• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (Galerie foto) Tineretul Liberal marchează Ziua Tricolorului

    (Galerie foto) Tineretul Liberal marchează Ziua Tricolorului

    27.04.2013  
    Astăzi, 27 aprilie, Organizația de Tineret a Partidului Liberal a marcat printr-un șir de acțiuni Ziua Națională a Drapelului de Stat – a TRICOLORULUI.
    Tinerii Liberali au repartizat panglici tricolore pe străzile capitalei, amintind astfel de sărbătoarea națională de astăzi.

    Tot astăzi Tineretul Liberal a convocat ședința Consiliului Republican al Organizației de Tineret. Pe ordinea de zi au figurat chestiuni ce țin de situația politică și socială din Republica Moldova. Totodată, Tinerii Liberali au prezentat rapoartele de activitate ale organizaţiilor teritoriale şi de sector. Consiliul Republican al OTPL, la care a participat și preşedintele PL Mihai GHIMPU, a convenit asupra Planului de activitate al Organizației de Tineret.

    Președintele PL le-a spus Tinerilor Liberali: „Vă rog să conștientizați tot ceea ce se întâmplă astăzi. Am ajuns noi, cei care am luptat, părinții voștri, care au mers pe jos din toate colțurile Republicii Moldova ca să lupte pentru Libertate și Independență, să ne fie călcate în picioare valorile liberale de un trădător. Noi trebuie sa scoatem Republica de sub influența Federației Ruse, care ne-a umilit sute de ani. Și aceasta trebuie s-o facem anul acesta, prin cele 3 acorduri cu UE care trebuia să fie semnate în toamnă, dar din cauza denunțării Acordului Alianței de către V. FILAT, au fost amânate pentru anul viitor. Împreuna cu voi, tinerii, trebuie să ducem schimbarea până la capăt și să urmăm drumul european. Poporul nostru, chinuit de sute de ani, merită în sfârsit Libertate, Dreptate și Bunăstare. Să lași poporul în sărăcie, greutăți, iar tu să devii milionar, este inuman – așa cum a făcut V. FILAT”. Totodată, Președintele PL i-a îndemnat pe tineri să fie activi și să nu fie nepăsători față de soarta republicii: „Vă doresc succes. Viitorul vă aparține, aveți grijă de el”.

    Cu ocazia Zilei Tricolorului, Tineretul Liberal împreună cu Mihai GHIMPU, Președintele Partidului, a depus flori la mormântul lui Gheorghe GHIMPU, cel care primul, pe 27 aprilie 1990,  a dat jos drapelul sovietic și a arborat Tricolorul pe cupola Parlamentului Republicii Moldova.
    “Tricolorul înseamnă unitatea românilor şi trebuie cinstit de noi toţi. Cele trei culori înseamnă drumul nostru spre libertate, crezul nostru în schimbare şi într-un viitor mai bun”, a precizat Mihai Ghimpu, preşedintele PL.

    Ziua Drapelului a fost instituită de către Parlament la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament. Deputatului şi disidentului politic Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, i-a revenit onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Președinției Republicii Moldova.

    Mihai Ghimpu își aminteşte că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfășurat pe corp, așteptând cu nerăbdare momentul arborării. „Când am început noi lupta pentru limba română și alfabetul latin, nu ne-a fost deloc simplu.  E  cunoscut din istorie că, atunci când arborezi un drapel, așa cum a făcut-o patriotul Gheorghe GHIMPU,  înseamnă victorie.  Comuniștii, aflați la putere în acele timpuri,  nu permiteau astfel de acțiuni, mitingurile erau interzise sau „acoperite” de sunetul fanfarelor trimise de ei pentru ca să nu fim auziți.  Bădița Gică, cum îl numeam eu mereu, purta întotdeauna cu el tricolorul, aștepta ziua cand îl va putea ridica deasupra tuturor. Și a venit această zi – 27 aprilie 1990”.

    Ion CEBANU, preşedintele Tineretului Liberal: „Gheorghe GHIMPU a fost un luptător aniticomunist şi anitisovietic remarcat în Basarabia. A luptat toată viața pentru  a promova românismul şi valorile europene la noi acasă.”

    La 27 octombrie 2000, un accident de maşină neelucidat l-a ţintuit la pat pe luptătorul pentru Libertate, Gheorghe GHIMPU, până la 13 noiembrie, ora 13:00, anul 2000, când a plecat la cele veşnice.
    Departamentul Imagine şi Comunicare
    27 aprilie
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com