• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Parlamentului European şi co-preşedintele Comitetului de Cooperare UE-RM

    Conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Parlamentului European şi co-preşedintele Comitetului de Cooperare UE-RM

    20.04.2013  


    Astăzi, 20 aprilie, conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Parlamentului European Jacek PROTASIEWICZ, şi Monica MACOVEI, europarlamentară, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare UE-RM.

    La întrevedere au participat Preşedintele PL, Mihai GHIMPU, prim-vicepreşedinte PL Dorin CHIRTOACĂ, Primar General al mun. Chişinău, Corina FUSU, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, Boris VIERU, vicepreşedinte PL, secretar al Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM, Lilian CARP, vicepreşedinte PL, Preşedintele filialei teritoriale Străşeni şi Ion APOSTOL, secretar general al Partidului Liberal.

    În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind criza politică din Republica Moldova şi problemele cu care se confruntă statul nostru în procesul de integrare europeană. De asemenea, au fost discutate chestiuni ce ţin de condiţiile în care s-a produs destrămarea AIE-2 şi premizele necesare pentru formarea AIE-3. Discuţiile s-au axat pe principalele teme ce vizează  relaţiile dintre Moldova şi statele europene şi necesitatea funcţionării corecte a instituţiilor statului în scopul accelerării procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

     

    Președintele PL a făcut o scurtă prezentare a situației politice din Republica Moldova și a spus că: „Vlad FILAT a declanșat această criză politică  în mod intenționat. Mult timp, prin presiuni asupra Partidului Democrat, pentru ca ei să părăsească Alianța, dar această politică nu i-a reușit și atunci a aplicat alt scenariu -  a denunțat Acordul fără să anunțe colegii din AIE, apoi a lichidat cu votul fracțiunii PCRM, funcția de prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova pe care o deținea V. PLAHOTNIUC. Provocarea prevazută în scenariu a dat rezultate, PD-ul a votat și el cu PCRM pentru demiterea guvernului în frunte cu FILAT și, astfel, Rusia și-a atins scopul: criza politică din preajma summit-ului de la Vilnius, precum a fost și în preajma summit-ului de la Helsinki în 1999. Luna aprilie este cea de-a patra lună pierdută pentru reformele pe care trebuie să le facem. În loc să muncim, continuăm să ne vânăm unul pe celalalt și aceasta din cauza lui FILAT.
    Partidul Liberal optează pentru constituirea AIE-3, fapt confirmat prin hotararea Consiliului Republican al PL care a delegat grupul de negociatori format din Anatol ȘALARU, Corina FUSU și Valeriu MUNTEANU. Însă, trebuie de înțeles că formarea AIE-3 nu depinde de PL sau de Mihai GHIMPU, ci de  PLDM și V. FILAT, pentru că Partidul Liberal va susține alt candidat la funcția de Prim-ministru din partea PLDM, dar nu pe V.FILAT, care a fost demis pentru corupție și trafic de influență. Dacă V. FILAT este cu adevărat interesat de soarta republicii și de viitorul ei European, atunci trebuie sa faca un pas înapoi și PLDM să propună un alt candidat, dacă nu, atunci va confirma încă o dată că, de fapt, apără interesele Federației Ruse și nu ale Republicii Moldova și foarte subtil îi folosește pe toți, inclusiv și pe unii oficiali europeni”, a mai menționat Mihai GHIMPU.

    Preşedintele PL a spus că reformele din Republica Moldova ar însemna atragerea investițiilor, iar atragerea investițiilor - dezvoltarea republicii și urgentarea integrarii europeane.  Mihai GHIMPU a precizat că:  ,,Cu cât mai mulţi investitori din   Europa vor  veni în Republica Moldova,  cu atât mai puțin vom depinde  de monopolul rusesc și mult mai repede ne vom apropia de ziua când Republica Moldova va fi și ea membru UE”.

     

    Jacek PROTASIEWICZ, vicepreşedinte al Parlamentului European, a menţionat că Polonia a trecut printr-o situaţia similară, dar totuşi a reuşit să parcurgă până la capăt drumul european şi, astfel, este acum stat membru al UE. Excelenţa Sa a mai precizat că „Republicii Moldova i se oferă acum o şansa foarte mare: semnarea Acordurilor la summit-ul de la Vilnius. Este momentul crucial al republicii în drumul ei spre integrare”.

    Monica MACOVEI, europarlamentară, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare UE-RM a precizat că „Uniunea Europeană susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, de aceea politica guvernului republicii trebuie să aibă o orientare pro-europeană şi să facă tot posibilul pentru a semna aceste acorduri la Vilnius şi a continua procesul de integrare. Imaginea de „poveste de succes” a Moldovei în cadrul Parteneriatului Estic este valabilă în continuare. Acum, clasa politică din Republica Moldova trebuie să se mobilizeze pentru a depăşi criza, instalând în functie un guvern care să continue vectorul  pro-european şi să evite alegerile anticipate. Este un moment crucial: fără încheierea acordurilor, nu este posibilă avansarea pe calea integrării europene.”

    Corina FUSU, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, a menţionat: „ Fiind martor la diferite acţiuni pe care le fac unii oameni de stat pentru a-şi păstra funcţiile, mi-am confirmat încă o dată decizia că Partidul Liberal nu trebuie să participe la o astfel de guvernare şi trebuie să respecte deciziile adoptate la Consiliul Republican din 31 martie”.

    Primarul General al mun. Chişinău, Dorin CHIRTOACĂ a spus: „Dacă Mihai GHIMPU a putut să facă un pas în urmă şi să cedeze funcţia de speacker al Parlamentului pentru a menţine Alianţa şi a asigura astfel cursul european al ţării, atunci şi V. FILAT trebuie să înainteze un alt candidat şi să pună cauza mai presus de orgoliul personal şi interesele proprii”.

    Jacek PROTASIEWICZ, vicepreşedinte al Parlamentului European a precizat că apreciază eforturile Partidului Liberal de a menţine vectorul european.

    La finalul întrevederii, Mihai GHIMPU le-a mulţumit oficialilor europeni pentru sprijinul acordat republicii în parcursul ei european. El a mai precizat că Partidul Liberal va continua lupta pentru Libertate: „Noi, liberalii, ştim foarte bine că Libertatea este ca un izvor. Dacă nu ai grijă de el, seacă. Aceasta este strategia noastră în lupta pentru libertate, iar libertatea Republicii Moldova înseamnă Integrarea Europeană. Prioritatea absolută a Partidului Liberal o constituie, a menţionat Preşedintele,  aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, întrucât integrarea europeană este pentru noi obiectivul major în politica internă şi externă și doar aderând la UE, vom putea trăi in libertate. Partidul Liberal are datoria să protejeze şi  să mențină şi în continuare cursul european, care a fost pus în pericol  de V. FILAT și nimeni nu are garanția că acest lucru nu se va repeta, iata de ce PL nu poate vota pentru V. FILAT”, a conchis Președintele PL.

    http://pl.md/public/fotoalbum/img_5266_sb5lbbbgz1xodsdit3ospcxqmi.jpg
    http://pl.md/public/fotoalbum/img_5265_kvxod4pdtr3f8mdpqld9qmpjwh.jpg
    http://pl.md/public/fotoalbum/img_5260_zm8h_lzncnzpd0bdd0bgfkfbew.jpg
     Departamentul Imagine şi Comunicare al PL

    20 aprilie

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com