• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului guvernamental pentru problemele persoanelor cu dizabilităţi

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului guvernamental pentru problemele persoanelor cu dizabilităţi

    12.12.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat astăzi şedinţa Consiliului guvernamental pentru problemele persoanelor cu dizabilităţi. În cadrul şedinţei a fost audiat Raporul naţional privind implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

    Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a menționat că, în ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în vederea realizării obiectivelor strategice de protecţie şi susţinere a persoanelor cu necesităţi speciale, precum şi în promovarea unor politici, programe şi iniţiative coerente, care vin în concordanţă cu standardele europene şi internaţionale.

    Prin Legea nr.166-XVIII din 09.07.2010, Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, demonstrând voinţă politică în ajustarea legislaţiei şi practicilor naţionale la prevederile Convenţiei. Ratificarea Convenţiei reprezintă un exemplu de implicare activă a societăţii civile, a organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, în extinderea procesului de ratificare. 

    Ratificarea Convenţiei respective a pus bazele unei reforme substanţiale în domeniul dizabilităţii în Republica Moldova. Acest proces a coincis cu tranziţia, de la abordarea persoanelor cu dizabilităţi prin prisma modelului medical şi a protecţiei sociale - la abordarea prin prisma drepturilor omului şi a recunoaşterii demnităţii umane.

    În cadrul ședinței, au fost prezentate informații  despre Regulamentul privind asigurarea cu aparate auditive a persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, în anul curent circa 1.300 persoane cu deficienţe de auz au beneficiat de astfel de aparate. Procurarea aparatelor auditive pentru persoanele cu dizabilităţi a fost efectuată din sursele centralizate ale Ministerului Sănătăţii, în acest scop fiind planificaţi şi deja valorificaţi aproximativ 1 milion 500 mii lei.

    Reprezentanții Direcţiei Generale Asistenţă Socială a Consiliului municipal Chişinău au raportat despre măsurile întreprinse de către Primăria mun. Chişinău întru asigurarea accesibilităţii la infrastructură a persoanelor cu dizabilităţi.

    Astfel, în scopul asigurării accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotoare, în troleibuze au fost instalate bare de sprijin.

    Începând cu anul 2000 şi până în prezent, la intersecţia străzilor din municipiului Chişinău, în cadrul efectuării lucrărilor de reparaţie capitală a acestora, au fost amenajate treceri pietonale pentru persoane cu dizabilităţi locomotoare, au fost amenajate căile de acces cu balustrade de orientare pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale în cartierul amplasat între străzile Pietrarilor - Drumul Viilor -  Sprâncenoaia.

    Actualmente, în fază de finalizare se află instalarea de semafoare, în locurile unde se prevede amenajarea de treceri pietonale pentru persoanele cu dizabilităţi locomotoare, marcaje rutiere, cu stabilirea indicatoarelor rutiere 3.28 „Limitare de viteză maximă", 6.17 „Pietoni orbi" - la intersecţiile străzilor: Drumul Viilor - Pietrarilor, Drumul Viilor - Sprîncenoaia.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a menţionat că rezultatele obținute în domeniu sunt unele bune, dar ele încă nu satisfac toate cerinţele necesare. Prin urmare, el a solicitat participanților la ședință acțiune, implicare și responsabilitate pentru ca obiectivele de protejare a acestei categorii vulnerabile a societății să fie realizate la un nivel înalt.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com