• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL nu va susţine proiectul privind excluderea răspunderii penale pentru contrabandă

    PL nu va susţine proiectul privind excluderea răspunderii penale pentru contrabandă

    28.11.2012  

    Deputații liberali nu vor susține inițiativa Serviciului Vamal de modificare a sistemului de sancţionare a fraudelor vamale. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că argumentele pro ale acestei inițiative sunt „bombonele” și că vameșii sunt vinovați de situația creată, nu legea.

    „PL nu va susține această inițiativă. A fost inclusă pe ordinea de zi a Parlamentului fără acceptul liberalilor. Era corect să discutăm mai întâi în Alianță, pentru că astfel de proiecte sensibile trebuie discutate în AIE. Argumentele precum că aceste modificări vor aduce adaos în buget sunt bombonele. Banii nu trebuie aduși în buget prin stimularea infracțiunilor”, susține Ghimpu.

    Or, în situația în care pedeapsa penală va fi exclusă în cazul contrabandiștilor, atunci la fel trebuie de procedat și în cazul furtului, luării de mită etc, afirmă liderul PL.

    Totodată, Ghimpu a adăugat că „nu vrea să creadă că PLDM are intenții rele sau vrea să tensioneze lucrurile în AIE prin susținerea acestui proiect”.

    Liberal-democraţii nu au comentat deocamdată declaraţiile liderului PL. Solicitat de Jurnal TV, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a motivat că este ocupat.

    Anterior, Streleț a declarat că va retrage de pe ordinea de zi a Parlamentului proiectele pe care liberalii vor refuza să le susţină.

    Iniţiativa legislativă privind contrabanda a fost introdus săptămâna trecută pe agenda sedinţei de mâine a Parlamentului, cu votul PLDM şi PDM. Liberalii au refuzat categoric să voteze, acuzând liberal-democraţii că merg „ca un tanc verde peste tot”.

    www.jurnal.md

    ************************************************************

    Ghimpu: Nu vom accepta ca PLDM să ne bage proiectele de lege pe gât!

    Fracțiunea Partidului Liberal nu va susține proiectul de lege propus de PLDM cu privire la excluderea contrabandei din Codul Penal. Liberalii sunt categoric împotriva acestei inițiative, transmite UNIMEDIA.

    „PL nu va susține acest proiect, inclus pe ordinea de zi fără acceptul nostru. Să excluzi pedeapsa penală și să aplici amenzi pentru a acumula bani la buget? Astea sunt niște bomboane pentru copii. Noi nu o să stimulăm infracțiunile, ca să acumulăm bani la buget. În asemenea cazuri, noi trebuie să abrogăm Codul Penal și să aplicăm amenzi ca să acumulăm bani”, a spus președintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unui briefing de presă.

    „Nu vreau să cred că PLDM are intenții rele și vine cu asemene a inițiative ca să tensioneze relațiile în Alianță. Însă, mai întâi trebuia să se discute în Alianță, să nu ne le bage nouă pe gât aceste lucruri”, a adăugat sursa citată.

    Totodată, liberalii afirmă că vor susține crearea Corpului de control al prim-ministrului, însă cu condiția că vor fi prezentate competențele și cu ce se va ocupa acest organ. „Noi vom vota acest proiect de lege pentru că suntem pentru ordine și drepate. Ordine înseamnă și control. Este inclus și în programul de guvernare al Alianței. Da, într-adevăr, a fost inclus tot cu forța. Am acceptat ca acest punct să facă parte din programul AIE2. Noi nu vrem ca acest Corp de Control să fie cum era cândva CCCEC - era într-adevăr o bâtă politică. Vrem un Corp de Control care să ajute prim-ministrul și Guvernul”, a menționat liderul PL.

    Totodată, Ghimpu se îngtreabă dacă Filat ar accepta ca în fruntea Corpului de Control să fie un reprezentat PL sau PD. „Nu doar prim-ministrul este la guvernare. Poate mai corect ar fi ca Corpul de Control să fie al Guvernului? Trebuia mai întâi să discutăm aceste subiecte, nu să ni le bage pe gât”, a mai spus acesta.

    UNIMEDIA amintește că aceste două proiecte au fost incluse pe ordinea de zi a ședințelor din această săptămână ale Parlamentului, la insistența PLDM.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com