• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu bate alarma: Guvernul intenţionează să-şi subordoneze Banca Naţională a Moldovei

    Mihai Ghimpu bate alarma: Guvernul intenţionează să-şi subordoneze Banca Naţională a Moldovei

    24.11.2012  

    Guvernul vrea să-l subordoneze pe guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, prin intermediul Consiliului de Supraveghere. Cel puțin așa afirmă liderul PL, Mihai Ghimpu.

    „Banca Națională nu trebuie să se supună niciun gram Guvernului, prim-ministrului. De activitatea băncii, conform legii, răspunde guvernatorul și Consiliul de Administrație. Care e modalitatea de formare? PLDM spune că din acest consiliu să nu facă parte guvernatorul. Acest consiliu urmează să fie votat de Parlament, unde PLDM are 31 de PD – 15 și PL – 12. Deci cum va fi format? Iată unde este secretul. Deci prim-ministrul primește și pachetul de control la BNM. Eu nu vreau, pentru că Banca Națională trebuie să fie independentă. Noi acceptăm Consiliul de Supraveghere, dar din el să facă parte și guvernatorul. Cinevea vrea să pună mâna pe bancă. Nu vreau ca nimeni să ia din competențele prim-ministrului și să-i încurce să activeze, dar nici altcineva să ia din competența guvernatorului”, a declarat Ghimpu la postul public de radio.

    Mai mult, Ghimpu a sugerat că Filat vrea să reducă din competențele lui Dorin Drăguțanu, pentru că acesta nu este de acord cu deciziile luate la Banca de Economii.

    „S-au dat credite neperformante de miliarde de lei. De ce vrea să pună Banca Națională în genunchi, pentru că nu este de acord ce se face la Banca de Economii. La Banca de Economii, Consiliul de administrare e doar al PLDM. Al nostru membru, care după lege trebuia să fie, nu a fost acceptat nici până acum”, a conchis Ghimpu.

    Potrivit unui proiect de lege înaintat în Parlament, Consiliul de supraveghere la BNM urmează să fie instituit în scopul sporirii responsabilităţii băncii centrale faţă de Parlament şi societate. Se preconizează ca acest consiliu să fie format din 7 membri, numiţi de către Parlament.

    Precizăm, că Dorin Drăguțanu a fost înaintat la șefia Băncii Naționale a Moldovei de către Partidul Liberal.

    www.jurnal.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com