• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deciziile Consiliului Republican al PL

    Deciziile Consiliului Republican al PL

    15.04.2013  
    Consiliul Republican al PL s-a convocat  într-o nouă şedinţă la 13 aprilie 2013, pentru a discuta mai multe subiecte ce se referă la situaţia internă din partid, creată în urma tentativelor grupării aşa-zis «reformatoare» de a devia cursul  politic al PL.
    Pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte ce se referă la situaţia internă din Partidul Liberal :
    •    Situația creată în cadrul Partidului în urma acțiunilor unor deputaţi, miniştri şi preşedinţi de filiale;
    •    Eliberarea sau suspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al PL a dlui Ion Hadârcă, a secretarului general Oleg Bodrug și a unor președinți de filiale ale PL;
    •    Alegerea vicepreședinților PL, a secretarului general, a secretarului general-adjunct;

    Preşedintele Partidului Liberal Mihai GHIMPU, deschizînd consiliul, a întrebat dacă e nevoie să prezinte o informaţie despre cele întîmplate. Cei prezenţi au spus că nu este necesar pentru că toată lumea este informată.

     În continuare liderul PL a declarat: „Trebuie să mai scriu încă o dată despre « arta» trădării la moldoveni, de data aceasta - a liberalilor. Noi cu adevărat suntem oamenii integrării, nu venim în funcție ca să devenim miliardari. Nemţii se gândesc pe termen lung, iar noi moldovenii pe termen scurt. Cu greu am dezvoltat acest partid care reprezintă libertatea omului si a neamului, de aceea nu vom tolera printre noi oameni care au tradat, au lovit in Presedintele PL, iar aceasta înseamnă trădare şi lovitura în PL - doar de dragul reinstalarii în fruntea guvernului a lui V. FILAT, care a fost demis pentru corupţie si trafic de influenţă. Sau de dragul acelora care se țin de scaun cu disperare, unii dintre ei fără măcar să merite acest scaun, uitand ca majoritatea oamenilor trăiesc în saracie anume din cauza ,,conducatorilor,, ca V. FILAT, care au furat, în loc să  păzească ca ochii din cap averea poporului”.

    Primarul general al mun. Chișinau, Prim-vicepreședinte al Partidului Liberal Dorin CHIRTOACĂ, în legătură cu evenimentele întâmplate a spus : „Eram într-o întrunire la Bruxelles la Banca Europeană pentru a obţine noi investiţii, iar în acest context ei ne-au spus ca din punctul lor de vedere Chisinăul este pregătit să adere la UE și corespunde cerințelor de integrare. Asta se întâmpla tocmai atunci când am fost informat despre situația care era la Chișinău. Este un nonsens, în contextul actual, să se discute despre demiterea Președintelui Partidului, pentru că d-l Președinte a fost ales în 2010 în calitate de  președinte pe cel puțin 4 ani. Iar acest lucru nici nu a fost expus măcar în alte ședințe anterioare sau cel puțin întrebat. Consider că nu poți deveni președintele unui partid prin trădare. Dorin CHIRTOACĂ nu va trăda niciodată. Rude, nerude, nu doar asta ne leagă pe mine si pe Mihai GHIMPU, dar și faptul că împărtășim aceleași viziuni, ca și cu toți dumneavoastră, stimati membri ai Consiliului. Este un moment al adevărului pentru partid. Chestiunea cu CHIRTOACĂ-președinte este una absurdă, deoarece alții vor să ramână în funcții și să facă presiuni asupra participării noastre la negocieri și la votul pro V. FILAT. Consider că toți cei care au participat  la acest complot mârşav împotriva D-lui GHIMPU trebuie să fie eliberați din funcții, să-și depună mandatele de deputați și să fie excluși din partid”.

    Analizând cele întâmplate, prim-vicepreşedintele PL Anatol ȘALARU a afirmat următoarele: „Desigur, pentru toți a fost un șoc că în PL au apărut trădători. Toți știau că PL este un partid unit. Dar este o explicație : niște trădători, pentru a-și păstra anumite funcții, s-au folosit de alți trădători. Au dat dovadă de lașitate, altminteri trebuia să fie prezenţi la Consiliu. Desigur că foarte mulți au fost induși în eroare și adunați acolo fără a-și da cu adevărat seama de ceea ce fac. Îmi pare rău  pentru dl Ion HADÂRCĂ, fiindcă, cariera de succes pe care a avut-o pînă acum  este încununată cu o trădare. El nu a trădat numai PL sau pe Mihai GHIMPU, el a trădat idealurile pentru  care a luptat toată viaţa.  Ion HADÂRCĂ a șters cu buretele tot ceea ce a făcut până astăzi. Ei ne-au trădat pe noi toți, pe oamenii de la țară, pe dvs... Eu mă simt trădat. Propun ca PL să se elibereze de niște trădători, fiindcă soarta lor este foarte scurtă : pâna la următorul ciclu electoral. Prefer să fiu într-un partid cu oameni puțini, dar onești şi sinceri”.

