• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL marchează 22 de ani de independență a Republicii Moldova

    PL marchează 22 de ani de independență a Republicii Moldova

    27.08.2013  
    Astăzi, 27 august 2013, când se împlinesc 22 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Conducerea și membrii Partidului Liberal au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

    La ceremonia de depunere de flori au participat:  Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal; Boris Vieru, Vicepreședinte PL, Secretarul General al Fracțiunii Liberale din Parlament; Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL; Gheorghe Brega, Deputat; Vasile Chitoroacă, Secretar general-adjunct al PL și alți lideri ai organizațiilor de tineret și membri de partid.

    După ceremonia de depunere de flori, Mihai Ghimpu a menționat că „27 august înseamnă ruperea de Imperiul care ne-a ocupat și obținerea libertății, dar nu pe deplin, întrucât am fost răpiți de la sânul Patriei-Mame. Votând independența, o bună parte din noi de fapt am votat mișcarea spre unitatea neamului, iar astazi, fiind independenți, putem să luptam în continuare pentru visul pe care îl aveam noi atunci, cei care am votat. Cel mai important este că votând pentru independența republicii, am revenit la tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri - limbă, cultură, tradiții și obiceiuri, tot ceea ce a construit de ani de zile națiunea, căci doar facând parte dintr-o națiune poți avea valori naționale. În al doilea rând, am obținut dreptul de a ne construi un viitor european, că ne-a așezat Dumnezeu în inima Europei. Am reușit multe lucruri în acești 22 de ani: am readus numele străzilor acasă, căci toate purtau nume ale ostașilor bolșevici, am adus înapoi în case prenumele românești, azi te bucuri să auzi prenume ca Alina, Maria, Mihaela, Ana-Maria ș.a, am readus, cel mai important, istoria noastră, căci noi am învățat istoria Rusiei, astăzi, însă, avem o altă generație cu o altă gândire, fapt ce mă bucură enorm.
     Independența presupune să trăiești cu propriile viziuni, gânduri, cu propria decizie asupra prezentului și viitorului,  să continui ceea ce ne-au lăsat strămoșii, căci doar fiind independenți putem dezvolta ceea ce ne-au lăsat străbunii noștri. A fost o luptă foarte grea, muncă de zile și nopți, am fost bătuți, închiși, amenințați,  chemați prin judecăți, pentru că niciodată Imperiile nu au acceptat libertatea teritoriilor ocupate. Și mai dură și grea a fost lupta pentru limbă română și alfabet, au organizat comitete, adunări, doar ca să respingă cererea noastră, se dorea continuitatea ocupației – să trăim în baza limbii, literaturii și culturii ruse. Aceasta luptă grea cerea mult curaj, dacă nu  erai din cei care să mergi înainte, să lupți, astăzi nu am fi sărbătorit independența. Am avut multă suștinere din partea populației, mă întreb deseori unde e curajul oamenilor și dorinta de libertate de atunci? Sute de mii de oameni cu icoane și drapele au parcurs sute și zeci de km desculți ca să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, dorința de libertate și de a scăpa de jugul ocupant era nemaipomenit mare. Păcat ca am avut de atunci la conducere doar oameni care au reprezentat interesele Moscovei politice, și nu cele naționale și au facut tot posibilul să stingă această dorință de libertate și să bage frica în popor.
    Oricum, astăzi putem spune că aceasta decizie de proclamare a independenței a fost un act istoric însemnat pentru Republica Moldova, căci doar așa putem reveni la ceea ce ne aparține. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la această luptă, le mulțumesc și tuturor cetățenilor care au sprijinit lupta pentru libertate, întrucât numai omul liber își poate trăi viața așa cum își dorește, dacă nu ești liber, ești doar un robot care acționează la comanda unui buton. Îmi pare rău că în economie nu am făcut pași însemnați, cetățenii care au fost deportați, duși în gulaguri, chinuiți de foametea organizată, trecuți prin război, și acum trec prin greutăți și sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Cert, însă, este faptul că acest curs al libertății nu îl mai poate opri nimeni. Trăiască Independența, traiască Libertatea, înainte spre Unitate!

    Președintele Liberalilor a ținut să exprime sincere felicitări cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia acestei sărbători deosebite: „Știu că ne este greu, unora mai puțin, altora mai mult,  dar aceste greutăți pot fi rezolvate doar dacă mergem înainte, fortificând această  inpendență, dezvoltând și întărind această libertate și realizând obiectivul de astăzi  - Integrarea Europeană. Numai în Familia Europeană vom putea trăi în baza valorilor noastre, interacționând cu valorile europen, căci doar așa putem schimba viața fiecărui cetățean - să scăpăm de sărăcie, mizerie, corupție, hoți, mafie, fiindcă acolo unde primează valorile, mor interesele meschine, trădările de neam, pentru că societatea este puterea, dar nu funcția, iata de ce cred că în pofida greutăților pe care le avem, trebuie să ne mândrim că suntem independenți. Vă doresc multă rabdare, curaj, demnitate și astfel vom realiza ceea ce ne dorim atât de mult: Libertate deplină, Dreptate, Bunăstare și un viitor mai bun”, a menționat Mihai Ghimpu în mesajul de felicitare adresat cetățenilor republicii.

    Amintim că astăzi,  27 august 2013, Republica Moldova sărbătorește 22 de ani de independență după ce în 1991 a fost adoptată Declarația de Independență a RM față de URSS.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    27 august 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com