• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Ion Cebanu despre planurile de viitor şi reformele din domeniul tineretului şi sportului

    (interviu) Ion Cebanu despre planurile de viitor şi reformele din domeniul tineretului şi sportului

    23.11.2012  

    Ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Ion Cebanu, dezvăluie, într-un interviu pentru EPRESA.md, planurile de viitor, dar şi problemele cu care s-a confruntat de când se află în fruntea ministerului.
     
    Cebanu  mai vorbeşte despre construirea unui muzeu sportiv, reformele din cadrul domeniului de tineret şi sport, acţiunile desfăşurate în cadrul Săptămânii Tineretului, cât şi despre relaţiile de cooperare cu Bruxelles.
     
    De asemenea, ministrul oferă detalii despre redeschiderea complexului de nataţie Feroviarul şi despre care recunoaşte că, abia de curând, a reuşit să obţină câştig de cauză în faţa Băncii de Economii şi complexul a devenit proprietatea statului.
     
     
    EPRESA:  Domnule ministru, care sunt cele mai mari realizări pe care le aveţi de când sunteţi în funcţie? 
    Ion Cebanu: În domeniul tineretului, una din realizări a fost Legea voluntariatului, cu privire la finanţarea ONG-urilor. Până la finalul acestui an, preconizăm să creăm 10 strategii de tineret pentru 2013.
     
    Proiectul Trimite o carte peste Prut a făcut posibil ca mai multe biblioteci din mediul rural să obţină donaţii de cărţi româneşti. Am realizat o serie de acţiuni împreună cu Organizaţia pentru Migraţie, privind anumite proiecte care facilitează întoarcerea tinerilor în Republica Moldova, cât şi proiecte legate de studierea online a limbii române în Găgăuzia.
     
    În domeniul sportului, am reuşit din 2010 până în prezent să obţinem medalii la întrecerile sportive, iar numărul acestora a crescut cu 20-3o%. Avem rezultate bune la Jocurile Olimpice din acest an – asemenea rezultat nu a fost înregistrat din 1996. Am dotat cu echipament sportiv loturilor naţionale, am reparat bazinul Locomotiva – cel mai mare bazin din Moldova, cât şi cele aflate în gestiunea ministerului.
     
     
    EPRESA:  Aveţi acorduri semnate cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România. Despre ce acorduri este vorba?
     
     
    Ion Cebanu:
    Astfel de acorduri au fost semnate în perioada d-lui Ungureanu, atât în domeniul tineret cât şi sport. O parte din loturile naţionale din Moldova se antrenează la Poiana Braşov sau la Galaţi, iar loturile de lupte libere din România vin pentru a se antrena cu sportivii de la noi. Am dorit neapărat să avem o cooperare atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul organizaţiilor guvernamentale.
     
     
    EPRESA:  Cu ce ţări aţi dori să colaboraţi? De ce?
     
     
    Ion Cebanu:
    Am semnat acorduri cu Belarus, cooperăm cu autorităţile din Bruxelles. Avem  schimburi de expertiză constantă în aceste domenii şi avem o relaţie de cooperare cu Georgia şi Ucraina. Aceste colaborări sunt un schimb de experienţă şi o posibilitate de a face cantonamente comune, mai ales că anumite sporturi de performanţă necesită antrenamente cu sportivi din anumite categorii.
     
     
    ERESA:  Aţi fost invinuit de  multe ori, în special de comunişti, că nu întreprindeţi nimic în cadrul ministerului. Cum comentaţi?
     
     
    Ion Cebanu:
    Dar ei ce au făcut? Amintiţi-vă de 7 aprilie 2009. E un lucru normal ca cei din Partidul Comuniştilor să spună ceea ce spun, pentru că ei pierd teren. Noi trebuie să ne vedem de treabă şi să nu comentăm tot felul de agonii.
     
     
    EPRESA:  Aţi declarat, anterior, că funcţia de ministru nu este veşnică şi că v-aţi dori să vă întoarceţi la funcţia de jurist? Nu vă place sau nu este domeniul în care vă regăsiţi – cel de ministru?
     