    Vicepreședintele PL, Președintele Organizației Femeilor Liberale, Corina FUSU, a menționat :  „Aici sunt prezenți cei devotați, cei care au muncit la dezvoltarea Partidului Liberal, persoanele sincere care au credința adevarată că PL este partidul reformator, cel care a spart gheața în 2007. Referitor la ceea ce s-a întâmplat ieri : timp de o lună a început această pregătire. La una din sedințe Dl HADÂRCĂ a vrut să facă o declarație în lipsa Președintelui, care era plecat în deplasare. Și din data aceea s-a menținut această intoxicare, fiindcă la următoarea ședință a fracțiunii, iarăși în absența Președintelui, dl Hadârcă anunță spontan ședința fracțiunii. Atunci, dumnealui a fost telefonat de Dl TIMOFTI și i-a spus că vrea să vorbească cu fracțiunea și, ceea ce m-a șocat și pe mine, a fost că dl HADÂRCĂ  nu vroia să delegăm negociatori. I-am spus : cum să nu venim cu negociatori ? Aceasta înseamnă că suntem închiși, ca nu vrem să fim la negocieri, că nu ne interesează țara. De aici se trage nemulțumirea, de la faptul ca Presedintele GHIMPU nu poate fi dirijat.
    Partidul Liberal rămâne în continuare pe aceeași poziție : Vlad FILAT nu poate fi Prim-ministru. Nu a făcut nici o reformă în acești 3 ani, a monopolizat fluxurile de bani, și-a creat guvern paralel și toate eforturile s-au axat pentru a-și crea o imagine. Acțiunea de ieri a fost una de trădare ! De ce, niciodată, nu s-a discutat, nu au propus la biroul politic al partidului? De ce nu au ieșit să spună sincer ca au altă părere și vor să discute, în comun, poate găsim o soluție ?
    Ei au lucrat foarte meticulos împotriva noastră, nu pot fi iertați cei care au organizat, cei au conspirat împotriva noastră și a tuturor.
    Mihai GHIMPU este o excepție printre președinți, e singurul care este sincer, nu are interese personale și a creat acest partid având idealuri. Dorin CHIRTOACĂ va fi un presedinte excelent, dar toate la vremea lor”.

    Dl SAMOILENCO: „Suntem în PL pentru că nu ne este indiferent de ceea ce se face și de soarta neamului nostru. Astăzi trebuie sa fim ca niciodată uniți și trebuie, poate, să întoarcem pe unii dintre acești oameni. În timpul când eram membru în Consiliul Suprem de Securitate, am avut ocazia să consult documente de pe timpul când Vlad FILAT era la privatizare, sunt documente care arată cât de mult fura și câte incălcări făcea. Astăzi drapelul neamului nostru  este în mâinile Dvs-tra Dl. Presedinte și aveți tot sprijinul în aceasta direcție”.

    Tudor CERNENCO : „Am stat la izvoarele PL și știu cât de greu se face chestia aceasta. Undeva în articolele lui Eminescu am citit că o eroare în politică este exact ca o crimă. Niciodată nu am cerut o funcție, spre deosebire de unii, deși sunt de la început alături de acest partid. Cât despre cei care sunt legați de funcție, îmi pare rău, pentru că lasă pe planul secund cauza”.

    Veaceslav UNTILĂ, vicepreședinte al Partidului Liberal, a dat citire unui mesaj expediat de Clubul Liberal de la Paris : „Clubul Liberal de la Paris consideră că  așa-numitul grup reformator este trădator şi a fost constituit cu alte scopuri decât cele declarate. Credem că partidul nostru trebuie curățit si responsabilii să fie mai atenți cu cei care sunt puși în funcție”.

    Veronica HERŢA: „În politică poate fi tradată fie țara, fie electoratul. Felul în care au procedat colegii nostri se numește trădare. De aceea îmi este greu să înțeleg gestul lor după atâta muncă depusă de noi nu de ei,,.

