• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mii de liberali la mitingul de comemorare a zilei de 28 iunie

    Mii de liberali la mitingul de comemorare a zilei de 28 iunie

    28.06.2013  
    Astăzi, 28 iunie 2013, Partidul Liberal a organizat un miting de comemorare a 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie.  La evenimentul de amploare au participat mii de membri şi simpatizanţi ai partidului, dar şi cetăţeni care condamnă ocupaţia rusă.

    La eveniment au venit participanţi din toate colţurile republicii, formând “Coloana Libertăţii” din automobile.  
    Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, fiind moderatorul evenimentului, a menţionat în mesajul de deschidere că:  “28 iunie 1940 – Ziua ocupaţiei, este o zi neagră pentru toţi românii.  Anexarea Basarabiei de către sovietici anticipează instaurarea regimului comunist în spaţiul românesc după anul 1944. Din cauză că majoritatea etnică din Basarabia erau români, măsurile de teroare, represiunile, au avut un pronunţat caracter anti-românesc. Astăzi comemorăm conaţionalii noştri, victime ale represiunilor sovietice şi ale regimului totalitar comunist.
    Declar mitingul de comemorare deschis”.

    După deschiderea oficială a mitingului de comemorare, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primarul General al mun. Chişinău, a declarat: „Din păcate, ziua de 28 iunie rămâne a fi o zi neagră, scrisă cu litere roşii. Instituţiilor statului le lipseşte curajul să spună lucrurilor pe nume.  La nivelul întregii republici, doar la Primaria Chişinău drapelul este ancorat în bernă pe 28 iunie, în semn de doliu şi comemorare a tututror celor care au avut de suferit din cauza regimului comunist şi a ocupaţiei.  
    Trebuie să fim uniţi în a promova adevărul şi in a redobindi demnitatea naţională şi prin aceasta - să revenim la adevăr, la românism,  să realizam reîntregirea neamului şi sa reuşim să devenim  prosperi, aşa cum au reuşit toate popoarele europene.
    Vă mulţumesc, stimaţi colegi, pentru tărie, pentru  verticalitate, pentru faptul că mergem împreună şi la bine şi la greu, pentru că nu ne ţinem de funcţii, pentru faptul că suntem gata să suferim în continuare, dar nu renunţăm la  valorile noastre sfinte”.

    Cu un mesaj pentru participanţii de la mitingul de comemorare a venit şi Nicolae Dabija, scriitor, academician, redactor-şef al ziarului „Literatura şi Arta”. Dl Dabija a menţionat că „28 iunie este ziua cea mai tristă zi din istoria neamului nostru,  când 2 nebuni au rupt Basarabia de la trupul Patriei-mamă.  Astfel ne-a fost furat numele, credinţa, limba, istoria, iar cei care ne-au furat toate acestea, doresc să le spunem „eliberatori”. Se ştie că eliberatorii sunt cei care eliberează şi pleacă, iar ocupanţii - ocupă şi rămân, de aceea nu îi putem numi altfel decât ocupanţi. E păcat căci, în ţările baltice, toţi cei care au luptat contra puterii sovietice sunt declaraţi eroi naţionali şi  „luptători pentru libertatea patriei”, iar la noi, cei care au luptat contra puterii sovietice sunt nedreptătiţi, consideraţi fascişti, duşmani s.a.m.d.  
    Sunt revoltat ca anumiţi indivizi din Federaţia Rusă vin la Chişinău şi ne ţin lecţii despre viitorul Republicii Moldova. Au venit să ne convinga să intrăm în Uniunea Euroastiatică, va fi o rusine pentru şefii noştri şi pentru popor!
    Mulţumesc tuturor celor care protestează contra ocupaţiei ruseşti, căci atâta timp cât vom avea conştiinţă naţională, vom fi un popor cu adevarat liber”.


    Octavian Ţîcu, ex-Ministru al Tineretului şi Sportului, Doctor în istorie, cu referire la conotaţia zilei de 28 iunie a precizat că: „Deşi  nu este o zi de sărbătoare, dar uitându-mă acuma peste Piaţă,  am o tresărire de mândrie pentru faptul că am reuşit să venim într-un număr atât de mare în această zi când trebuie să fim uniţi şi solidari”. Octavian Ţîcu a mai accentuat că „suntem un popor expus multor experienţe de deturnare a esenţei  românesti, iar  28 iunie este o dată de reconciliere pentru noi toţi, pentru că ne-a stopat din cursul firesc de integrare în Uniunea Europeană.
    Tuturor celor care sunt aici vreau să le spun că un om curajos face o majoritate, nu vă temeţi să spuneţi adevărul, sistemul se teme de noi pentru că noi avem curajul să îl schimbăm”.