     
    Ion Cebanu:
    Eu nici nu am părăsit-o. Funcţia de ministru este o funcţie politică, funcţia de jurist este o meserie. Mai ales că meseria de jurist este la îndemână oricând.
     
     
    EPRESA:  Aţi fost invinuit, anterior, că în cadrul unei Gale de Premiere aţi cheltuit mai mulţi bani pentru remunerarea artiştilor, decât a sportivilor. De ce se cheltuie milioane de lei pentru a organiza o Gală, în cadrul căreia sportivii sunt premiaţi cu câteva mii de lei?
     
     
    Ion Cebanu:
    Sportivii obţin anumite performanţe pe tot parcursul anului. Conform hotărârii 15-52, în urma evoluţiilor din cadrul campionatelor mondiale, statul este obligat să premieze sportivii care au obţinut anumite performanţe.
    În cadrul Galei de Premiere, din decembrie, invităm sportivii şi îi premiem. Pentru organizarea concertului din 2011 au fost cheltuiţi circa 86.000 de lei, iar aproximativ un milion de lei a fost investit în premiile pentru antrenorii şi sportivii care au avut performanţe. Din acest motiv a fost interpretat greşit faptul că au fost cheltuite câteva milioane pentru organizarea concertului.
     
     
    EPRESA:  În ce constă Programul de Granturi lansat pe 16 ianuarie 2012?
     
     
    Ion Cebanu:
    Este o premieră pentru Republica Moldova. În baza proiectelor, putem să finanţăm sectorul ONG. Tinerii pot accesa site-ul nostru, citesc care sunt condiţiile, îndeplinesc formularele şi participă la concurs. În cadrul ministerului va fi creată o Comisie mixtă care va decide cine vor fi beneficiarii acestui proiect.
     
     
    EPRESA:  În ce relaţii sunteţi cu Comitetul Naţional Olimpic şi şeful acestuia, Nicolae Juravschi?
     
     
    Ion Cebanu:
    Suntem în relaţii legale şi de cooperare. Nu am nicio legătură de alt gen.
     
     
    EPRESA: Vă bucuraţi că Nicolae Juravschi a obţinut un nou mandat la CNO?
     
     
    Ion Cebanu:
    Noi am ridicat o chestiune care ţine de procedură, în rest nu am nici-o  legătură.
     
     
    EPRESA: De câţiva ani se tot discută despre reparaţia căminelor studenţeşti, însă condiţiile rămân aceleaşi. Cine e vinovat?
     
     
    Ion Cebanu:
    Nu este în subordinea Ministerului Tineretului să se ocupe cu reparaţia căminelor, toate sunt în subordinea universităţilor sau a Ministerului Educaţiei.
     
     
    EPRESA:  Faceţi vă rog un scurt bilanţ al Săptămânii Tineretului?
     
     
    Ion Cebanu:
    A fost desemnată capitala Tineretului, a avut loc Gala de Premiere a tinerilor, iar pe teritoriul ţării au avut loc seminare, conferinţe şi mese rotunde. Am dorit să organizăm o serie de evenimente care să aibă rezultate, seminare cu tematici culturale, evenimente care ar educa tânăra generaţie.
     
     
    EPRESA:  Capitala Tineretului 2013 va fi Ialoveni. Ce se va întâmpla exact în Ialoveni?
     
     
    Ion Cebanu:
    Acţiunile vor fi propuse de către tinerii şi autorităţile de acolo, noi doar vom finanţa. Pentru a alege corect Capitala Tineretului pentru 2013, am analizat ce buget alocă Consiliul Raional şi primăria pentru domeniul tineret.  Ulterior, vom veni cu finanţări pentru ONG-urile care vor propune cele mai interesante proiecte.
     
     
    EPRESA: Ce sume veţi aloca pentru proiectele propuse?
     
    Ion Cebanu:
    Vom aloca până la 500.000 de lei, dacă vor propune proiecte clare, ne vor convinge că merită investiţia şi vor veni cu sume locale deja adunate. Important că va avea loc mobilizarea aparatului birocratic al tinerilor. Vrem să dezvoltăm activismul civic în tineri.
     