    Mihai GHIMPU : „ Stimați colegi, vă mulțumesc pentru faptul că suntem împreună, ceea ce înseamnă că nu suntem pentru funcții aici, dar pentru cauză, țară, mamă, neam. Sunt trei cuvinte fără de care nu poate exista cineva: om , țară și neam și noi pentru asta ne-am unit. De aceea, indiferent de câte provocări ar fi, cu oricâte intrigi și intriganți ne-am confrunta, PL va merge mai departe în lupta pentru libertate, dreptate şi adevăr. Referitor la situația politică din republică, stimati colegi,  un om simplu de la țară i-a spus lui Gheorghe ȘALARU încă  în 2010,  la o adunare, ca să-mi transmită : „Mai bine un Voronin bătrân decât unul tânăr”. Avem ce comenta? Înafară de aceasta, Vlad FILAT s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei, iar unul din fiii lui LUCINSCHI a fost la Moscova. Nu ştie V. FILAT ce simbolizaeaza pentru poporul nostru data de  13? Ştie, doar a participat pe data de 13 iunie la comemorarea celor ce au murit in Siberiile de gheaţă si condamnarea crimelor legate de deportari. Credeti ca a uitat ca primul val a avut loc pe data de 13 iunie 1941? Nu cred, este un tradator și  un despot, tare în fața poporului, dar când se duce la stapâni la Moscova,  nu are nici o replica, îi tremura genunchii.
    Încerc să-i înteleg pe unii dintre cei care au fost în data de 12 aprilie acolo. Din cauza sărăciei, poate, a neinformării sau au fost manipulați. Partidul nu va trăda niciodată cauza și oamenii  pentru funcții. Ei sunt trădătorii , care se vreau a fi eroi. Încă nimeni nu a oprit lupta pentru libertate și dreptate, chiar daca ea durează ani și ani, însă împreună vom putea depăși orice obstacol. Imperiile cu timpul mor, luptatorii pentru OM, NEAM și ȚARĂ nu mor niciodata. Vă mulțumesc pentru că suntem împreuna în aceasta luptă grea, dar nobilă și necesara!”

    În final, membrii Consiliului Republican prezenți la şedință au votat în unanimitate:
    • Eliberarea din funcţie a prim-vicepreşedintelui PL Ion HADÂRCĂ;
    • Eliberarea din funcţie a secretarului general al PL Oleg BODRUG;
    Eliberarea din funcțiile de președinți de filiale: Anatol ARHIRE, Președintele filialei Ungheni, Stefan CHITOROAGĂ, Președintele filialei Călărași, Gheorghe ȘALARU, Presedintele filialei Cimișlia și NicolaieBĂLCĂNUȚĂ, Președintele filialei Cahul;
    • Excluderea din PL a lui Ion HADÂRCĂ,Oleg BODRUG, Ana GUȚU, Vadim VACARCIUC, Anatol ARHIRE, Stefan CHITOROAGĂ, Gheorghe ȘALARU, Nicolaie BĂLCĂNUȚĂ, Sergiu CIOBANU, Marin ADAM, Boris GHERASIM, Octavian BODIȘTEANU;
    • Retragerea sprijinului politic pentru ministrii Vitalie MARINUȚĂ, Gheorghe ŞALARU, viceministrii Sergiu CIOBANU, Octavian BODIȘTEANU, Ştefan CHITOROAGĂ si directorul Agentiei Apele Moldovei Marin ADAM.

    Consiliul Republican al PL a ales în funcţia de vicepreşedinţi  pe următorii fruntaşi liberali: Lilian CARP, responsabil de zona de Centru,  Vitalie CULICOVCHI – zona de Sud, Victor RUSANOVSCHI- zona de Nord, Mihai MOLDOVANU – responsabil teritorial pe republică, Veronica HERȚA, vicepresedinte pe domeniul economic.

    În funcţia de Secretar General al PL a fost numit Ion APOSTOL, iar în functiile de secretar general-adjunct - Ianoş CUȘNIR şi Vasile CHITOROAGĂ.

    Consiliul Republican al PL a mai decis delegarea grupului de negociatori pentru formarea AIE-3, alcătuit din Anatol ȘALARU, Corina FUSU și Valeriu MUNTEANU.

    Departamentul Imagine şi Comunicare
    15 aprilie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com