    În acelaşi context a vorbit şi Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte PL care a menţionat că „armata sovietică a eliberat Republica Moldova de sub fascism, dar eliberatorii au uitat sa ne elibereze de ei înşişi şi până astăzi ei sunt prezenţi aici, pe teritoriul republicii, cu o armată de ocupaţie.  Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevarul,  iar  Partidul Liberal  este unul din puţinele formaţiuni politice care spun adevărul, care promovează valorile. Vă îndemn pe toţi să spunem  adevărul cu demnitate şi cu mare curaj!”

    Daniela Vacarciuc, Directorul  Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, a ţinut să precizeze că „28 iunie este o zi a ocupaţiei, este o zi în care ne plangem buneii şi rudele îngheţate în Siberia sau ucise de regimul totalitar comunist. Este foarte important să ne ţinem împreună, să conştentizăm că răstignirea Basarabiei nu se mai poate face înca o dată, căci, cum spunea şi  Adrian Păunescu -  „De mai pierdem Basarabia o dată, suntem şi noi pierduţi pe veci”. Este important ca clopotele de la Putna să ne ţină uniţi, cu mintea clară şi astfel, eternitatea neamului tracic va fi veşnic”.

    Valerian Bejan, Preşedintele Filialei Teritoriale PL Teleneşti, a precizat că la 28 iunie 1940 Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost ocupate de „vampirii sovietici” cu secera şi ciocanul pe frunte. În acest sens, Anatol Cârnu, Preşedintele Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă, a accentuat că „cel mai tragic pentru noi, locuitorii din Republica Moldova, este că de noi a fost ascuns adevărul din 28 iunie, 1940”.

    La mitingul de comemorare s-au făcut auzite şi părerile tinerilor, cei care reprezintă viitorul societăţii. Despre condamnarea ocupaţiei şi comemorarea victimelor acestui regim a menţionat şi Doiniţa Pelin în discursul ei.  Victor Gârbu, preşedintele Clubului Liceenilor Liberali, a declarat în numele tinerilor liberali că  „tânăra generaţie nu este indiferentă de soarta Basarabiei, lacrima naţiunii româneşti. Vrem să fim stăpâni la noi acasă şi nimeni să nu ne indice cine suntem, ce limba vorbim şi cine sunt strămoşii noştri. Nicio frontieră, nicio sârmă ghimpată nu va putea stinge flacara românismului care arde în inimile noastre”.

    Dumitru Munteanu, născut în 1932, la Timiliuţi, Călăraşi, martor şi victimă a regimului comunist, a povestit experienţe reale prin care a fost nevoit să treacă şi să le vadă, copil fiind.  Dl Munteanu a accentuat că: „Trebuie să revenim la conştiinţa că suntem români şi punctum.  Nu putem tolera, eu la 80 de ani sunt aici pentru că nu sunt indiferent de poporul meu,  de soarta neamului meu strămoşesc. Trebuie sa ne trezim! Când Patria te cheamă, trebuie să fii gata!”.

