• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: E timpul să luăm o decizie privind conflictul transnistrean. Ne poartă Rusia cu telecomanda

    Mihai Ghimpu: E timpul să luăm o decizie privind conflictul transnistrean. Ne poartă Rusia cu telecomanda

    29.11.2012  


    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că problema transnistreană este una delicată şi complicată. Mai mult, e timpul să fie luată o decizie privind conflictul din regiune, spune politicianul. Despre divergenţele din stânga Nistrului, liderul liberalilor a vorbit la emisiunea Fabrika.

    "Nu se mai poate, au trecut 22 de ani. Ori, lăsăm totul aşa, cum a fost şi Hong Kong şi a stat 99 de ani, ori ne mişcăm înainte. Mâine, poimâne ne putem trezi să mai avem un popor transnistrean. Cât vor continua aceste lucruri?", s-a întrebat Ghimpu.

    Totodată, liberalul a ţinut să menţioneze că Alinţa pentru Integrare Europeană trebuie să aibă o politică clară la acest capitol: "Noi, cei din AIE, nu trebuie să avem viziuni diferite, astfel ca să râdă lumea, dar şi cei din Rusia, care ne poartă cu telecomanda".

    Liderul PL a dat şi unele explicaţii cu referire la propunerea sa ca preşedintele ţării, Nicolae Timofti, să iniţieze discuţii cu partidele parlamentare privind problema consulatului rusesc la Tiraspol.

    "Conform Constituţiei, responsabil de securitatea şi integritatea teritoriului Republicii Moldova este preşedintele ţării. Tiraspolul e un teritoriu necontrolat, este un teritoriu ocupat. Odată ce trei persoane în funcţiile cheie ale statului au opinii diferite, în acest caz, şeful statului trebuie să discute problema cu toate partidele parlamentare şi să se conducă de ceea ce îl obligă Legea Supremă", a specificat Ghimpu.

    Politicianul s-a arătat deranjat şi de faptul că reprezentanţii Fedraţiei Ruse nu se exprimă clar privind deschiderea unui consulat în Transnistria: "Nu am auzit să spună că vor să deschidă un consulat în Moldova cu sediul la Tiraspol. Poate ei vor să deschidă un consulat al lor în Transnistria, acest fapt înseamnă recunoaşterea indirectă".

    Deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrului a fost unul dintre subiectele discutate în timpul vizitei de acum o săptămână la Chişinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

    Ulterior, au urmat primele consultări la Chişinău privind deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. La negocieri au participat grupuri de lucru din partea Ministerelor Afacerilor Externe din Moldova şi Federaţia Rusă. Consultările s-au încheiat fără niciun rezultat, Ministerul de Externe precizând doar că discuţiile vor continua.

    Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că Federaţia Rusă nu va deschide un consulat în Trasnistria, până când nu va fi retrasă armata rusă din teritoriu. În acelaşi timp, premierul Vlad Filat a declarat că nu vede o problemă ca Federaţia Rusă să aibă consulat în regiunea din stânga Nistrului.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com