     
    EPRESA:  Anual, organizaţi Târgul Locurilor de Muncă, dar în cadrul acestora angajatorii cer experienţă în domeniu. Ce să facă studenţii care nu au experienţă?
     
     
    Ion Cebanu:
    Din acest motiv am adoptat proiectul privind Legea Voluntariatului. Până acum nu puteai demonstra că ai făcut voluntariat. Acum, în baza carnetului de voluntariat poţi să demonstrezi acest lucru, mai ales că este recunoscut de Ministerul Muncii şi de către stat.
     
     
    EPRESA: Cum şi de către cine sunt monitorizate, evaluate bugetele autorităţilor publice locale în domeniul tineretului?
     
    Ion Cebanu:
    Există Carta Autonomiei Locale, unde autorităţile locale se bucură de autonomie. Prin urmare, toate defalcările care se fac de la Bugetul Local nu se fac prin noi, dar prin Direcţiile Generale de Finanţe. Ele coordonează sumele respective împreună cu primarii, cu Consiliile Locale şi preşedinţii de raion.
     
     
    EPRESA: Aţi declarat, anterior, că ţara noastră va fi vizitată de câţiva experţi din cadrul Federaţiei Europene de Fotbal pentru a analiza starea actuală a Stadionului Republican. De ce, până la acest moment, acest subiect a rămas la starea sa iniţială?
     
     
    Ion Cebanu:
    Experţii ne-au vizitat. A avut loc şi o conferinţă de presă în cadrul căreia a participat vicepremierul Mihai Moldovanu. Ei şi-au arătat disponibilitatea să coopereze cu noi, deja s-a creat şi o Comisie de analiză în cadrul Ministerului Construcţiei.
     
     
    EPRESA: Au existat câteva presupuneri şi declaraţii în privinţa privatizării Stadionului Republican. Până la urmă, de către cine a fost privatizat acesta şi când ţara noastră va avea un stadion care să corespundă cerinţelor FIFA şi UEFA?
     
     
    Ion Cebanu:
    Nu este privatizat, este în gestiunea Ministerului Construcţiei. Însă, o serie de cetăţeni, prin hotărâri de judecată, au privatizat aproximativ o mie de metri pătraţi. Noi ne concentrăm pe construcţia Palatului Sporturilor – teren aflat în gestiunea Ministerului de Construcţie. Au fost  purtate o serie de discuţii. Dar construirea unui Stadion Republican va fi posibilă doar când va exista o voinţă politică clară.

    EPRESA:  La Jocurile Olimpice din 2012, sportivii au declarat că nu au avut parte de condiţiile necesare: psiholog, maseuză, doctor. De ce s-a întâmplat aşa?
     
    Ion Cebanu:
    Abia acum am început să discutăm despre aceste probleme. Dar la Jocurile Olimpice, sportivii au avut parte de maseuză şi doctor, apropo şi aceştia trebuie pregătiţi, pentru că avem doar medici din perioada Uniunii Sovietice.
     
     
    EPRESA:  Sportul este afectat de corupţie? Cum se manifestă acest fenomen în sport?
     
     
    Ion Cebanu:
    Depinde ce înţelegem prin corupţie. În sport există un principiu care trebuie respectat – fairplay-ul. Să câştige cel mai puternic. Din moment ce se încearcă a truca anumite jocuri, anumite lucruri – atunci se încalcă principiul esenţial. Atât timp cât noi nu am dovedit în instanţa de judecată, nu putem afirma că există corupţie. Pe de altă parte, nu exista până nu demult nici bază legală ca să fie atraşi la răspundere. Acum a apărut o astfel de infracţiune în Codul Penal şi sportivii vor fi pedepsiţi în cel mai aspru mod – cu pedepse financiare costisitoare şi chiar privare de la libertate.
     
     
    EPRESA: Totuşi, din ce cauză nu avem performanţe? Care sunt factorii de baza care contribuie la dezvoltarea sportului?
     
     
    Ion Cebanu:
    Noi avem performanţe bune, ele trebuie menţinute şi crescute. La Jocurile Olimpice avem două medalii. Asta nu e puţin. Pentru Republica Moldova este un rezultat de o performanţă rară.

    www.epresa.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com