    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu referire la această zi comemorativă şi tristă pentru istoria neamului nostru a declarat că: „Am fost, sântem şi vom fi copii neamului celor care au dorit şi au luptat pentru libertate! Este regretabil căci tragedia neamului nostru nu poate fi comparata cu nici un popor întrucât  nu există azi nici un popor care sa fie separat în 3 părţi, aşa cum există neamul românesc în 3 state. Cine a ocupat teritoriul din stânga Nistrului? Cine azi nu îşi retrage armata de pe teritoriul Republicii Moldova? Acest an este hotărâtor pentru noi, este anul  când putem pune temelia europeană, temelia unităţii şi libertăţii noastre. Şi tocmai în acest an câţiva vor referendum, alţii pun „frontieră”, Prim-ministrul nostru dă stema şi drapelul jos la vizita lui Shevciuc şi semneaza decizia de a sarbatori anual victoria în „Marele război pentru apărarea Patriei” când, în Legislatia noastră este scris „al II-lea Război Mondial”. Noi nu suntem ca ei, noi suntem din alt aluat, noi vrem libertate, unitate, nu vrem minciuna, nu vrem trădare! Calea noastră este calea unităţii şi a libertăţii, dar pentru aceasta trebuie sa rezistăm acest an care trebuie să ne aducă semnarea  Adordurilor cu Uniunea Europeană. Aceste Acorduri şi conectarea   gazoductului Iaşi-Ungheni, este salt mare în drumul nostru european şi distanţarea de cei care ne-au ocupat. Noi ştim să luptăm, noi, liberalii,  nu ştim să stăm în genunchi şi vă chem la lupta continuă până la obţinerea libertăţii şi unităţii noastre! Trebuie să construim un viitor european pe drum curat, pe un drum al adevărului, iar aceasta se poate face doar cu multă demnitate, căci nimeni, niciodată, nu a câştigat nimic dacă a stat în genunchi sau cu capul plecat, pentru că pe cel cu demnitate îl respectă şi duşmanul”.

    Mihai Ghimpu a accentuat că: „PL reprezintă astăzi mişcarea de eliberare natională pentru că noi am fost cei care am luptat pentru limbă şi alfabet şi am arborat tricolorul. Noi, liberalii, ne-am asumat schimbarea până la capăt, iar aceasta nu înseamnă trădare de  cauză şi neam, ci  libertate şi dreptate pentru oameni, pentru poporul nostru! Anul 2013 este an crucial pentru noi, de aceea trebuie să veghem acest pământ aşa cum a făcut-o Ştefan ce Mare pentru ca să nu ni-l „fure” iarăşi, căci distrugerea AIE în anul summit-ului de la Vilnius este la fel ca şi trădarea din 1999, când a fost creată criza politică şi dat jos Guvernul Sturza, în preajma summit-ului de la Helsinki”.

    Preşedintele PL a precizat că „cine nu iubeşte libertatea, înseamnă că acela nu înţelege sensul vieţii.  Eu vreau sa văd moldovenii aşa cum i-am vazut la Marea Adunare Natională în 1989, cu sutele de mii, pentru că doar aşa putem obţine libertatea, dreptatea şi viitorul nostru european.  Nu vom câştiga nimic plângându-ne de milă şi cerşind, doar lupta ne poate aduce libertatea şi dreptatea meritată”.

    Mihai Ghimpu a ţinut să mulţumească membrilor şi simpatizanţilor PL pentru încrederea acordată, pentru muncă, devotament, demnitate şi curaj. „Ma mândresc că nicio filiala PL nu a trecut de partea trădătorilor, toate filialele pe care le-am construit împreună sunt în continuare ale Partidului.  Dragi colegi, eu niciodată în viaţă nu mi-am dorit o funcţie în locul Libertăţii, Adevărului, Dreptăţii şi Unităţii neamului. Cea mai mare avere este naţiunea, omul şi urmaşii noştri – copii, dintre care unii au necesarul, dar n-au părinţii alături, iar alţii îi au pe părinţi lângă ei, dar nu au necesarul. Vă chem să trăim cu demnitate şi să alegem în frunte oameni care au demnitate, căci doar aşa vom trăi bine, liberi şi uniţi”, a conchis la final Preşedintele PL.

    La final, participanţii la mitingul de comemorare a zilei de 28 iunie 2013, când se împlinesc 73 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către armata roşie, au adoptat, în unanimitate, o rezoluţie(vezi AICI documentul) care a fost citită în glas tare de către Vicepreşedintele PL, secretarul Fracţiunii Liberale în Parlament, Boris Vieru.

    După mitingul de comemorare, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost organizat de către Partidul Liberal un concert de muzică patriotică cu participarea Ioanei Căpraru, Mariei Iliuţ, Ninei Crulicovschi, Anatol Dumitraş, Ricky Ardezianu, Ion Paladi,  Iurie Sadovnic, Viorel Burlacu, ansamblul „Plăieşii”, formaţia "Catharsis" şi formaţia „Haiducii” din Costeşti, Ialoveni. Invitatul special al serii a fost Victor Socaciu.
    Mai multe fotografii - http://www.pl.md/album.php?l=ro&ppage=1&idc=471

    Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
    28 iunie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com