut o analiză a situației politice interne și externe a R.Moldova, integrarea acesteia în UE, activitatea Coaliției de guvernare, alegerile parlamentare din 2014 ș.a. Președintele PL, ajutat de membrii diasporei, a enumerat inițiativele și acțiunile realizate de către PL,  în vederea susținerii Diasporei, printre acestea se enumeră: vinieta, taxele auto, semnarea acordurilor de protecție socială prin asigurarea pensiilor migranților moldoveni care muncesc peste hotare, impozitarea indirectă a cetățenilor RM care muncesc peste hotarele republicii, liberalizarea regimului de vize, care este un pas important promovat și susținut continuu și de către PL, precum și introducerea opțiunii „low cost” pentru biletele de avion, fapte care demonstrează că PL, indiferent dacă se află sau nu la guvernare,  este un partid care reprezintă interesele cetățenilor și acționează în numele viitorului European și prosper al republicii.

    Cetățenii moldoveni din Italia au manifestat interes și față de problemele cu care se confruntă cei rămași acasă, evidențiind și problema dezinformării.

    Un alt subiect abordat a fost situația în cadrul Partidului și politica PL-ului în contextul în care acesta se află în opoziție, iar „fracțiunea” – la Guvernare. Președintele PL-ului a accentuat: „PL este în opoziție din cauza trădătorilor pe care îi cunoașteți, care au fost oragnizați de către liderul PLDM, V. Filat, și nu exclud, și de unii de la PD.  Este cunoscut faptul că conform practicii europene, partidul care a acumulat cele mai multe mandate inițiază tratativele de formare a Guvernului cu celelalte partide. În cazul nostru, PLDM-ului i-a revenit această responsabilitate, și întrucât PLDM era sigur de votul celor 7 trădători din grupul Hadârcă, nici nu a invitat PL-ul la masa de discuții. Afirmațiile celor din Partidul Lingăilor ReFilați precum că ei ar fi salvat cursul european al republicii, prin votul lor, sunt aberații, minciuni pentru a manipula opinia publică. De ce? În primul rând pentru că PL a decis la Consiliul Republican să nu susțină DOAR candidatura lui V. Filat la funcția de Prim-ministru, dar noi am accentuat că vom susține orice alt candidat din partea acestui partid care nu are dosare penale și nu este/a fost implicat în acte de corupție sau încălcare a legii. Am luat această decizie după ce V. Filat a fost demis din funcția de Prim-ministru, învinovățit de corupție,  fapt cunoscut și de către cetățeni prin convorbirile telefonice făcute publice, pentru a nu compromite democrația și valorile democratice în republică și a evita, astfel, venirea comuniștilor la guvernare. La ședințele Fracțiunii Liberale, la ședințele Biroului Politic, nici măcar 1 din trădători nu a spus că nu este de acord cu această hotărâre, ba mai mult, la ședința Consiliului Republican, cu toții au votat pentru ca PL să nu susțină candidatura lui V. Filat la funcția de Prim-ministru. Scopul falșilor liberali a fost sa preia conducerea partidului, iar dacă nu vor putea – să-l distrugă. Desigur că nu au reușit și nici nu vor reuși, dimpotrivă – PL a devenit mai puternic, mai consolidat și mai unit”.

    Participanții la întrevederi au menționat că au observat o mare diferență între felul cum era guvernată RM atunci când era PL în Alianță și cum este actul guvernării acum, când PL a fost exclus, fapt argumentat și exemplificat și de Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru.

    Integrarea republicii în UE și continuarea cursului european al acesteia a fost principalul subiect discutat la întâlniri. Reprezentanții diasporei au accentuat că pentru Republica Moldova, UE este unica soluție eficientă de democratizare și dezvoltare a societății. În acest sens, Mihai Ghimpu a subliniat: „Nu există evoluție fără libertate, iată de ce este atât de important să luptăm pentru a fi liberi. UE înseamnă respectarea legii, a drepturilor și libertăților omului, de aceea trebuie să înțelegem că aceasta este calea unică a noastră”.

    Anatol Șalaru,Prim-vicepreședinte PL, a evidențiat că pentru dezvoltarea republicii și ridicarea nivelului de trai este absolut necesar ca să fie implementate standardele și practicile europene  -  „Nu trebuie să invetăm bicicleta a doua oară. Lucrurile sunt stabilite de UE, iar Republica Moldova trebuie să se axeze pe 3 lucruri importante: reforma justiției, infrastructura și atragerea investițiilor străine. Doar în acest context putem vorbi de o creștere economică vizibilă”.

    Alte subiecte care au fost discutate se referă la problema în sistemul educațional, corupția, sărăcia, emigrarea în masă a cetățenilor, nivelul scăzut de trai, problema conflictului transnistrean, problema identității naționale și a limbii oficiale, prețurile înalte și salariile/pensiile mici, ajutorul acordat de UE prin diferite proiecte. La fel de mult interes a prezentat și subiectul Băncii de Economii și Aeroportului Internațional Chișinău, privatizarea și gestionarea cărora au adus prejudicii enorme republicii.

    Președintele Liberalilor a acentuat că aceaste vizite nu sunt în scop electoral, ci pentru că într-adevăr există probleme mari în republică, iar conducerea republicii doar mimează soluționarea lor, întrucât interesele lor sunt personale și meschine. Participanții au menționat că apreciază fapul că Partidul Liberal este un partid cu oameni cinstiți, corecți, cu demnitate, care luptă  pentru binele cetățenilor.

    Anatol Șalaru a mai subliniat că și de această dată rolul diasporei în parcursul european al republicii este foarte important. „Anume diaspora, cetățenii noștri care se află pe teritoriul UE, trebuie să fie locomotiva continuă a cursului european deoarece, trăind în sânul valorilor europene, pot să facă diferența și pot să-i informeze corect și pe ce rămași acasă ”.

     

    Președintele PL Mihai Ghimpu le-a mulțumit participanților și a accentuat că soarta și viitorul republicii nu poate fi decis de o singură persoană, fiecare trebuie să contribuie la construirea unui viitor prosper, iar o mare parte din aceasta responsabilitate îi revine diasporei.  „Mi se rupe inima când merg prin sate și văd cum acestea se distrug, lumea pleacă,  dar un stat nu poate exista fără cetățeni. Ce fel de politică este aceasta? De alungare a oamenilor din casele lor? Eu cred că nu putem să fim la infinit mințiți. Viața e prea scurtă pentru ca s-o trăim în chin. Toate schimbările mari au fost începute de grupuri mici, iată de ce vă rog să țineți cont că voi, cei de peste hotare, trebuie să fiți motorul dezvoltării democrației în RM”.

     

    Mihai Ghimpu a asigurat moldovenii din Italia că PL a susținut și până acum diaspora, dar va continua să o susțină pentru că cetățenii au plecat de nevoie, dar nu din propria alegere. „Vă urez mult succes și va doresc sa reveniți cât mai curand acasă, dar pentru a reveni, acest drum trebuie să-l construim împreună”, a conchis președintele PL.

     

    Departamentul Imagine șiComunicare al PL

    15 decembrie 2013

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com